: Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, όπου σήμερα οι καθυστερήσεις είναι πολύ μεγάλες και για να διοριστεί κάποιος μέσω ΑΣΕΠ απαιτείται κατ’ ελάχιστον ενάμιση χρόνος, ενώ μπορεί να φθάσει και περισσότερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα επιδιώξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο διάστημα, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του μετά τις ευρωεκλογές, «το δεν λειτουργεί. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε προβληματισμό ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις , που «εξασφαλίζει αξιοκρατία, αλλά δεν είναι η πιο γρήγορη», όπως είπε, και τάχθηκε υπέρ της διενέργειας αλλαγών, ώστε «να διαφυλάξουμε τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ, κάνοντας όμως τους διορισμούς πιο γρήγορους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται το θέμα της επιτάχυνσης των προσλήψεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, το 2020, με τον τότε υπουργό Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκο, είχε εισαγάγει ως λύση για πιο «γρήγορους διορισμούς» τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, που ωστόσο, εκ του αποτελέσματος, φάνηκε ότι ούτε και αυτός κατάφερε να επιταχύνει τις διαδικασίες, δεδομένου ότι έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την ημέρα διεξαγωγής του και δεν έχουν διοριστεί οι επιτυχόντες. Πριν από λίγες μόλις μέρες εκδόθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τις θέσεις Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα για τις θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Για τον τομέα της Υγείας, ο οποίος εξαιρείται από τον γραπτό διαγωνισμό, έχουν εγκριθεί για το 2024 πάνω από 6.500 μόνιμες θέσεις, ενώ ταυτόχρονα εκκρεμούν άλλοι 4.000 διορισμοί από προηγούμενα έτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το θέμα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων, επισημαίνοντας πρωτίστως τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους λειτουργεί το ΑΣΕΠ και στους οποίους οφείλονται και οι καθυστερήσεις στους διορισμούς 3.000 νοσηλευτών. «Δεν λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί. Δεν γίνεται να περιμένουμε τόσο καιρό για να πάνε να διοριστούν οι νοσηλευτές στα νοσοκομεία μας, πρέπει κάτι να κάνουμε. Είναι πρώτη προτεραιότητα για εμένα αυτό το ζήτημα. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να το αντιμετωπίσω. Διότι είναι άλλο να λέμε προσλάβαμε και άλλο να λέμε στα χαρτιά. Και άλλο να λέμε ότι έκατσαν και δουλεύουν. Μιλάμε για 3.000 νοσηλευτές, δεν είναι μικρό το νούμερο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε χθες στη σελίδα του ΑΣΕΠ απαντάει στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Ανεξάρτητη Αρχή, κάνοντας λόγο για έναν πολύ μεγάλο όγκο της δουλειάς που πρέπει να διαχειριστεί το ΑΣΕΠ, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν βελτιωτικές παρεμβάσεις.

«Ως πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, είμαι υποχρεωμένος να θυμίσω για μία ακόμη φορά τον όγκο και το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί σε αυτήν, ώστε, πρώτον, να υπάρχει μια πλήρης εικόνα στα μάτια της κοινωνίας και των υποψηφίων, και, δεύτερον, η συζήτηση για τις αναγκαίες βελτιώσεις να λαμβάνει υπ’ όψιν την πραγματικότητα. Κατά την τρέχουσα περίοδο, το ΑΣΕΠ ασκεί ένα μεγάλο εύρος αρμοδιοτήτων, πολύ σημαντικότερων και πολύ απαιτητικότερων από όσες άσκησε ποτέ στην 30ετή ιστορία του», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ συμπλήρωσε: «Υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των σχετικών διαδικασιών και των αντίστοιχων νομοθετικών ρυθμίσεων. Το ΑΣΕΠ μετέχει και θα μετάσχει σε συζητήσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών πρόσληψης. Θα πρέπει όμως να είναι σαφές ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να επωμισθεί συνολικά τις δυσλειτουργίες της Δημόσιας Διοίκησης, πόσω μάλλον όταν είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία και νομολογία».

Ερχονται ριζικές αλλαγές

Αυτή τη στιγμή, η Ανεξάρτητη Αρχή επεξεργάζεται αποτελέσματα για 18 προκηρύξεις, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει και νέους διαγωνισμούς για μόνιμο προσωπικό και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Είναι χαρακτηριστικό δε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, για να γίνει ένας διορισμός, απαιτείται κατά μέσο όρο 1 έως 2 χρόνια από την ημέρα που ένας διαγωνισμός δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μέχρι τη στιγμή που αναρτώνται τα οριστικά αποτελέσματα.

Αυτό είναι τρομερά δυσλειτουργικό όχι μόνο για τα νοσοκομεία, αλλά για όλους τους φορείς που ζητούν προσωπικό. Το πώς θα λύσει τον γόρδιο δεσμό ο πρωθυπουργός ώστε να διατηρηθεί και η αξιοπιστία του ΑΣΕΠ, αλλά και να επιτυγχάνουν οι προσλήψεις, μένει να το δούμε. Ισως παίξει κάποιο ρόλο ο επικείμενος ανασχηματισμός, με ένα από τα σενάρια που εξετάζονται να θέλει έναν αναβαθμισμένο ρόλο του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος θα είναι σε θέση να επανεξετάσει όλες τις διαδικασίες που καθυστερούν τους διορισμούς, πάντα σε πλήρη συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένονται ριζικές αλλαγές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025