: Την εργασιακή αποκατάσταση χιλιάδων του δημόσιου τομέα που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα προωθήσει η κυβέρνηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας με τους δανειστές

Το θέμα της μετατροπής των συμβάσεων εργαζόμενων στο Δημόσιο και τους σε αορίστου χρόνου ανασύρει σε πρωτοσέλιδό του το “Εθνος της Κυριακής”. Υπό τον (λανθασμένο) τίτλο “Οριστική λύση για 30.000 συμβασιούχους” επαναλαμβάνει οτι κυβέρνηση δρομολογεί μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, δηλαδή στα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με όσα γνωστά επαναφέρει το δημοσίευμα, η κυβέρνηση και ειδικότερα τα υπουργεία Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προτίθεται να δώσουν διακομματικό άρωμα στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξασφαλίζοντας τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στον τρόπο πρόσληψης και στον προσδιορισμό των κριτηρίων των συμβασιούχων που θα αποκτήσουν νέα σχέση εργασίας με το Δημόσιο. Από τη στιγμή που θα διασφαλιστεί η συναίνεση, η οποία ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες  πληροφορίες , δεν θεωρείται προϋπόθεση, η κυβέρνηση θα αναθέσει στο την πιστοποίηση των συμβασιούχων, η σύμβαση των οποίων θα μετατραπεί σε αορίστου χρόνου.
Ποια είναι η πραγματικότητα

Στο παρελθόν ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας για την πρόθεση της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας (περίπου 30.000 στον αριθμό) συμβασιούχων και να αποκτήσουν ιδιότητα μονίμων υπαλλήλων, εφόσον διαπιστωθεί ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, περιέγραψε περιπτώσεις συμβασιούχων, όπως πυροσβέστες, καθαρίστριες, εργαζόμενους σε κοινωνικές δομές όπως το «Βοήθεια στο σπίτι» και οι παιδικοί σταθμοί.

Ωστόσο, καθώς τα κριτήρια που θα τεθούν θα είναι τουλάχιστον δύο:

-Να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και

-Να εργάζονται από ένα χρονικό διάστημα και πάνω (ο κ. Σκουρλέτης έχει μιλήσει για εργαζόμενους με 8, 10 και 12 χρόνια)

θεωρείται αδύνατον να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου οι συμβάσεις και των 30.000 συμβασιούχων του Δημοσίου και των ΟΤΑ. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα αποτελέσουν τη δεξαμενή και είναι άγνωστο πόσοι από αυτούς θα πληρούν όλα τα κριτήρια, ώστε οι συμβάσεις τους να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου.
Το plan B

Όσον αφορά το plan B και επανέφερε πρόσφατα ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Αστέριος Καστόρης, σύμφωνα με το οποίο μέσω διαγωνισμού του θα μοριοδοτηθεί η προϋπηρεσία τους, προκειμένου οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, να μονιμοποιηθούν, δηλαδή να γίνουν αορίστου χρόνου ακόμη δεν έχει προχωρήσει.

Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση θέλει σε πρώτη φάση να προχωρήσει με τις εξόφθαλμες περιπτώσεις που παρουσιάζουν και το μικρότερο Συνταγματικό αλλά και πολιτικό σε σχέση με την επιχειρούμενη διακομματική συναίνεση, πρόβλημα και στη συνέχεια να εξετάσει και άλλες περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025