Χωρίς συνάφεια προσόντων – θέσεων και «κόφτη» στις προτιμήσεις των υποψηφίων οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ – Τέλος του χρόνου θα γίνει ο ενιαίος του για μόνιμες στο δημόσιο, ενώ κατ’ εξαίρεση δεν θα προβλέπεται συνάφεια τυπικών προσόντων (πχ πτυχίων) και προς κάλυψη θέσεων, ούτε «κόφτης» στο πλήθος των προτιμήσεων των υποψηφίων.

Οι παραπάνω αλλαγές στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο (πλην του χρόνου διενέργειας του διαγωνισμού του ), θα προβλέπονται -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit – στο νομοσχέδιο το οποίο ήδη βρίσκεται σε δημόσιο διαβούλευση και θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές, κοντά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, δηλαδή τον υπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και την αρμόδια για θέματα δημόσιας διοίκησης, υφυπουργό, Βιβή Χαραλομπογιάννη, αναφέρουν πως το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί θα έχει δύο βασικές διαφορές σε σχέση με εκείνο που ήλθε σε δημόσια διαβούλευση και θα αφορά κατ΄ εξαίρεση τον επερχόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει πως :

Δεν θα είναι απαραίτητη η συνάφεια μεταξύ τυπικών προσόντων (πτυχία, μεταπτυχιακά) και προϋπηρεσίας των υποψηφίων από τη μία μεριά και τις απαιτήσεις των θέσεων για τις οποίες θα τρέξει η προκήρυξη, αλλά θα ληφθεί υπόψιν μόνο (πέρα από τα τυπικά προσόντα ), η βαθμολογία και οι νέοι όροι περί εντοπιότητας, τους οποίους προβλέπει το νομοσχέδιο.

Δεν θα υπάρχει ο «κόφτης» στο πλήθος των προτιμήσεων (έως 120) σε σχέση με τις θέσεις στις οποίες επιθυμεί να δηλώσει κάθε υποψήφιος για να προσληφθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως προς το τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί ένας ενιαίος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, οι επιτυχόντες του οποίου αναμένεται να προσληφθούν εντός του 2025.

Στο διαγωνισμό θα ενταχθούν τρεις κατηγορίες θέσεων προς κάλυψη:

Οι κενές θέσεις που δεν καλύφτηκαν από τις προκηρύξεις του 2022 και 2023
Οι θέσεις που θα ανοίξουν με την προκήρυξη για το 2024
Οι θέσεις που θα ανοίξουν με την προκήρυξη του 2025

Όσον αφορά τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα ανέλθουν σε 7.000, ενώ οι εκτός ΑΣΕΠ (μέλη ΔΕΠ, ένστολοι, δικαστικοί κλπ. δηλαδή τα ειδικά μισθολόγια) θα ανέλθουν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit σε 12.000 και όχι σε 10.000 όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός της κυβέρνησης.

Συνεπώς οι συνολικές μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο το 2025 θα ανέλθουν τελικά σε 19.000 και όχι σε 17.000, καθώς κάτι τέτοιο κατέστη δυνατό λόγω της διεύρυνσης του δημοσιονομικού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025