Άνοιγμα σχολείων: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών ενώ ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα συσκεφθούν εκ νέου για την ενδεχόμενη αλλαγή του μέτρου.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά αποφασίστηκαν τα εξής:
Παραμένει η προαιρετική χρήση μάσκας στο σχολικό περιβάλλον
Σύσταση για τεστ όταν υπάρχουν συμπτώματα
Σε αρνητικό τεστ παραμονή σπίτι μέχρι την αποδρομή τους
Για το κρούσμα, όπως και στο γενικό πληθυσμό, παραμένει στο σπίτι για 5 ημέρες και επιστρέφει με μάσκα για άλλες 5 ημέρες
«Θεωρούμε ότι πια έχουμε φύγει από τα τεστ όπως τα είχαμε ζήσει ως τώρα, που ήταν τα συνεχόμενα τεστ», είπε νωρίτερα σήμερα ο Θ. Πλεύρης και υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να είναι στοχευμένα και στα σχολεία, καθώς δεν έχουνε το νόημα, το οποίο είχανε την προηγούμενη περίοδο. Η μάσκα αντίστοιχα συνολικά -δεν λέω μόνο για τα σχολεία- περισσότερο θέλουμε να έχει μία κατεύθυνση σύστασης, εκτός από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα νοσοκομεία που έχουμε πει ξεκάθαρα ότι εκεί πέρα υπάρχει υποχρεωτικότητα».
Από την πλευρά της μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη τόνισε ότι δεν έχει νόημα να πούμε στα παιδιά να φορέσουν μάσκα στις 12 Σεπτεμβρίου για να πάνε στο σχολείο, ωστόσο κάλεσε τους γονείς να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά τους πριν τα στείλουν στις σχολικές αίθουσες.
«Τα παιδιά μπορούν να πάνε χωρίς μάσκες και σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλοκή, που έχουμε δείκτες ανεβασμένους η επιτροπή εδώ είναι, να εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν. Αλλά όχι να φυλακίσουμε τα παιδιά τώρα και να τα στείλουμε με μάσκες στα σχολεία», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το ερχόμενο σχολικό έτος, η κυρία Κεραμέως επεσήμανε ότι «τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου, ανοίγουν τα σχολεία, με την πιο υγιή ισορροπία ανθρώπινου δυναμικού των τελευταίων δεκαετιών. Για 12 χρόνια δεν είχε διοριστεί ούτε ένας εκπαιδευτικός, ενώ έφευγαν 3.000 τον έναν χρόνο, 4.000 τον άλλον, 5.000 τον άλλον. Επί δικής μας κυβέρνησης έγιναν μόνιμοι διορισμοί 25.000 εκπαιδευτικών. Φέτος έχει γίνει πολύ πιο νωρίς και ο προγραμματισμός για την κάλυψη κενών από αναπληρωτές».
Ακόμη, αναφέρθηκε στο ολοήμερο σχολείο υπογραμμίζοντας πως «πλέον, αντί για τις 16:00, θα τελειώνει στις 17:30, στο 50% των ολοήμερων τμημάτων της χώρας».
Οι 5+1 άξονες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης
Την Πέμπτη 28 Ιουλίου, η υπουργός Παιδείας παρουσίασε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τους 5+1 βασικούς άξονες του κυβερνητικού έργου στον τομέα της Παιδείας.
Αυτοί είναι:
Αποκατάσταση της εκπαίδευσης ως ενός πραγματικά δωρεάν αγαθού για όλους.
Εκσυγχρονισμός εκπαιδευτικού περιεχομένου. Αναβάθμιση εκπαιδευτικών επιλογών.
Ενίσχυση ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση.
Αναβάθμιση ποιότητας, αποτελεσματικότητας και λειτουργικότητας δομών εκπαίδευσης.
Βελτίωση εκπαιδευτικών υποδομών και εξοπλισμού.
Απλοποίηση διαδικασιών. Μείωση γραφειοκρατίας και συγκεντρωτισμού.
Στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα φοιτούν συνολικά 2.212.303 παιδιά και νέοι. Ειδικότερα, 1.341.985 είναι οι μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, 197.284 μαθητές, σπουδαστές και καταρτιζόμενοι σε δομές επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και 673.034 προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές πανεπιστημίου.