Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αλλαγών στη γυναίκα, συνήθως ευχάριστων. Μπορεί όμως να έχει και τις δυσάρεστες πλευρές της. Μια από αυτές είναι η δυσπεψία, η οποία προκαλείται από ένα συνδυασμό σωματικών και ορμονικών αλλαγών. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα παράγει περισσότερη προγεστερόνη, ορμόνη η οποία χαλαρώνει τους μύες και επιτρέπει στο έμβρυο να μεγαλώνει. Αυτό σημαίνει πως χαλαρώνει και η βαλβίδα στην είσοδο του στομάχου επιτρέποντας σε μια ποσότητα απ’ τα στομαχικά οξέα να επιστρέφουν προς τα πάνω. Έτσι στην εγκυμοσύνη όλα είναι πιο χαλαρά από το συνηθισμένο και γίνεται δυσκολότερο και για την τροφή να κινηθεί μέσα στο πεπτικό σας σύστημα.
Επιπλέον, όπως μεγαλώνει η μήτρα αυξάνεται η πίεση στο στομάχι γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση.
Τα συμπτώματα της δυσπεψίας και της καούρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα ίδια με εκείνα που παρουσιάζονται και σε άλλες χρονικές στιγμές της ζωής μας.
Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές και πιστεύουμε ότι θα ανακουφιστείτε:
– Αλλαγή σε διατροφικές συνήθειες: Δοκιμάστε να τρώτε πολλά και μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και αποφύγετε το βαρύ φαγητό πριν πέσετε για ύπνο. Αποφύγετε τρόφιμα που μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα, όπως τροφές με λίπος, πικάντικα φαγητά, σκόρδο κτλ.
– Αποφύγετε το αλκοόλ: Η κατανάλωση του αλκοόλ εντείνει τα συμπτώματα της δυσπεψίας. Από το γιατρό συστήνεται στην εγκυμοσύνη να αποφεύγετε το αλκοόλ. Στην περίπτωση που επιλέξετε να πιείτε, επιτρέπεται η κατανάλωση 1 ή 2 φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα.
– Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όχι μόνο προκαλεί δυσπεψία αλλά επηρεάζει σοβαρά τόσο τη ζωή της εγκύου όσο και του εμβρύου.
– Στάση του σώματος: Θα σας βοηθήσει αρκετά η αλλαγή στη στάση του σώματος ειδικά την ώρα του ύπνου. Όταν ξαπλώνετε στο κρεβάτι το βράδυ, δοκιμάστε να κοιμηθείτε με υπερυψωμένο το κεφάλι, τοποθετώντας μερικά μαξιλάρια.
Η πρώτη μας επιλογή, αν οι παραπάνω συμβουλές δεν αποδώσουν, θα πρέπει να είναι η χρήση κατασταλτικών της παλινδρόμησης, τα οποία είναι σκευάσματα ,που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή και το βασικό πλεονέκτημά τους είναι η ταχύτητα της ανακούφισης. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα αλγινικά σκευάσματα.
Τα αλγινικά συνιστώνται και σε εγκύους, και είναι κατάλληλα στην αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων.
Ο τρόπος δράσης τους επιτρέπει να δρουν μέσα σε 3-5 λεπτά ενώ σημαντικό πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να χορηγούνται παράλληλα με κάθε άλλη θεραπευτική αγωγή και έτσι να επιτυγχάνεται η ολική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και ο ασθενής να ανακουφίζεται άμεσα.
Μην ξεχνάτε όμως ότι η σύσταση του γιατρού σας είναι απαραίτητη αφού μόνο εκείνος γνωρίζει το ιστορικό σας, την κατάστασή σας και το τι είναι και τι δεν είναι ασφαλές για την εγκυμοσύνη σας.