ΑΣΕΠ – Προσλήψεις στο Δημόσιο: Δεκτό επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, έγινε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον «Εκσυγχρονισμό του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και την ενίσχυση του ΑΣΕΠ». «Υπέρ» τάχθηκε η ΝΔ, επιφυλάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ τάχθηκε «κατά».
ΑΣΕΠ – Προσλήψεις στο Δημόσιo
Προηγήθηκε η ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, κοινή συνισταμένη των οποίων ήταν η θετικότητα του νομοσχεδίου, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις και προβληματισμοί, κυρίως σε θέματα μοριοδότησης των τίτλων σπουδών και της συνέντευξης.
Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, Ιωάννης Καραβοκύρης, σημείωσε ότι είναι επαρκής ο χρόνος που μεσολαβεί από την ψήφιση του νομοσχεδίου έως τη διεξαγωγή του πρώτου προβλεπόμενου γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού το 2022, ώστε να προετοιμαστεί το ΑΣΕΠ. Επισήμανε παράλληλα, ότι κατά το διάστημα αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί η διαλειτουργικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, να βελτιωθεί το πληροφοριακό σύστημα, καθώς και να ενισχυθεί η Αρχή με προσωπικό. Αναφερόμενος στο θέμα της συνέντευξης που προβλέπεται για ορισμένες κατηγορίες (πχ το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό) διαβεβαίωσε ότι θα είναι «δομημένη, με κανόνες και εγγυήσεις» ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι ένα ποσοστό 25%-30% (επί του συνόλου της βαθμολογίας) «είναι αρκετό».
Τη χρησιμότητα της συνέντευξης και της διαπίστωσης εργασιακής ικανότητας υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΑΣΕΠ, Αθ. Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας ότι και οι ψυχομετρικές εξετάσεις είναι αναγκαίες σε ορισμένες κατηγορίες, φέροντας ως παράδειγμα τον διαγωνισμό για σωφρονιστικούς υπαλλήλους όπου τίθεται θέμα «ζωής και ασφάλειας». Υπήρξαν υποψήφιοι που ήταν επιτυχόντες, αλλά σε ένα ποσοστό 6-7%, δεν τα πέρασαν, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.
Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη, σε όλες τις δικαιολογημένες εξαιρετικές διαδικασίες προσλήψεων, να διαμορφώνονται υποδείγματα προκηρύξεων ανά κατηγορία προσωπικού, και να γίνεται έγκαιρη ανάρτηση σε κοινή ενιαία σελίδα. Για τη συνέντευξη, είπε ότι πρέπει να γίνεται δημόσια, να καταγράφεται, να είναι «δομημένη» και να δίνεται η δυνατότητα προβολής αντιρρήσεων.
Θετικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ‘Αγγελος Μπίνης, καθώς, όπως είπε, εισάγει πολλές διατάξεις που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα του ΑΣΕΠ, ως διάφανου μηχανισμού πρόσληψης προσωπικού. Σημείωσε ότι η συνέντευξη συμβάλει στην εξεύρεση του κατάλληλου προσώπου για την κατάλληλη θέση, ενώ επισήμανε ότι η πρόβλεψη για πλειοψηφία των σχετικών επιτροπών από μέλη του ΑΣΕΠ «αυξάνει την εμπιστοσύνη».
Την ικανοποίησή του για αποδοχή ορισμένων προτάσεων της ΚΕΔΕ εξέφρασε το Γρ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Ζήτησε ωστόσο -μεταξύ άλλων- να ενταχθούν και οι περιφερειακές ενώσεις των δήμων στο πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου, καθώς και, η προσαύξηση στη μοριοδότηση για τους μόνιμους κατοίκους, να επεκταθεί για το σύνολο των δήμων, ανεξαρτήτως πληθυσμού.
Η Βέτα Πανουτσάκου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, τόνισε ότι οι δήμοι της χώρας δεν έχουν ανάγκη τόσο τα κριτήρια, όσο τις μαζικές προσλήψεις. Ζήτησε μάλιστα «την απόσυρση του νομοσχεδίου των ημετέρων και της αναξιοκρατίας» και να διεξαχθούν «μαζικοί διορισμοί, με μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια».
Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Κων. Τρακόσιας, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι γενικώς θετικό. Ζήτησε προσαύξηση των μορίων στα μεταπτυχιακά, τα συναφή διδακτορικά, και την άριστη γνώση γλώσσας. Για τη συνέντευξη είπε ότι πρέπει να είναι «δομημένη» και στη βάση εκπονημένου εγχειριδίου με οδηγίες. Ο συντελεστής βαρύτητας της συνέντευξης δεν πρέπει να ξεπερνά το 25%, είπε ο κ. Τρακόσιας.
Πραγματική ισότητα και αξιοκρατία σημαίνει ότι όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, με κατάργηση όλων των εξαιρέσεων. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΑΣΕ Ιω. Δελαγραμμάτικας. Εξέφρασε την άποψη ότι οι ψυχομετρικές εξετάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες και για συγκεκριμένους κλάδους, ενώ για τον γραπτό διαγωνισμό επισήμανε το ενδεχόμενο δυσβάσταχτο κόστος για τους υποψήφιους που θα πάνε στα φροντιστήρια.
Ο Σπ. Τσουκαλάς, αντιπρόεδρος του ΔΣ του Διοικητικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, χαρακτήρισε πολύ σημαντική για τη μοριοδότηση του υποψηφίου τη συνάφεια του διδακτορικού τίτλου. Εκτίμησε επίσης, ότι η προβλεπόμενη μοριοδότηση της συνέντευξης (35%) είναι πολύ μεγάλη.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιω. Βαρδακαστάνης, είπε ότι στην πρόβλεψη για ποσοστό 12% των προσλήψεων από ΑμεΑ, να προηγούνται όσοι έχουν κρίσεις επ’ αορίστου χρόνου, και να έπονται όσοι έχουν γνωματεύσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να ονοματίζονται ολόκληροι κλάδοι στους οποίους δεν μπορούν να εργαστούν ΑμεΑ, όταν η διαδικασία κρίσης καταλληλότητας και υγείας προβλέπεται από τον ΔΥ κώδικα. «Γιατί ένα άτομο με προβλήματα ακοής δεν μπορεί να εργαστεί στη καθαριότητα;» αναρωτήθηκε ο κ. Βαρδακαστάνης.
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας, Δήμητρα Αγγελή, κατέγραψε ως θετική την «τυποποίηση κανόνων στο σύστημα προσλήψεων» ενώ ζήτησε, το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου για τους πολύτεκνους να καλύψει το σύνολο του δημοσίου τομέα. Όσο για το ποσοστό που δίδεται σε πολύτεκνους, είπε ότι πρέπει να επανέλθει στο 20% όπως το είχε η ΝΔ στο παρελθόν. Επί ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε στο 15% και τώρα, το νομοσχέδιο το ανεβάζει κατά μία μονάδα μόνο, είπε η κ. Αγγελή.
Εκ μέρους της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων, η κ. Θεοκλήτη Μεσουρίδου είπε ότι ο υπουργός Εσωτερικών αντιμετώπισε με σοβαρότητα το αίτημα για αύξηση του ποσοστού των τριτέκνων, από 10 σε 12%.
Η κ. Ευαγγελία Καραγιάννη, γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ, χαρακτήρισε παράλειψη το ότι δεν υπάρχει μέριμνα για «ισχυρή μοριοδότηση της ειδικής εμπειρίας».
ΑΣΕΠ: ΝΕΕΣ προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου
ΝΕΟ ΑΣΕΠ – Θεοδωρικάκος: Πότε θα γίνει η αναμόρφωση του προσοντολογίου
ΑΣΕΠ: Πότε ξεκινούν οι πανελλήνιες εξετάσεις για προσλήψεις στο Δημόσιο