Σεισμούς έως και 7,4 Ρίχτερ μπορούν να δώσουν ενεργά ρήγματα στο Αιγαίο, σύμφωνα με έρευνα. Στην πλειοψηφία τους τα σχολικά κτήρια αντέχουν, λένε οι ειδικοί, ωστόσο κάποια μένουν ανοχύρωτα, καθώς είναι παλιά. Πολλά κτήρια είναι επίσης χωρίς μελέτες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας.
Οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι. Αναμένουν έναν μεγάλο σεισμό στη χώρα μας. Πόσα ρίχτερ μπορούν να αντέξουν όμως τα σχολικά κτήρια;
Το 70 με 80 % των σχολικών κτηρίων αντέχουν σε έναν ενδεχόμενο δυνατό σεισμό σύμφωνα με τον επικεφαλής του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα σχολεία;
«Γύρω το 20% των σχολείων της χώρας είναι παλιά κτήρια, κλασικά κτίρια, τα οποία έχουν αντοχές αλλά πρέπει να γίνει αξιολόγηση στην στατική τους επάρκεια και αντισεισμικής θωράκισης προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι είναι ασφαλή σχολεία. Είναι σε διαδικασία ελέγχου», εξηγεί ο Ευθύμης Λέκκας, Πρόεδρος ΟΑΣΠ.
«Μπορεί να μην έχουμε πολυτέλεια 5 ετών ακόμα, μέχρι να πούμε όλα τα σχολεία έχουν ελεγχθεί. Είναι πολύ δυσκίνητο το ελληνικό κράτος και δεν ξεχωρίζει τα κρίσιμα θέματα από τα θέματα ρουτίνας», εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Παπανικολάου.
Σχολικά κτήρια είναι γυμνά όχι μόνο στη μάχη κατά των ρίχτερ αλλά και σε περίπτωση φωτιάς. Δεν έχουν όλα τα σχολεία πυροσβεστήρες, ούτε έχουν γίνει ειδικές μελέτες, με τα παιδιά να είναι απροστάτευτα.
Χωρίς μελέτες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας λειτουργούν πολλά σχολικά κτήρια σε όλη τη χώρα. Ένα από αυτά είναι λύκειο στον Κορυδαλλό.
Γι΄ αυτό μαθητές, καθηγητές και γονείς είναι ανάστατοι.