Άμεση ψήφιση μέτρων ή αναβολή επ’ αόριστον για πρόγραμμα, δόση και ποσοτική χαλάρωση είναι οι δύο επιλογές της κυβέρνησης, αφού ούτε το ΔΝΤ ούτε και το Βερολίνο φαίνεται να υποχωρούν από τις θέσεις τους.
Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν αναμένεται να φωτίσει πολύ τα πράγματα, αφού δεν πρόκειται να καταλήξει σε απόφαση για την ένταξη η μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Στο τέλος της συνεδρίασης αναμένεται να εκδοθεί μια δήλωση της κ. Κριστνίν Λαγκάρντ για επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Αυτό θα δείχνει και η έκθεση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο ΙV του καταστατικού του Ταμείου που συνέταξε η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου.
Στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα είναι βασισμένη στα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου και ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι το Eurogroup είχε αποφασίσει να ενεργοποιήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος στις αρχές του 2017, το συμπέρασμα του Ταμείου είναι το ίδιο: Το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά μη βιώσιμο».
Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναμένεται να επαναλάβει επίσης και το δεύτερο βασικό εύρημα της έκθεσης του Ταμείου περί διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η κ. Λαγκάρντ θα επαναλάβει ότι το Ταμείο μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα αν υπάρχουν εφικτοί δημοσιονομικοί στόχοι και η Ελλάδα δεσμευτεί να συνεχίσει μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό, ασφαλιστικό και εργασιακά.
Στην έκθεση του Ταμείου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν θα περιγράφει δύο σενάρια για την ελληνική οικονομία.
Στο πρώτο θεωρεί δεδομένο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Με βάση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, βλέπει την ανάπτυξη που έχει προβλέψει το Ταμείο (2,8% του ΑΕΠ για το 2017) και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.
Στο κακό σενάριο προβλέπεται η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης. Τότε οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι πολύ χαμηλότεροι, η χώρα θα χάσει το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης για το 2017 και το καλοκαίρι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα χρηματοδότησης των υποχρεώσεών της για το χρέος. Στο δεύτερο σενάριο ο κ. Τόμσεν βλέπει την ενεργοποίηση του κόφτη το 2018 με δεδομένο ότι χωρίς νέα μέτρα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί.