Να δώσει κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις από επαγγέλματα «υψηλής επικινδυνότητας» θέλει το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έχει νομοθετηθεί έως τον Απρίλιο, θα προβλέπει πως οι δαπάνες από επαγγελματίες που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής σχεδιάζεται να μετρούν διπλά στο «χτίσιμο» του 30% του εισοδήματος που πρέπει να δαπανηθεί το 2020 µέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ωστόσο κίνδυνο να πληρώσουν έξτρα φόρο εισοδήματος οι φορολογούμενοι που δεν έχουν συγκεντρώσει χάρτινες αποδείξεις το 2019.
Κίνδυνος υπερφορολόγησης για φορολογούμενους οι οποίοι εξαιρούνται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Αφορά όσους εξαιρούνται από την υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων με πλαστικό χρήμα αλλά υποχρεούνται να έχουν κρατήσει αποδείξεις σε χάρτινη μορφή.
Αλλιώς, χάνουν το αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ για το έτος 2019 και βαρύνονται με φόρο 22% επί των αποδείξεων που δεν συγκέντρωσαν.
Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, πέρυσι χιλιάδες φορολογούμενοι πλήρωσαν επιπλέον φόρο 22%, επειδή δεν είχαν συγκεντρώσει τις απαραίτητες αποδείξεις αγορών.
Οι μισθωτοί πλήρωσαν περισσότερο φόρο εισοδήματος κατά 16,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνταξιούχοι επιβαρύνθηκαν με πρόσθετο φόρο ύψους 9,5 εκατ. ευρώ. Οι αγρότες πλήρωσαν επιπλέον 1,9 εκατ. ευρώ, 4,24 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρωσαν και οι εισοδηματίες που δεν κάλυψαν το αφορολόγητο όριο με αποδείξεις.
Ποιοι εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές
Οι φορολογούμενοι που εξαιρούνται από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, αλλά υποχρεούνται να συγκεντρώνουν χάρτινες αποδείξεις είναι οι ακόλουθες κατηγορίες:
οι ηλικίας 70 ετών και άνω
άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση
οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα
οι δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή
οι ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων
όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων
οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ
οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ
οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)
οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία και
οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να καλύπτουν τα ανάλογα ποσοστά επί του πραγματικού ή του τεκμαρτού εισοδήματος, με χάρτινες αποδείξεις και να συμπληρώσουν τα ποσά στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1.
Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων γίνονται έλεγχοι και μπορεί να τους ζητηθούν από την εφορία η προσκόμιση των αποδείξεων. Τα ποσά των αποδείξεων είναι:
10% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος έως τις 10.000 ευρώ
15% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τα 10.001 έως τα 30.000 ευρώ
20% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 30.000 ευρώ.
Οι φορολογούμενοι των περιπτώσεων αυτών οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις, όχι επί του πραγματικού εισοδήματος του έτους 2019 αλλά επί του τεκμαρτού εισοδήματος, το οποίο θα προκύπτει γι’ αυτούς με βάση το ελάχιστο τεκμήριο των 3.000 ευρώ και με την προσθήκη του τεκμηρίου διαβίωσης για την κύρια κατοικία και του τεκμηρίου διαβίωσης τυχόν υπάρχοντος Ι.Χ. αυτοκινήτου.
Από ποια επαγγέλματα οι αποδείξεις θα μετρούν διπλά
Μεταξύ άλλων, ως διπλές αναμένεται να μετρούν στις φορολογικές δηλώσεις οι συναλλαγές με:
ελαιοχρωματιστές
ηλεκτρολόγους
υδραυλικούς
ψυκτικούς
κομμωτήρια
γιατρούς
μηχανικούς
συνεργεία οχημάτων
ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων
ανθοπωλείων
ταξιδιωτικών πρακτορείων, κομμωτηρίων-κουρείων
μανικιούρ-πεντικιούρ
τουριστικά καταλύματα
εταιρείες εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια) και
από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εποχικές δραστηριότητες.