Στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση παραδίδει σήμερα το προσχέδιο προϋπολογισμού 2017 ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν, οι φιλόδοξες προβλέψεις του ξεπερνούν ακόμα και τις απαιτήσεις του μνημονίου για τα πλεονάσματα της επόμενης χρονιάς.

Συνολικά προβλέπονται νέα εισπρακτικά μέτρα 4,5 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές ​πλεόνασμα 3,5 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, και παρά την φοροεπιδρομή που θα «ψαλιδίσει» το διαθέσιμο εισόδημα, προβλέπεται ότι στο τέλος θα έρθει και ισχυρή ανάπτυξη στη χώρα 2,7%

Αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα απέχει σημαντικά από το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στα τέλη Νοεμβρίου στη Βουλή, το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες:

– πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,6% του ΑΕΠ (1 δισ. ευρώ) για φέτος, έναντι μνημονιακού στόχου 0,5%

– πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 2% του ΑΕΠ για το 2017 (δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ) έναντι στόχου 1,75% στο Μνημόνιο (3 δισ. ευρώ)

– ύφεση 0,3% φέτος (αντί 0,5% που θα προβλέπει η ΤτΕ)

– δυναμική ανάκαμψη το 2017 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,7%

Η πρόβλεψη για ισχυρή Ανάπτυξη προφανώς εξυπηρετεί την κυβέρνηση για να πείσει ότι «λεφτά θα υπάρχουν» και έτσι θα πετύχει τους στόχους της. Από την άλλη, η Ανάπτυξη υπονομεύεται από το γεγονός πως η κυβέρνηση θα επιβάλει φοροεισπρακτικά μέτρα ύψους 4,3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα τα χρήματα αυτά θα προέλθουν:

– 1,4 δισ. ευρώ από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τις αυξήσεις εισφορών κλπ

– Άλλα 1,4 δισ. ευρώ από το νέο καθεστώς φορολόγησης των εισοδημάτων (μειωμένο αφορολόγητο, αύξηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.λπ.)

– Επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους.

Για να εισπραχθούν όμως ασφαλιστικές εισφορές και άμεσοι και έμμεσοι φόροι, προϋπόθεση είναι να υπάρχουν επιχειρήσεις, δουλειές και εισοδήματα που θα αποδίδουν στο δημόσιο όσα προβλέπουν τα νέα μέτρα για το 2017. Μεταξύ αυτών έχουν ψηφιστεί και θα επιβληθούν:

– Ενιαίος ΦΠΑ 24% σε όλη τη χώρα: από 1.1.2017 θα καταργηθούν και οι τελευταίες εξαιρέσεις στα νησιά του Αιγαίου. Οι κάτοικοι χάνουν αυτομάτως περίπου 5% των εισοδημάτων τους, δηλαδή 150-500 ευρώ το χρόνο για τους περισσότερους που ζουν με 5.000 ως 10.000 ευρώ το χρόνο –και πολύ περισσότερα για τα υψηλότερα εισοδήματα.

– φόροι στα καύσιμα: από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο ΕΦΚ στη βενζίνη θα αυξηθεί κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης θα αυξηθεί κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο. Ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Μαζί με τον ΦΠΑ που επιβάλλεται και στην τελική τιμή μετά την αύξηση του φόρου, η βενζίνη θα πωλείται 4 λεπτά ακριβότερα.

– φόροι στα τσιγάρα: αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2017 ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό (από τα 156,70 στα 170 ευρώ ανά κιλό) και ο αναλογικός φόρος από 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης. Το αποτέλεσμα των αυξήσεων αυτών στους ΕΦΚ των τσιγάρων και του καπνού θα είναι να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης κατά 0,50 έως 1 ευρώ ανά πακέτο. Κάθε καπνιστής χάνει έτσι τουλάχιστον 150-300 ευρώ το χρόνο.

– ειδικός φόρος στον καφέ: από την 1η-1-2017 θα επιβληθεί ΕΦΚ 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ. Η επιβολή του φόρου αυτού, αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις κατά 10%-20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ.

– φόρος στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Από την 1η Ιανουαρίου 2017 θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα: Το ύψος του φόρου θα είναι 10 λεπτά ανά ml υγρού.

– φόρος στη σταθερή τηλεφωνία: νέο φορολογικό τέλος 5% σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας. Το νέο αυτό τέλος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 επί των καθαρών (προ ΦΠΑ) τηλεπικοινωνιακών τελών κάθε μηνιαίου ή διμηνιαίου λογαριασμού. Επί του νέου αυτού τέλους θα επιβάλλεται και ΦΠΑ 24%. Η τελική επιβάρυνση στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας θα αγγίξει το 6%. Για κάθε σύνδεση τα νοικοκυριά χάνουν επιπλέον 15-30 ευρώ το χρόνο.

– Μερίσματα: Αυξάνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%, σε μια φάση όπου τα κέρδη των επιχειρήσεων μειώνονται. Πέρυσι το δημόσιο εισέπραττε περίπου 240 εκατ. ευρώ το μήνα και φέτος 80 (-70%)

– Αυξήσεις εισφορών για σύνταξη και υγεία: αφορούν όλους, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη πώς θα τους πληρώσουν από 1.1.2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το πιθανότερο είναι πως θα υπολογιστούν σε 26,95% με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα που είχαν το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025