Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να παραθέτει συχνά-πυκνά στατιστικά στοιχεία με στόχο να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την εκτόξευση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία –άλλοτε συγκρίνει την έκρηξη χρεών του 2016 και του 2015 με την αντίστοιχη προηγούμενων ετών και άλλοτε αναφέρεται σε μονομερείς υποθέσεις οφειλετών που επηρεάζουν την εικόνα των στατιστικών στοιχείων- αυτό όμως δεν αλλάζει τη συνολική εικόνα: η υπερφορολόγηση δεν φέρνει τα αναμενόμενα έσοδα στα ταμεία ενώ «φουσκώνει» τις οφειλές των φορολογουμένων στο δημόσιο σε επίπεδα που θεωρούνται ήδη μη διαχειρίσιμα για τους περισσότερους.
Τα στοιχεία του Ιουλίου, είναι αποκαλυπτικά: Παρά τον πακτωλό νέων μέτρων που ενεργοποιήθηκαν τον προηγούμενο μήνα (αύξηση εισφοράς αλληλεγγύης για έχοντες εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση φόρου για νομικά προσώπα, αύξηση προκαταβολής φόρου, αύξηση ΕΝΦΙΑ, επιβολή φόρου στη συνδρομητική τηλεόραση κλπ) τα έσοδα έκλεισαν τον προηγούμενο μήνα με απόκλιση 198 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Η εικόνα ολοκληρώθηκε: τα ποσά που δεν εισπράχθηκαν, μπήκαν στο καλάθι με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Μόνο οι «φρέσκες οφειλές» δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν μετά την 1/1 του έτους, εκτοξεύτηκαν στα 7,618 δις. ευρώ, ποσό κατά 811 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο συγκριτικά με τον Ιούνιο.
Πλέον, έσπασε και επίσημα το φράγμα των 90 δις. ευρώ και μάλιστα χωρίς να φαίνεται λύση στον ορίζοντα:
1. Παρά τη συζήτηση σε …φιλολογικό επίπεδο μέχρι τώρα, η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν φαίνεται να επανέρχεται μαζικά. Με δεδομένη τη στάση των θεσμών, το μόνο ενδεχόμενο φαίνεται να είναι η «τεχνική διόρθωση» των διατάξεων ώστε να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε ανθρώπους που βρέθηκαν εκτός 100 δόσεων κατά… λάθος. Σε κάθε περίπτωση, από το νέο έτος, η ρύθμιση για όσους πρόλαβαν θα είναι ακόμη δυσκολότερη καθώς δεν θα υπάρχει καμία περίοδος ανοχής για την πληρωμή των τρεχουσών υποχρεώσεων. Όποιος δεν πληρώνει τα τρέχοντα εντός χρονοδιαγράμματος, θα μένει εκτός.
2. Οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν και αυτό κατέστη σαφές κυρίως τον Ιούλιο. Η υστέρηση στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, έφτασε στα 270 εκατ. ευρώ. Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο συντελεστής συμμόρφωσης όσον αφορά στον φόρο εισοδήματος, ανήλθε τον Ιούλιο στο 70,74%.
Δηλαδή, οι τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν. Είθισται, στην πρώτη δόση ο συντελεστής συμμόρφωσης να είναι υψηλότερος σε σχέση με το τέλος του έτους. Έτσι, το κρίσιμο στάδιο είναι το τέλος Σεπτεμβρίου μήνα κατά τον οποίο θα πρέπει να πληρωθεί ταυτόχρονα και ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος.
Οφειλές που να ξεπερνούν το 51,6% του ΑΕΠ δεν εντοπίζονται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα ενώ η δεύτερη στη σχετική κατάταξη, έχει αναλογία ως προς το ΑΕΠ κάτω του 20%