:   Διαβάστε στο ipadia.gr ποιά είναι τα που εξετάζονται . Σήμερα αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα. Τι θα ισχύσει με τα .

 

Σε μια τέτοια περίπτωση, ως πιθανά νέα μέτρα για το «αττικό πακέτο» εξετάζονται:

· η που ήταν προγραμματισμένο να εκκινήσουν την ερχόμενη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου.

· η απαγόρευση των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο ή από Τομέα σε Τομέα, πχ από τον Νότιο προς τον Δυτικό κτλ.

· η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τη μετάβαση στην εργασία.

· η αναστολή πραγματοποίησης θρησκευτικών τελετών.

· και η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων (λιανεμπορίου, κλπ) ή εναλλακτικά η λειτουργία του λιανεμπορίου μέσω click away, δηλαδή μέσω της παραλαβής εμπορευμάτων στην είσοδο του καταστήματος.

 

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των σε όλη τη χώρα από την ερχόμενη Δευτέρα -και σε ένα τόσο επιβαρυμένο επιδημιολογικά περιβάλλον- δημιουργεί δεύτερες σκέψεις σε σειρά ειδικών, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν αντίμετρα, προκειμένου να ισοσκελιστεί η όποια επιβάρυνση σε νέα κρούσματα μέσα από το «πάγωμα» άλλων δραστηριοτήτων, μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την κινητικότητα στην κοινότητα.

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» σημείωσε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Με κριτήριο, μάλιστα, την ψυχολογική παράμετρο από την επιστροφή των μαθητών στα Λύκεια, μια τέτοια απόφαση δεν αποκλείεται να συνοδευθεί από βήματα πίσω στο λιανεμπόριο σε πανελλαδική βάση, όπως την καθολική λειτουργία της αγοράς με click away, σε αντιδιαστολή με το σύστημα click in shop που λειτουργεί σήμερα. Ως εναλλακτικό σενάριο εξετάζεται και η διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης της κυκλοφορίας, παράλληλα με τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων.

Υπαρκτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά μία εβδομάδα ακόμη η αναστολή λειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων, δηλαδή μέχρι τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου, ώστε οι επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους τα πρωτα δεδομένα από το λιανεμπόριο, ενώ στο τραπέζι των επιστημονικών συσκέψεων έχει πέσει και η επαναφορά στις τάξεις μόνο για τη Γ’ Λυκείου.

Στα θρανία από τον Μάρτιο

Κατατεθειμένη δημόσια είναι η άποψη του Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος πρότεινε την μετάθεση της επανεκκίνησης της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τον Μάρτιο. Ο ίδιος επισήμανε ακόμη πως θα ήταν ασφαλέστερο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να λειτουργήσουν διά ζώσης ακόμα και τον Απρίλιο, αφού η κορύφωση της πανδημίας τοποθετείται στον μήνα Μάρτιο, τη στιγμή που «αναπόφευκτο» χαρακτηρίζουν το τρίτο κύμα της πανδημίας (το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο) ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες, όπως ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος και ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025