«Μια χώρα, στην οποία η ειρήνη εξαρτάται από την παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ, δεν μπορεί να είναι υπόδειγμα σταθερότητας για τις άλλες χώρες», επεσήμανε ο πρώην πρόεδρος (1988-1993) της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου και εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον της Κύπρου.
Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος μιλούσε στην παρουσίαση του δεύτερου τόμου της αυτοβιογραφίας του, με τίτλο: «Προεδρία: Οικοδομώντας το μέλλον», επεσήμανε ότι το μέλλον της Κύπρου «θα μπορεί να διασφαλισθεί, εάν άμεσα επιδιώξουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, οι οποίες αυτή τη φορά θα πρέπει να οδηγήσουν το ταχύτερο δυνατόν σε τελική διευθέτηση, κάτι το οποίο απαιτεί και το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφάλειας».
Σύμφωνα με τον Γ. Βασιλείου η κατάρρευση των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά το περασμένο καλοκαίρι «άλλαξε άρδην τις συνθήκες που επικρατούν» και επεσήμανε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ τόνισε ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και λέει μεν ότι είναι έτοιμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά θέτει για πρώτη φορά ένα πολύ ουσιαστικό όρο, ότι θα πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν από κοινού την επανέναρξη των συνομιλιών και να ζητήσουν στη συνέχει από τον ΓΓ να υποβοηθήσει την όλη διαδικασία».
Ο κ. Βασιλείου σημείωσε ότι ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ των Ελληνοκυπρίων και πρόσθεσε ότι «το στάτους κβο εξυπηρετεί τον ισχυρότερο και ο ισχυρότερος στη περιοχή μας αναμφισβήτητα είναι η Τουρκία». Επίσης, προειδοποίησε ότι «χωρίς λύση του Κυπριακού δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη δυνατότητα αξιοποίησης του φυσικού αερίου».
Είπε πως «πριν από μερικούς μήνες κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί πως η Τουρκία θα εμπόδιζε τη διενέργεια των γεωτρήσεων στο τεμάχιο 3 και ότι η ENI θα αποχωρούσε αναγκαστικά», συμπληρώνοντας πως «αυτό το πολύ δυσάρεστο γεγονός θέλουμε να το ξεχνούμε και αρχίσαμε τώρα να θριαμβολογούμε, λέγοντας ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να τα βάλει με την Exxon Mobil».
Ειδικά για την γεώτρηση της Exxon Mobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο, ο Γ. Βασιλείου είπε: «Έχει, όμως, κανένας την ψευδαίσθηση ότι, εάν τελικά η Τουρκία θελήσει να δημιουργήσει προβλήματα, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε σύγκρουση με την Τουρκία, για να διαφυλάξουν το φυσικό πλούτο της Κύπρου; Δεν μας επιτρέπεται να ξεχνάμε πως τα ΗΕ, η ΕΕ και διάφορες άλλες χώρες περιορίστηκαν στο να εκφράσουν την ανησυχία και τη δυσαρέσκεια τους για τις πράξεις της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα μας είπαν πως ο μόνος τρόπος να λυθούν οι διαφορές είναι να βρούμε λύση στο Κυπριακό».
Το βιβλίο του Γιώργου Βασιλείου αναφέρεται σε όλη την πενταετία (1988-1993) της διακυβέρνησης του και περιλαμβάνει μαρτυρικό και αρχειακό υλικό , καθώς και φωτογραφίες.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, το στέλεχος του ΑΚΕΛ ,Τουμάζος Τσιελεπής και ο Μιχάλης Παπαπέτρου, πρώην βουλευτής και κυβερνητικός εκπρόσωπος. Οι τρεις ομιλητές εξήραν το έργο του Γιώργου Βασιλείου, τον οποίο χαρακτήρισαν «θαρραλέο μεταρρυθμιστή».