Μηνιγγίτιδα-Πάτρα: Κλιμάκιο του στην Πάτρα -Μέτρα ενόψει . Τι θα γίνει με το Πατρινό Καρναβάλι 2025 λόγω μηνιγγίτιδας

Στην Πάτρα επικρατεί έντονη ανησυχία μετά τον θάνατο 20χρονου φοιτητή από κεραυνοβόλο μηνιγγίτιδα, ενόψει και των καρναβαλικών εκδηλώσεων που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται ήδη σε καθεστώς επιτήρησης, με τη διοίκησή του να λαμβάνει μέτρα για την προστασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ προβληματισμός εκφράζεται και για τη διεξαγωγή του Πατρινού Καρναβαλιού.

Δείτε επίσης

Στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να καθορίσει τις απαραίτητες ενέργειες για τον περιορισμό της μετάδοσης της μηνιγγίτιδας. Η αποστολή του κλιμακίου πραγματοποιείται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υγειονομικές αρχές, καθώς οι καρναβαλικές εκδηλώσεις αναμένεται να συγκεντρώσουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Το περιστατικό δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, καθώς και στο παρελθόν έχουν καταγραφεί κρούσματα μηνιγγίτιδας σε φοιτητές, γεγονός που ενισχύει τον συναγερμό. Μάλιστα, ο θάνατος του 20χρονου είναι το δεύτερο θανατηφόρο κρούσμα στην Πάτρα μέσα σε λίγους μήνες, μετά τον χαμό μιας 16χρονης μαθήτριας που έδινε μάχη με τη νόσο στο νοσοκομείο. Παράλληλα, στην ίδια περίοδο, ένα αγοράκι 2,5 ετών νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με τους γιατρούς να παρακολουθούν στενά την κατάσταση της υγείας του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για την προστασία από τον μηνιγγιτιδόκοκκο, εστιάζοντας στην αποφυγή συνωστισμού και στη διατήρηση καλού αερισμού στους κλειστούς χώρους. Οι συστάσεις αυτές δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με την ασφαλή διεξαγωγή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, δεδομένου ότι το Πατρινό Καρναβάλι συγκεντρώνει χιλιάδες επισκέπτες από όλη τη χώρα.
Τι είναι η μηνιγγίτιδα από μηνιγγιτιδόκοκκο και πώς μεταδίδεται

Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή, αν και σπάνια λοίμωξη, που μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να απειλήσει τη ζωή. Προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προσβάλει τις μήνιγγες –τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό– ή να οδηγήσει σε σηψαιμία, μια γενικευμένη λοίμωξη στο αίμα.

Η μετάδοση της νόσου γίνεται κυρίως μέσω στενής επαφής με φορείς ή ασθενείς, μέσω σταγονιδίων από το αναπνευστικό σύστημα, σάλιου, φιλιών ή κοινής χρήσης ποτηριών και σκευών. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι φορείς του μικροβίου μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μεταδίδουν τη νόσο χωρίς να το γνωρίζουν.

Μέτρα πρόληψης και προστασίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών συνιστά βασικά προληπτικά μέτρα, όπως:

Την αποφυγή στενής επαφής με πιθανούς φορείς.
Την αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους.
Τον καλό αερισμό των εσωτερικών χώρων.
Την τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται σε βρέφη και μικρά παιδιά σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, αλλά και σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως φοιτητές που διαμένουν σε κοιτώνες, στρατεύσιμοι και ταξιδιώτες.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων, είναι κρίσιμη η άμεση ιατρική παρέμβαση. Η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση αντιβιοτικών μπορούν να αποτρέψουν σοβαρές επιπλοκές, ενώ σε περιπτώσεις επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, μπορεί να απαιτηθεί προληπτική αγωγή.

Τα συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας περιλαμβάνουν:

Υψηλό πυρετό
Έντονο πονοκέφαλο
Ναυτία ή εμετό
Αυχενική δυσκαμψία
Ευαισθησία στο φως
Λήθαργο ή σύγχυση
Μωβ εξανθήματα που δεν εξαφανίζονται με πίεση (πιθανή ένδειξη σηψαιμίας)

Η αυξημένη επαγρύπνηση των υγειονομικών αρχών και η λήψη μέτρων πρόληψης κρίνονται απαραίτητες, ιδιαίτερα ενόψει του Πατρινού Καρναβαλιού, όπου οι συνθήκες συνωστισμού ενδέχεται να ευνοήσουν τη διασπορά της νόσου.

Δείτε επίσης