Θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων στο τρίγωνο Αθήνας -Ουάσιγκτον -Βερολίνου αποτέλεσε το άρθρο του Πολ Τόμσεν στο οποίο ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αποκαλύπτει πως η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % και εξειδίκευε τα μέτρα που απαιτεί το Ταμείο για να επιτευχθεί.

Η Αθήνα οργίστηκε και απάντησε ότι δεν έχει συμφωνήσει σε νέα μέτρα, οι Βρυξέλλες διαβεβαίωσαν πως το ελληνικό πρόγραμμα,βγαίνει, ο ESM έκπληκτος για τη «διαρροή» Τόμσεν ενώ προς ώρας το Βερολίνο σιωπά.

Αθήνα: Δεν έχουμε συμφωνήσει και δεν θα πάρουμε νέα μέτρα

Η δημοσιοποίηση του άρθρου προκάλεσε την αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτο που δήλωσε μέσω του Guardian ότι δεν έχουμε συμφωνήσει τίποτα ακόμη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλο κατηγόρησε τον Πόλ Τόμσεν ότι επικαλείται ψευδή και ανακριβή στοιχεία για την ελληνική οικονομία .

«Η Ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα χωρίς να είναι διατεθειμένη να προβεί στη λήψη νέων μέτρων. Το Ταμείο οφείλει να επιμείνει στη θέση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθεί τη νομοθέτηση μέτρων για μετά το 2018», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που πάει την Παρασκευή σε συνάντηση με την Μέρκελ επιτέθηκε στους ανόητους τεχνοκράτες σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τη συμφωνία αλλά δεν θα ρωτήσει κανέναν γα το που θα διοχετευθούν οι υπερβάσεις σε στόχους και πόρους.

Τσακαλώτος: Θέλουμε συμβιβασμό αλλά το ΔΝΤ θέλει μέτρα που μεγαλώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό

Ο Υπουργός Οικονομικών σύμφωνα με τον Guardian αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με την απαίτηση της ευρωζώνης να κυνηγήσει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μετά και τη λήξη του προγράμματος το 2018. Αντ’ αυτού, είπε, η ελληνική κυβέρνηση προσέφερε έναν συμβιβασμό στο eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. “Υπογράμμισα τη θέση της κυβέρνησης ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα μετά από όσα έχει περάσει κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν οικονομικό ή πολιτικό νόημα”, σημειώνει.

Ο κ. Τσακαλώτος επισημαίνει ότι το ΔΝΤ, επιδιώκοντας να «βγαίνουν τα νούμερα» του προγράμματος, προωθεί πλέον πολιτικές που θα αυξήσουν την ανισότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Όπως αναφέρει ο κ. Τσακαλώτος, το ΔΝΤ δεν λέει όλη την αλήθεια όταν αναφέρει ότι δεν ζητά περισσότερη λιτότητα.

«Οι κ.κ. Obstfeld και Thomsen, σε ένα κείμενό τους που δημοσιεύτηκε χθες το βράδυ, υποστηρίζουν ότι το ΔΝΤ δεν ζητά περισσότερα μέτρα λιτότητας, αλλά μάλλον είναι το θύμα μιας «παράξενης» προδιάθεσης της Ελλάδας να “συμφωνήσει” σε υψηλότερους πρωτογενείς δημοσιονομικούς στόχους του 3,5% του ΑΕΠ στην περίοδο μετά το πρόγραμμα. Η ανάλυση βασίζεται σε μια ιδιότυπη αντίληψη του όρου “συμφωνία”. Και είναι μια ανάλυση φειδωλή με την αλήθεια».

«Ο Οξφορδιανός φιλόσοφος J. L. Austen ήταν ιδιαίτερα επικριτικός στην επιχειρηματολογία που βασίζεται στην ακόλουθη τεχνική: τη μια στιγμή λες κάτι και την άλλη το παίρνεις πίσω. Στο ΔΝΤ μπορεί να ασκηθεί κριτική για τη χρήση αυτής ακριβώς της τεχνικής. Ζητά από τους Έλληνες συνταξιούχους και τις φτωχότερες τάξεις μισθωτών να είναι φειδωλοί στις ανάγκες τους, την στιγμή που το ίδιο το ΔΝΤ είναι φειδωλό με την αλήθεια», επισημαίνει.

Βρυξέλλες: Το ελληνικό πρόγραμμα βγαίνει

Σαφείς αποστάσεις από το Ταμείο και των αξιωματούχων του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν και Μόρις Όμπσφελντ πήρε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα η εκπρόσωπος της επιτροπής Άνικα Μπράιντχαρντ σε ερώτηση σχετικά με το πώς σχολιάζει το άρθρο των δύο υψηλών αξιωματούχων του ΔΝΤ, δήλωσε: «Διαβάσαμε με προσοχή την ανάρτηση στο Blog των αξιωματούχων του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν πως οι πολιτικές του ελληνικού προγράμματος είναι ορθές και με την πλήρη εφαρμογή τους η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές».

«Η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται εντός πορείας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», συνέχισε, συμπληρώνοντας πως «είναι σημαντικό όλοι οι θεσμοί να αναγνωρίσουν τα επιτεύγματα της Ελλάδας στο πρόγραμμα».

Τέλος, η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι όλοι οι θεσμοί βρίσκονται στην Αθήνα, έτσι ώστε να επιτύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση. «Δεδομένης της προόδου που έχει γίνει, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα, αν όλες οι πλευρές παραμείνουν δεσμευμένες», κατέληξε.

Δυσαρέσκεια και του ESM για το άρθρο του Τόμσεν

Την έντονη δυσαρέσκεια για την ηλεκτρονική ανάρτηση του ΔΝΤ εξέφρασε και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ο οποίος εξέφρασε «έκπληξη» για τις αναρτήσεις και παράλληλα έκανε έκκληση για επιστροφή στις ιδιωτικές διαπραγματεύσεις και όχι μέσω διαρροών.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφέρει τα εξής:

«Στηρίζουμε το σχόλιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάρτηση του blog του ΔΝΤ στις 12 Δεκεμβρίου 2016. Οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί εξεπλάγησαν που υπάλληλοι του ΔΝΤ δημοσίευσαν μέσω ενός blog (λεπτομέρειες) για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ιδίως όταν οι συζητήσεις στην Αθήνα ξεκινούν με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ελπίζουμε πως θα επιστρέψουμε στην πρακτική διεργασίας των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση εντός και όχι εκτός της αίθουσας».