Πληθαίνουν τα στοιχεία και οι καταγγελίες για το νέο κομματικό κράτος που στήνει η κυβέρνηση, αντιγράφοντας -και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνώντας- την πεπατημένη των πελατειακών σχέσεων που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Παρά το προπέτασμα ύβρεων και ανοίκειων χαρακτηρισμών κατά του «ΘΕΜΑτος» που με τρία απανωτά non paper προσπάθησε να ορθώσει το Μέγαρο Μαξίμου, αυτό δεν στάθηκε ικανό να συσκοτίσει τα αποκαλυπτήρια για το όργιο των χιλιάδων ρουσφετολογικών προσλήψεων την τελευταία διετία.
Τα ψέματα, οι μισές αλήθειες και οι προσχηματικές επικλήσεις της Δικαιοσύνης που επιστράτευσε ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του κυβερνητικού επιτελείου κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος μπροστά στα αδιάψευστα επίσημα στοιχεία από τα οποία προκύπτει η διόγκωση του κράτους που προωθείται με κάθε λογής φάμπρικες προσλήψεων, οι οποίες είναι τόσο προκλητικές που προκαλούν ξεσηκωμό ακόμη και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι τόσο χαώδης η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις ανεξέλεγκτες προσλήψεις, ώστε κοινοβουλευτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ασκώντας κριτική στους αρμόδιους υπουργούς, καταγγέλλουν εγγράφως στη Βουλή ότι πρόσωπα που προσλαμβάνονται μέσω προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των διογκούμενων προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας δεν πατάνε το πόδι τους στα hot spots, όπου ξεπάγιασαν αυτές τις ημέρες χιλιάδες άνθρωποι.
«Το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που απασχολείται τελικά για τον σκοπό για τον οποίο προσλήφθηκε δεν ξεπερνά το 20%», είναι η βαριά καταγγελία που εκτοξεύουν οι κυβερνητικοί βουλευτές για το πρόγραμμα δημιουργίας 2.500 θέσεων πλήρους απασχόλησης σε δήμους και Υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής, Ασύλου και Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών. Οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως καταγγέλλουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προκύπτει και από το ρεπορτάζ του «ΘΕΜΑτος», είτε απασχολούνται περιστασιακά σε άλλες υπηρεσίες των δήμων είτε δεν πηγαίνουν καν στις δουλειές τους.
Ετσι, στο δεύτερο κατά σειρά non paper που εξέδωσε το Μαξίμου για να απαντήσει στο δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής, παραδέχθηκαν -εν μέσω, φυσικά, των γνωστών ύβρεων που εξακοντίζουν εναντίον όποιου μέσου ενημέρωσης δεν τους επαινεί- ότι οι προσλήψεις τις οποίες έκαναν τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ περισσότερες και (ξεπερνούν πιθανότατα τις 40.000), με τους περισσότερους να έχουν μπει εκτός ΑΣΕΠ και από το παράθυρο και αφορούν τις εξής τρεις κατηγορίες:
■ Πρώτον, ομολογείται η καταγραφή της ΕΛΣΤΑΤ στην έρευνα της οποίας καταδείχθηκε ότι από το δεύτερο τρίμηνο του 2015 έως το δεύτερο τρίμηνο του 2016 οι απασχολούμενοι σε φορείς του Δημοσίου βρέθηκαν να είναι περισσότεροι κατά 27.700, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται σε αυτούς οι εκπαιδευτικοί, ούτε και οι υγειονομικοί, πίσω από τους οποίους προσπάθησε να καλυφθεί η κυβέρνηση με το αρχικό υβριστικό non paper που εξέδωσε αμέσως μετά την κυκλοφορία του «ΘΕΜΑτος». «Είναι», όπως υποστηρίζουν οι προπαγανδιστές του Μαξίμου, «απασχολούμενοι σε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης ανέργων, κυρίως σε δήμους που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία». Και τους οποίους, όπως αποδεικνύεται στη συνέχεια, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια να μονιμοποιήσει, αγνοώντας τόσο τη ρητή διάταξη του Συντάγματος όσο και τις περί του αντιθέτου δικαστικές αποφάσεις.
■ Δεύτερον, ομολογείται ότι, σύμφωνα επίσης με τα επίσημα στοιχεία της απογραφής, ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων υπαλλήλων του Δημοσίου (την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Οκτώβριο του 2016) είναι αυξημένος κατά 6.803 άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός των προσλήψεων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αφού στο μεταξύ υπήρξαν και αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων. Στις άτυπες κυβερνητικές ενημερώσεις διατυπώνεται ο γενικός και αόριστος ισχυρισμός ότι «αφορούν σε αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, σχολικές καθαρίστριες από τους ΟΤΑ, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, εποχικούς πυροσβέστες, επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του… 1998», χωρίς να δίνονται αριθμητικά στοιχεία για καθεμία από αυτές τις κατηγορίες.
Οι αποφάσεις δικαστηρίων
■ Τρίτον, ομολογείται ότι επιπλέον όλων αυτών μονιμοποιήθηκαν 1.756 συμβασιούχοι, για τους οποίους διατυπώνεται μεν ο ισχυρισμός ότι κέρδισαν δικαστικές προσφυγές, αποσιωπάται όμως ότι αυτό επετεύχθη χάρη σε αντισυνταγματικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, η οποία με (ν)τροπολογίες απαγορεύει στους φορείς με τους οποίους συνήψαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου να ασκήσουν ένδικα μέσα κατά των αποφάσεων των δικαστηρίων με τις οποίες απορρίπτονται οι αιτήσεις μονιμοποίησης συμβασιούχων.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνομιλία που είχε με εκπροσώπους συμβασιούχων -τους οποίους προέτρεψε να μη διαβάζουν εφημερίδες επειδή ασκούν κριτική για τις αντισυνταγματικές μονιμοποιήσεις- έδωσε νέες υποσχέσεις ότι θα πάει, αν χρειαστεί, και άλλη τροπολογία στη Βουλή, αγνοώντας τόσο το Σύνταγμα όσο και τις δικαστικές αποφάσεις.
Από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις μονιμοποίησης συμβασιούχων είναι, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στη Βουλή, η περίπτωση της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., η οποία προέκυψε από τη συγχώνευση τριών δημόσιων επιχειρήσεων, του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.), της ΔΕΠΑΝΟΜ (Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων) και της Θέμις Κατασκευαστική, με σκοπό την εξοικονόμηση δαπανών του Δημοσίου. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές συνήλθε στις 27 Δεκεμβρίου και αποφάσισε να μονιμοποιήσει 213 άτομα τα οποία είχαν προσληφθεί από το 2002 έως το 2008 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον πρώην ΟΣΚ «για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών».
Στις συμβάσεις που είχαν υπογράψει ρητώς αναφερόταν ότι η διάρκειά τους θα ήταν ίση με την περίοδο συμβατικής δέσμευσης του ΟΣΚ και κατ’ ανώτατο όριο τέσσερα χρόνια, που θα μπορούσαν να γίνουν συνολικά έξι. Οταν, ωστόσο, ολοκληρώθηκαν τα έργα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσέφυγαν διεκδικώντας τη μονιμοποίησή τους και η υπόθεσή τους έφθασε στον Αρειο Πάγο, το αρμόδιο τμήμα του οποίου συνήλθε την 1η Δεκεμβρίου 2015 για να αποφανθεί.
Ωστόσο, ενώ είχε προηγηθεί η διάσκεψη του ανώτατου δικαστηρίου, στην οποία είχε διαφανεί ότι η απόφαση θα ήταν κατά της μονιμοποίησης, η κυβέρνηση έσπευσε να νομοθετήσει για το αντίθετο, θέλοντας να προκαταλάβει τη δικαστική κρίση. Τον Φεβρουάριο του 2015 αποδέχθηκε βουλευτικές τροπολογίες που είχαν προωθηθεί από τους ενδιαφερομένους και προέβλεπαν ότι όσοι δικαιώθηκαν από εφετειακές αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν άκυρες οι απολύσεις τους θα καταλάμβαναν κενές οργανικές θέσεις και αν δεν υπήρχαν τέτοιες θα δημιουργούνταν για λογαριασμό τους προσωποπαγείς θέσεις «κατά παρέκκλιση κάθε αντίθετης διάταξης».
Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ο Αρειος Πάγος αποφάσισε, ωστόσο, την ακύρωση των εφετειακών αποφάσεων, κρίνοντας εκτός των άλλων ότι βρίσκονταν σε αντίθεση με το Σύνταγμα και το άρθρο 103, με το οποίο ρητά «απαγορεύεται η από τον νόμο μονιμοποίηση προσωπικού» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή έργου, όπως και «η μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου».
(Ν)Τροπολογία
Παρά ταύτα, με τη μεθόδευση της υιοθέτησης βουλευτικής (ν)τροπολογίας τροποποίησε τη διάταξη που είχε ψηφιστεί πριν από λίγους μήνες και τον Δεκέμβριο πέρασε ρύθμιση μονιμοποίησης με την οποία καταστρατηγούνται τόσο το Σύνταγμα όσο και οι σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου (483/2016 και 484/2016), που στο μεταξύ είχαν δημοσιευτεί και ήταν γνωστές στους αρμόδιους υπουργούς, για τους οποίους στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι «βαρύνονται με ευθύνες για παράβαση καθήκοντος».
Εξάλλου, από την απόφαση της διοίκησης της Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., στην οποία προεδρεύει η κυρία Ιωάννα Κοντούλη, προκύπτουν ενδιαφέροντα στοιχεία για τη σύνθεση της λίστας των 213 μονιμοποιηθέντων που έγινε άρον άρον την πρώτη εργάσιμη μέρα αμέσως μετά τα Χριστούγεννα (27/12/2016). Ανάμεσά τους είναι 22 αποθηκάριοι, μολονότι, όπως αναφέρουν γνώστες των τεκταινομένων στη νέα εταιρεία, δεν υπάρχουν πλέον αποθήκες, αφού εφαρμόζονται σύγχρονες μέθοδοι logistics. Ακόμη περισσότεροι είναι οι σχεδιαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, που φτάνουν τους 28, αριθμός που μόνο σε μεγάλες εταιρείες πληροφορικής μπορεί να δικαιολογηθεί. Δέκα είναι οι κλητήρες που θα παρέχουν υπηρεσίες σε μόλις δύο κτίρια που έχει η εταιρεία, ενώ στους ήδη οκτώ υπηρετούντες οδηγούς προστέθηκαν άλλοι τρεις.
«Ανάβουν τα αίματα» οι νέες προσλήψεις και οι μαζικές μονιμοποιήσεις συμβασιούχων
Φουντώνουν οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο καθώς πληθαίνουν τα κρούσματα των ρουσφετολογικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης σε όλο το εύρος του Δημοσίου με νέους διορισμούς από το παράθυρο και μονιμοποιήσεις προσωπικού που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το Σύνταγμα.
Κι ενώ πήραν το δρόμο για τη Βουλή και οι νεώτερες αποκαλύψεις του ΘΕΜΑτος σύμφωνα με τις οποίες δεν πατάει στη δουλειά του το 80% από τους 2.500 που προσλήφθηκαν για να προσφέρουν υπηρεσίες στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες στους δημάρχους.
«Οι προσλήψεις έγιναν και για την κάλυψη άλλων αναγκών και θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ρωτήσετε τους δημάρχους που τις έκαναν αν αυτοί οι άνθρωποι όντως καλύπτουν ανάγκες ή κάθονται», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε σχετικό ερώτημα.
Ο ίδιος διαστρέφοντας τα όσα αναφέρονται στις επίσημες προκηρύξεις που έγιναν από τον ΟΑΕΔ σε υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος, ισχυρίστηκε ότι ο σκοπός για τον οποίο προσελήφθησαν αυτοί οι άνθρωποι είναι ευρύτερος από την κάλυψη των αναγκών στα hotspot. «Τίποτα παράνομο δεν έχει συμβεί, τίποτα πελατειακό, είναι προσλήψεις που έγιναν με έγκριση της ΕΕ και αφορούν αντιμετώπιση αναγκών του συνόλου των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης», πρόσθεσε ο ίδιος επιχειρώντας να αποσείσει τις ευθύνες που καταλόγισαν στην κυβέρνησή του οι 20 βουλευτές που πρώτοι ανέδειξαν τη σκανδαλώδη διάσταση του θέματος που είναι ότι μόνον το 20% των προσληφθέντων δίνουν το «παρών» τους στις υπηρεσίες αρωγής των προσφύγων.
Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή έκανε λόγο για «σπάταλη και η παντελώς ανοργάνωτη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι «εξαθλιώνει την καθημερινότητα των προσφυγών, επιδεινώνει την ζωή των τοπικών κοινωνιών, αλλά και εκθέτει τη χώρα σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς».
«Το όργιο των προσλήψεων που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την περίοδο δεν έχει προηγούμενο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης. «Μονιμοποιούν τους συμβασιούχους κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής οδηγίας, που επιβάλλει να γίνει διαγωνισμός, του Ελληνικού Συντάγματος και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το κάνουν μόνο και μόνο για να πάρουν τις ψήφους αυτών των ανθρώπων» τόνισε με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη για μαζική μονιμοποίηση περισσότερων από 10.000 συμβασιούχων που έχουν προσληφθεί σε Δήμους.
«Είναι οι σύγχρονοι “Μαυρογιαλούροι”. Ντρέπομαι που αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν, εκπροσωπώντας το “νέο” στη χώρα μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στελέχη της οποίας επαναλαμβάνουν την πρόσφατη δέσμευση του προέδρου τους Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία θα ακυρωθούν όλες οι παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων τις οποίες κάνει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
protothema