: Οι ημερομηνίες 7 και 14 Δεκεμβρίου που είχαν ακουστεί αρχικά, πλέον φαίνεται πώς δεν είναι ένα πιθανό σενάριο. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο τα να ανοίξουν το 2021 μαζί με την εστίαση.

: Τεστ σε μαθητές και καθηγητές

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε αναφέρει ότι κατά την άρση των τα σχολεία θα ήταν τα πρώτα που θα και πάλι, ώστε να υποδεχτούν τους μαθητές, όμως το «πράσινο φως», λόγω του επιδημιολογικού φορτίου που παραμένει υψηλό, έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες.

Τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και το κυβερνητικό επιτελείο, αναλύουν συνεχώς τα νέα δεδομένα και πραγματοποιούν απανωτές συσκέψεις προκειμένου το άνοιγμα να γίνει σύντομα και πρώτα απ’ όλα με ασφάλεια, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς.

Οι ημερομηνίες 7 και 14 Δεκεμβρίου που είχαν ακουστεί αρχικά, πλέον φαίνεται πως έχουν «καεί» και αυτό γιατί τα κρούσματα στα αστικά κέντρα επιμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και επεσήμανε ότι ειδικά σε και το ιικό φορτίο είναι μικρό.

Σύμφωνα άλλωστε και με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, η επιτροπή για τα σχολεία «αναμένεται να αποφασίσει σύντομα», ενώ τόνισε ότι, «πιθανότατα και με βάση αυτά που ξέρουμε τώρα και με βάση τα στοιχεία που έχουμε γυμνάσια και λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές».

Παράλληλα και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κοροναϊό.

«Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες θρηνεί συναδέλφους μας αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι χάθηκαν δίνοντας την μάχη με τον κοροναϊό. Όπως και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών που νοσούν και ορισμένοι από αυτούς είναι και σε δύσκολη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα των σχολείων, για πριν ή μετά τις γιορτές, φαίνεται να υπάρχει διχασμός στις τάξεις των επιστημόνων. Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς, ανέφερε χαρακτηριστικά, «είμαι πολύ διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Από την άλλη πλευρά, η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, πριν τις γιορτές. «Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά όλα και θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κατά το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την παράταση του lockdown, την Παρασκευή (4/12), ίσως υπάρξει αναφορά και για το άνοιγμα των σχολείων, σαφώς έχοντας ληφθεί από τις επιτροπές των λοιμωξιολόγων τα νέα στοιχεία αναφορικά με τα επιδημιολογικά φορτία.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα βήματα της κυβέρνησης θα είναι προσεκτικά. Μόλις χθες, άλλωστε, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες, καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που εξετάζεται προβλέπει σταδιακό άνοιγμα, πάντα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Ηδη, πάντως, υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία για βελτίωση της κατάστασης, αφού τα στοιχεία δείχνουν πτώση των κρουσμάτων και μείωση του ιικού φορτίου.

Τι αναμένεται να πει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Με μήνυμά του την Παρασκευή ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ανακοινώσει στους πολίτες μέχρι πότε θα παραταθεί το lockdown στη χώρα μας αλλά και πώς θα περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να μιλάει με ημερομηνίες αλλά με στοιχεία.

Γι’ αυτό και περιμένει τα στοιχεία από τους ειδικούς και τις προτάσεις που θα του καταθέσουν οι λοιμωξιολόγοι για τον στη χώρα μας, για να πάρει την απόφασή του για το πώς θα γίνει η σταδιακή άρση του lockdown.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, ξεκαθάρισε, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, μόλις τη Δευτέρα, ότι «ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα. Αλλά μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες και καθώς σε λίγο θα αρχίσει και η συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από τους αυστηρούς περιορισμούς».

Αυτό που φαίνεται να «κλειδώνει», πάντως, είναι η παράταση του lockdown – στην καλύτερη περίπτωση – για μία εβδομάδα ακόμη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ότι έχει κερδίσει μέσα σε λίγες ημέρες. Για αυτό το λόγο το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ σύντομα θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το αν πρέπει να λειτουργήσουν μόνο τα . Όσον αφορά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, χωρίς το άνοιγμά τους στις 14 του μήνα να φαίνεται εφικτό.

Το δίλημμα ανοικτά ή κλειστά δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία μέχρι και τη διακοπή των μαθημάτων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, συνεχίζει να ταλανίζει τους ειδικούς που δεν έχουν πάρει την τελική τους απόφαση για την άρση του lockdown λόγω κορονοϊού. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι διχασμένη κι έτσι θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα, οπότε η εισήγηση που θα δοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη θα παρθεί κατά πλειοψηφία κι ως εκ τούτου η τελική απόφαση βαραίνει τον πρωθυπουργό, για το αν τελικά θα ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, ενδεχόμενο το οποίο απομακρύνεται μέρα με τη μέρα ή αν θα πάνε για του… χρόνου μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Οπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υπάρχει διχογνωμία στην επιτροπή κι έτσι αναμένεται να πάει μέχρι και την Παρασκευή που θα ανακοινωθεί τι μέλλει γενέσθαι σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση. Εκφράζοντας την πεποίθησή του, ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα πάμε για τις 14 Δεκεμβρίου στα Δημοτικά, αλλά το πιο πιθανό είναι να ανοίξουν μετά τις γιορτές και τα Δημοτικά, μαζί με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια».

Ο Γιάννης Σαραντάκος είπε στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» ότι η απόφαση δεν έχει ληφθεί και θα παρθεί κυριολεκτικά στο παρά… ένα, όταν και θα λάβει την τελική εισήγηση από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην οποία θα έχει διαβιβαστεί το «πόρισμα» των ειδικών.

Ετσι λοιπόν, στο διάγγελμα του πρωθυπουργού την προσεχή Παρασκευή, αναφορικά με την άρση των μέτρων, το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα σχολεία. Με τα έως τώρα δεδομένα στις 14 Δεκεμβρίου θα ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς το λιανεμπόριο για τις μικρές επιχειρήσεις, που θα λειτουργούν υπό αυστηρό καθεστώς και με ελάχιστο κόσμο μέσα. Γύρω στις 21 του μήνα αναμένεται να ανοίξουν τις πύλες τους τα μεγάλα μαγαζιά και δη τα πολυκαταστήματα, αλλά κι αυτά με αυστηρά μέτρα.

Οι αγορές για τις γιορτές, σε κάθε περίπτωση, θα γίνουν με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με ραντεβού, όπως όλα δείχνουν. Αυτό είχε υπογραμμίσει τις προηγούμενες μέρες και ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι το άνοιγμα των καταστημάτων θα γίνει κλιμακωτά, δηλαδή από τα μικρότερα προς τα μεγαλύτερα και πάντα με αυστηρούς κανόνες, όπως η χρήση μάσκας παντού.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στο Mega για την επαναλειτουργία του εμπορίου, εξήγησε ότι η μέθοδος του click away είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς, κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα της εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Το προβλέπει τα εξής, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος
Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν
Με το αποδεικτικό παραγγελίας-πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος

Δεδομένα, παραμένει κλειστή η εστίαση και η διασκέδαση με ό,τι συνεπάγεται από κινηματογράφους μέχρι μπαρ και πίστες. Αλλο ένα δεδομένο είναι η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Μένει δε να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η μετακίνηση στις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ύστερα κι από την σχετική τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο για «μία συν μία οικογένεια το πολύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025