– Tι αναφέρει η τέως καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, κυρία Αθηνά Λινού

«Το κοκτέιλ κορονοϊού – είναι δραματικό», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι «αν κάποιος αρρωστήσει ταυτόχρονα και από τις δύο επιδημίες υπάρχει μεγάλος κίνδυνος παρενεργειών».

Μιλώντας στο newsbomb  λέει «Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει μία ενιαία γραμμή για τη γρίπη. Στην Αμερική οποιοσδήποτε είναι άνω των 6 ετών πρέπει να εμβολιάζεται. Στη χώρα μας αυτό ισχύει για άνω των 65χρονων και για τις ομάδες υψηλού κινδύνου», εξηγεί η γιατρός.

Είναι σημαντικό δε ότι «Θα υπάρξει πρόβλημα στα μικρά παιδιά ηλικίας 2 έως 3 χρονών, τα οποία γεννήθηκαν την εποχή του κορονοϊού και δεν έχουν εκτεθεί στη γρίπη και δεν έχουν ανοσία για κανέναν τύπο της επιδημίας. Έτσι αν κολλήσουν ειδικά από τον τύπο Α’ θα κινδυνεύσουν περισσότερο»

Οι διεθνείς οργανισμοί εκφράζουν την ανησυχία τους για μετάλλαξη της γρίπης Α’, όπου εκεί είναι πιθανό να χαθούν ακόμα περισσότερες ζωές. «Στην Ελλάδα σημειώνονται θάνατοι και από την γρίπη. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι ότι έχει ατονήσει η παρακολούθηση για γρίπη λόγω κορονοϊού» επισημαίνει η κ. Λινού, προσθέτοντας μάλιστα ότι «πρέπει να δώσουμε προσοχή στους γονείς για εμβολιασμό παιδιών».

Απαραίτητος ο εμβολιασμός, ειδικά στις μικρές ηλικίες

Για «επίσπευση εμβολιασμών» κάνει λόγο η ιατρός επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να γίνουν ακόμα και ταυτόχρονα το αντιγριπικό εμβόλιο και του κορονοϊού, ακόμα και την ίδια ημέρα», τονίζοντας ότι είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός στις μικρές ηλικίες. «Δε θα ήταν κακό μάλιστα να γίνει μια συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιάτρων και την Εθνικής Εταιρείας Εμβολιασμών ώστε να ξεκαθαριστεί η κατάσταση», λέει χαρακτηριστικά.

χωρίς υγειονομικά μέτρα σε συνδυασμό με το «κοκτείλ»

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφάσισε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς μέτρα, ούτε ήπιου χαρακτήρα, δίνοντας την απόφαση για χρήση μάσκας στην ευχέρεια του κάθε γονέα. «Είναι κακό αυτό που αφήνει η πολιτεία κατά προαίρεση τη μάσκα ανάλογα την απόφαση του κάθε γονέα. Υπάρχει κίνδυνος διχασμού και μπούλινγκ μέσα στα », σημειώνει η κ. Λινού, λέγοντας πως η λύση δεν είναι αυτή αλλά «να μπορεί κάθε σχολείο ανά περίπτωση μέσω διευθυντών, συλλόγων εκπαιδευτικών και συλλόγων γονέων να αποφασίζει για τα μέτρα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η «διαφορά μεταξύ στην επαρχία και στα αστικά κέντρα, όπου στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν λιγότερη μαθητές σε πιο ευρείς χώρους ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει μαζική έκταση, όπως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Κλείνοντας η κ. Λινού παραθέτει έναν ακόμα κίνδυνο. Να μην αρρωστήσουν τα παιδιά αλλά να μεταφέρουν τη γρίπη σε ευάλωτες ομάδες και δίνει μια γενική συμβουλή… «Το άρρωστο παιδί να μένει στο σπίτι. Απαραίτητος ο εμβολιασμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025