Γιατί οι του κόλλησαν στη γραφειοκρατία – Από τους 14.837 επιτυχόντες διορίστηκαν μόλις οι 51.

Πίστεψαν στη διαφάνεια και στην αξιοκρατία και πήραν μέρος στον πρώτο γραπτό πανελλαδικό διαγωνισμό του .

Δεκαπέντε μήνες μετά τη διεξαγωγή των εξετάσεων έχουν δρομολογηθεί οι προσλήψεις για μόλις 51 επιτυχόντες σε σύνολο 14.837.

Σε καθεστώς… ομηρείας βρίσκεται μαζί με την πλειονότητα των επιτυχόντων και η αρχιτέκτων Μυριάνθη Μουσά. Οταν άκουσε για τη διεξαγωγή του πρώτου γραπτού διαγωνισμού, ήταν, όπως θυμάται η ίδια, επιφυλακτική. Το γεγονός, όμως, ότι ήταν στο ελεύθερο επάγγελμα, δουλεύοντας για χρόνια ως αρχιτέκτονας, με την εργασιακή ανασφάλεια να γίνεται ταυτόσημη της δουλειάς της, αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στον διαγωνισμό και μάλιστα να πετύχει.

Μαζί με εκείνη, χιλιάδες επιστήμονες κάθε ηλικίας, με επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, με οικογένειες, οι οποίοι αφιέρωσαν χρόνο, κάποιοι δε και χρήμα, παρακολουθώντας φροντιστήρια.

«Νέοι άνθρωποι που βρίσκονταν μέχρι τότε σε καθεστώς ανασφάλιστης εργασίας αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν έχουν μεταπτυχιακά, και δέχονταν ηλικιακό ρατσισμό καθώς δεν μπορούσαν να βρουν εργασία στον ιδιωτικό τομέα. Ολοι πιστέψαμε στον διαγωνισμό και στο γεγονός ότι θα διοριστούμε» λέει.

Αλλωστε, σύμφωνα με έρευνα της MRB Hellas για τη διαΝΕΟσις (2024), η οποία παρουσιάστηκε στο 3ο Διεπιστημονικό Συνέδριο του ΑΣΕΠ, το 90,9% των ερωτηθέντων ηλικίας 28-43 ετών απάντησε πως η εργασιακή ασφάλεια και η μονιμότητα είναι ο λόγος που θα επέλεγαν μισθωτή εργασία στο Δημόσιο.

Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν βγει τρεις προκηρύξεις που αφορούν τη «δεξαμενή» των επιτυχόντων, με την πρώτη στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να έχει ολοκληρωθεί και 51 διοριστέοι περιμένουν να τοποθετηθούν. Την ίδια στιγμή, οι άλλες δύο προκηρύξεις που αφορούν 1.843 θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και 4.276 θέσεις Πανεπιστημιακής βρίσκονται σε εξέλιξη. Για την πρώτη, δε, έχουν βγει τα προσωρινά αποτελέσματα, με βάση τα οποία υπάρχουν 1.223 διοριστέοι, «που αυτό σημαίνει πως έχουμε 620 κενές θέσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν κατηγορίες, όπως είναι αυτή του οικονομικού, όπου υπάρχει πληθώρα επιτυχόντων, ενώ σε άλλες κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι δασοπόνοι, οι επιτυχόντες είναι σαφώς λιγότεροι» σημειώνει η Μυριάνθη Μουσά. Τα δε οριστικά αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη Ιουνίου, ενώ για τη μεγαλύτερη προκήρυξη γίνονται προσπάθειες τα προσωρινά αποτελέσματα να βγουν στον… αέρα στα τέλη Ιουλίου.

Καθεστώς ομηρείας

Ολη αυτή η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει στην πραγματικότητα μια… δεξαμενή «αιχμαλώτων», οι οποίοι εδώ και 15 μήνες δεν μπορούν να προγραμματίσουν τις ζωές τους. «Οταν γνωρίζαμε πως σε περίπου ένα εξάμηνο από τον διαγωνισμό θα άρχιζαν οι τοποθετήσεις στο Δημόσιο, θεωρούσαμε πως δεν θα ήταν έντιμο να ψάξουμε για δουλειά. Τώρα πια, όμως, έχει περάσει τόσος καιρός. Ηδη επιτυχόντες βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας καθώς η όλη διαδικασία, όπως φαίνεται, θα τραβήξει σε μάκρος» σημειώνει η Μυριάνθη Μουσά.

Οπως έχει επισημάνει πολλάκις ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου, δίνεται μεγάλος αγώνας να βγουν τα αποτελέσματα όσο το δυνατόν νωρίτερα, ωστόσο θα πρέπει να συνυπολογιστεί η συνεχής διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Αρχής. Αλλωστε, οι τρεις αυτές προκηρύξεις που απευθύνονται σε επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού και αφορούν χιλιάδες θέσεις και εκατοντάδες φορείς με το παλιό σύστημα προσλήψεων θα αντιστοιχούσαν σε συνολικά 10-12 προκηρύξεις.

Το ερώτημα, πάντως, που θέτουν οι επιτυχόντες είναι γιατί από τη στιγμή που κανείς τους δεν έχει τοποθετηθεί σε θέση στο Δημόσιο συνεχίζουν να εκδίδονται προκηρύξεις, με βάση τις οποίες προβλέπεται η πλήρωση θέσεων μόνιμου προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, δηλαδή εκτός των πινάκων κατάταξης του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που κινήθηκαν νομικά για την ακύρωση της 4Κ/2023, με στόχο να δοθούν οι θέσεις στους επιτυχόντες. Μάλιστα, η ακρόαση της αίτησης έγινε πριν από πέντε ημέρες και η απόφαση αναμένεται τον Οκτώβριο.

Σε συνάντηση που είχαν οι επιτυχόντες με τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ, στο περιθώριο του 3ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου της Ανεξάρτητης Αρχής στη Θεσσαλονίκη την περασμένη εβδομάδα, έλαβαν τη διαβεβαίωση πως από τον προγραμματισμό προσλήψεων του 2024 5.000 μόνιμες θέσεις – 3.500 Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και 1.500 Τεχνολογικής – θα δοθούν στους επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού, με τις προκηρύξεις αυτές να βγαίνουν σταδιακά από το φθινόπωρο και μετά.

Έντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025