Κορονοϊός – Τι είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.
Πιο αναλυτικά, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο καλοκαίρι που πέρασε, οπότε και «αντί να έχουμε μια ύφεση, είδαμε πολλά επιδημικά κύματα, το ένα πίσω από το άλλο, κάτι που έχει να κάνει με την μεγάλη χαλάρωση των μέτρων σε παγκόσμιο επίπεδο». Όπως είπε πρόκειται για εξέλιξη η οποία «οδήγησε στη δυνατότητά του να μπορεί ο ιός να μεταλλάσσεται πάρα πολύ εύκολα, να μπορεί να αναπροσαρμόζει το γενετικό του υλικό με τέτοιο τρόπο, ώστε και πάλι να έρχεται στην επιφάνεια».
«Κάποιοι έλεγαν στην αρχή αυτής της πανδημίας ότι θα δημιουργηθεί ανοσία αγέλης, ανοσιακό τείχος. Ωστόσο κάποιοι το λέγαμε από την αρχή ότι δεν υπάρχει αυτό στους συγκεκριμένους ιούς. Ίσως δεν ακουστήκαμε όσο πρέπει, αλλά τώρα έρχεται να αποδείξει ο ίδιος ο ιός ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».
Ο ίδιος εξήγησε ότι επικρατούν διαφορετικές μεταλλάξεις σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, σημειώνοντας: «Άλλες έχει αυτή τη στιγμή η Ασία, άλλες η Ευρώπη, άλλες οι ΗΠΑ, που έχει να κάνει με το είδος της εξελικτικής πίεσης.
Ο ιός καταφέρνει πάντα, καθώς τα μέτρα έχουν χαλαρώσει πάρα πολύ παντού, να μπορεί να αναπροσαρμόζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να συνεχίσει να πολλαπλασιάζεται στα αναπνευστικά κύτταρα του ανθρώπου. Αυτό σίγουρα θα οδηγήσει σε νέο κύμα. Βλέπουμε να υπάρχει αύξηση και στην Ευρώπη. Θα είναι εντονότερο, καθώς οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν, καθώς θα κλεινόμαστε σε πιο κλειστό περιβάλλον. Όλο αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει ακόμα νέο επιδημικό κύμα. Μην ξεχνάμε ότι βρεθήκαμε ίσως “λίγο απροετοίμαστοι” και πέρυσι τον χειμώνα, πέρυσι, το φθινόπωρο και πρόπερσι το φθινόπωρο».
Χριστούγεννα 2022: Πότε κλείνουν τα σχολεία
Τι συμβαίνει με την long covid
Ερωτηθείς για την long covid, επισήμανε: «Στον ιό όπως έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα στα νεότερα άτομα, είναι σπάνιες οι πιθανότητες κάποιος να έχει σοβαρότατες επιπλοκές, να καταλήξει από τη νόσο. Κυρίως κινδυνεύουν τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Τα άτομα που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό ανήκουν κυρίως στα άτομα άνω των 80 ετών ή που έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, αλλά μια μεγάλη οντότητα η οποία μπαίνει πια και εξετάζεται είναι η long covid. Βλέπουμε τα άτομα που έχουν περάσει κοροναϊό να έχουν αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, για νευρολογικά νοσήματα, για αυτοάνοσα και ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Και να μην ξεχνάμε ότι μπαίνουμε πια και σε μια άλλη επιδημία που έχει να κάνει με τις νευρολογικές επιπλοκές, αυτή τη σύγχυση που έχουμε πολλές φορές στη σκέψη, τη δυνατότητα συγκέντρωσης. Είναι συμπτώματα μακροχρόνιας επιπτωσης του ιού, τα οποία θα τα δούμε μπροστά μας. Τα βλέπουμε ήδη μπροστά μας».
Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όσο περνά ο χρόνος από τη λοίμωξη μειώνονται – η συμπτωματολογία μειώνεται και οι πιθανότητες μειώνονται, αλλά σίγουρα είναι στο κλινικό φάσμα που θα αντιμετωπίσουμε από τον κορονοϊό και είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά στην αντιμετώπιση, και όχι μόνο στην επείγουσα φάση».
Ως προς το αν η επιστημονική κοινότητα έχει ενδεχομένως αποτύχει ως προς το επικοινωνιακό κομμάτι, τόνισε: «Πρέπει να τονίσουμε πάντα ότι η επικοινωνία σε θέματα δημόσιας υγείας απαιτεί ακρίβεια, επιστημονική ακρίβεια, διαφάνεια. Είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσει να υπάρξει και εμπιστοσύνη από τον κόσμο».
Τέλη Κυκλοφορίας – ΠΡΟΣΟΧΗ! : Τι αλλάζει στον τρόπο πληρωμής
Ο κ. Τσακρής πρόσθεσε ακόμη:
«Εγώ αναφέρθηκα πιο πολύ στο θέμα της ανοσίας αγέλης, που αν θυμάστε στον πρώτο χρόνο της επιδημίας και ιδιαίτερα όταν εμφανίστηκαν τα εμβόλια, πιστεύαμε ότι με το ανοσιακό τείχος που θα δημιουργούσαμε με τα εμβόλια, θα μπορούσαμε να περιορίσουμε αυτή την επιδημία.
Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για διάγνωση, αντιμετώπιση και διαχείριση περιστατικών που έχουν να κάνουν και με τη γρίπη αλλά και με τον covid-19 στους επόμενους μήνες».