Την δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40% των μισθωτών που έχουν τεθεί σε αναστολή από μια επιχείρηση ανακοίνωσε ο Γιάννης Βρούτσης

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει μια βασική προϋπόθεση : η αναστολή να έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες.

Οι επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020.

Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις :

την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και

την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων

Παράταση αναστολής για υγειονομικούς λόγους

Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

«Θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους”, δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Ακόμα παρέχεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα “Εργάνη” και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Κρατική ενίσχυση σε όσους εργάζονται με ευέλικτα σχήματα απασχόλησης

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε πως θα συμπληρώνεται με κρατική ενίσχυση το εισόδημα των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης και θα εισπράττουν έτσι μειωμένο μισθό λόγω μειωμένου ωραρίου.

«Προχωράμε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου”, είπε ο κ. Βρούτσης διευκρινίζοντας πως “τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE».

Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας

Παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020, με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων. Επρόκειτο για ένα αίτημα που είχε υποβάλλει η ΓΣΕΕ.

Αλλαγές στο Ωράριο

Οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Πως θα τηρούνται τα μέτρα υγιεινής στους εργασιακούς χώρους

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, θεσπίζονται αυστηρά αλλά σαφή μέτρα προστασίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων σε επιχειρήσεις – εργοδότες.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας.

Το ενισχυμένο ελεγκτικό σώμα του Υπουργείου Εργασίας , το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε) καθίσταται ο αρμόδιος φορέας για τον έλεγχο εφαρμογής των μέτρων προστασίας, της διαπίστωσης παραβάσεων και επιβολής κυρώσεων. “Θα υπάρξουν κυρώσεις και πρόστιμα σε όποιον αντιβαίνει τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και σαν επιβλέπουσα Αρχή θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και αυστηροί στην τήρηση των κανόνων αυτών”, είπε ο κ. Βρούτσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025