Ουρές σχηματίζονται τις τελευταίες μέρες στις τράπεζες όλης της χώρας, με τους φορολογουμένους εκτός από τις φορολογικές υποχρεώσεις των τελευταίων ημερών να αιτούνται κωδικούς για e-banking καθώς και την έκδοση χρεωστικών καρτών .

Από την Κυριακή οι φορολογούμενοι πρέπει να ξεκινήσουν να «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο με πληρωμές μέσω καρτών και άλλων ηλεκτρονικών μέσων. Αν και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις αποδείξεις που θα «μετράνε» στην εφορία, σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύουν οι περισσότερες, καθώς είναι δύσκολο οι τράπεζες να απομονώσουν τις δαπάνες που γίνονται σε εξαιρούμενες και μη.

Εκτός από τα ενοίκια και τις δόσεις στεγαστικών δανείων, το πιθανότερο σενάριο είναι να αναγνωρίζονται όλες οι υπόλοιπες. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην περίπτωση που δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό αποδείξεων, το οποίο υπολογίζεται με βάση το εισόδημα, δεν χάνουν μόνο το αφορολόγητο όριο αλλά θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει από την ερχόμενη Κυριακή 1η Ιανουαρίου 2017:

1. Υποχρεωτικά οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών θα γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής από το 2017. Διαφορετικά, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα χάνουν το αφορολόγητο όριο. Προκειμένου να έχουν την έκπτωση φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τους ως εξής:

• 10% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

• 15% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

• 20% για εισόδημα από 30.000,01. Το ανώτατο όριο αποδείξεων που απαιτεί η εφορία ανεξαρτήτως εισοδήματος ανέρχεται στα 30.000 ευρώ.

2. Εφόσον οι φορολογούμενοι δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό με ηλεκτρονικά μέσα, θα πληρώνουν επιπλέον φόρο. Ο φόρος αυτός θα υπολογίζεται στη διαφορά των απαιτούμενων αποδείξεων και των αποδείξεων που δεν συγκεντρώθηκαν με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα, φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ πρέπει να έχει δαπάνες που έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 1.000 ευρώ. Εφόσον συγκεντρώσει 600 ευρώ, θα πληρώσει «πέναλτι» για τις αποδείξεις ύψους 400 ευρώ που δεν κατάφερε να μαζέψει 88 ευρώ (400×22%).

3. Στις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώνονται με «πλαστικό χρήμα» εντάσσονται και οι ιατρικές δαπάνες. Οι μειώσεις φόρου θα συνεχίσουν να ισχύουν εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής.

4. Μειώνεται από τα 1.500 ευρώ στα 500 ευρώ το ύψος της συνολικής αξίας των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται για την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, τα οποία θα πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά με «πλαστικό χρήμα».

5. Θεσπίζεται πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων (λοταρία) που θα βασίζεται στις συναλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί με τη χρήση με «πλαστικό χρήμα» για την αγορά αγαθών. Το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται θα φθάνει τα 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

6. Από την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων εξαιρούνται οι πολίτες με ηλικία άνω των 70 ετών και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025