Το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ «πέρασε» μόνον με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ. Μετά από μια πολύωρη συνεδρίαση που σημαδεύτηκε από υψηλούς τόνους και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο που προβλέπει ετήσιο γραπτό διαγωνισμό για τις προσλήψεις στο δημόσιο, στήριξε μόνον η ΝΔ, ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση.
ΝΕΟ ΑΣΕΠ: Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25
Ο Μάκης Βορίδης ήρθε σε κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις του, ότι πρέπει να υπάρξουν «θεσμικές παρεμβάσεις για να μην κυβερνήσει ξανά η αριστερά». Απαντώντας, ο Μάκης Βορίδης σχολίασε πως είναι Δεξιός και πως «είναι απολύτως θεμιτό ένας Αριστερός μα μην θέλει να κυβερνά η Δεξιά και ένας δεξιός να μην θέλει να κυβερνά η Αριστερά». Συμπλήρωσε ακόμη, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Το ζήτημά σας είναι ότι για πρώτη φορά έχετε μια παράταξη που δεν στέκεται ενοχικά στην αριστερά και δεν σκύβει το κεφάλι και αυτό σας ενοχλεί».
ΟΠΕΚΑ Επίδομα Παιδιού 2021: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιτήσεις – πληρωμές
Επίδομα 400 ευρώ: Πότε θα πληρωθεί τελικά
Επίδομα θέρμανσης – myΘέρμανση: Τελευταία ευκαιρία για τις αιτήσεις
Σε ότι αφορά στις διατάξεις του νομοσχεδίου που αναφέρονται στον γραπτό διαγωνισμό, διερωτήθηκε εάν είναι σοβαρή η κριτική της αντιπολίτευσης. «Λέτε ναι ή όχι στον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό; Αυτό που επιτυγχάνει το νομοσχέδιο είναι η θέσπιση ενιαίου πανελλαδικού διαγωνισμού που αντικαθιστά την πραγματικότητα του 97% των προκηρύξεων, σε αυτό τι λέτε; Είναι καλό ή κακό; Εσείς λέτε ότι προϋπάρχει τέτοια ρύθμιση αλλά δεν εφαρμόζεται και το καταψηφίζετε αν και συμφωνείτε. Είναι σοβαρή αυτή η τοποθέτηση;». Επεσήμανε δε, ότι επιταχύνεται η διαδικασία για την πραγματοποίηση των προσλήψεων από την στιγμή που θα εκδοθούν οι πίνακες επιτυχόντων.
Για ένα νομοσχέδιο που θα ενισχύσει την αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα είχε μιλήσει νωρίτερα ο τέως υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος που προώθησε προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Για κατεδαφίσεις κι όχι μεταρρυθμίσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ που παρενέβη στη συζήτηση και υποστήριξε ότι ανοίγει κερκόπορτα για ρουσφετολογικές προσλήψεις και τακτοποιήσεις ημετέρων. «Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την αξιοκρατία στο δημόσιο», είπε από το ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης και ζήτησε τη μονιμοποίηση των 16.000 συμβασιούχων στο δημόσιο και μαζικές προσλήψεις σε νοσοκομεία, σχολεία και άλλες υπηρεσίες.
Από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας, έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που δεν θα αλλάξει τίποτα στη ζωή των πολιτών, ενώ έντονη κριτική στις προωθούμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις άσκησε από το ΜέΡΑ 25 η Φωτεινή Μπακαδήμα.