Τους τρόπους χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης ΚΕΑ, ώστε να αποφευχθεί μια «αιματηρή» περικοπή προνοιακών επιδομάτων, χωρίς να σημαίνει αυτό όμως ότι δεν θα υπάρξουν και επιδόματα που θα περικοπούν, επεξεργάστηκε χθες το οικονομικό επιτελείο.
Σε πολύωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, όπως επίσης και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θεανώ Φωτίου, τονίστηκε ότι υπάρχουν τρεις τρόποι χρηματοδότησης του ΚΕΑ. Μέσα από την αναθεώρηση των πολιτικών παροχής κάποιων επιδομάτων, χωρίς να επηρεάζονται τα αναπηρικά και τα οικογενειακά.
Ειδικά για τα τελευταία η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι μπορούν μόνο να αυξηθούν και όχι να μειωθούν, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στον «πάτο της Ευρώπης». Παράλληλα, υπάρχει η διαδικασία αλλαγής της συνολικής δημοσιονομικής βάσης, όπως επίσης και η αναθεώρηση σειράς δαπανών των υπουργείων που είναι σε εξέλιξη. Το τέλος Νοεμβρίου τελειώνει η αναθεώρηση των δαπανών για τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού. Το 2017 θα γίνει σε όλα τα άλλα βάσει και του προγράμματος, κάτι που σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Η εκτίμηση των θεσμών συμφωνα με το dikaiologitika.gr είναι ότι η ετήσια δαπάνη για το ΚΕΑ θα ανέλθει σε περίπου 750 εκατ. ευρώ, για να εφαρμοστεί καθολικά σε όλη την επικράτεια το 2017. Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται πιο επιφυλακτικό στις εκτιμήσεις του, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια δυναμική για τη συγκεκριμένη παροχή και τονίζεται ότι θα υπάρξουν πολίτες που θα ζητήσουν να υπαχθούν σε αυτό και άλλοι οι οποίοι θα προτιμήσουν να εξαιρεθούν. Πάντως η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι διαφωνεί με την εκτίμηση των θεσμών ότι υπάρχει ένα κενό χρηματοδότησης του προγράμματος, στα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ, θεωρώντας ότι το τελικό ποσό που υπολείπεται είναι πολύ λιγότερο. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι με τις παραπάνω δράσεις, το όποιο κενό θα καλυφθεί χωρίς προβλήματα. Ειδικά η συζήτηση για τα επιδόματα (περικοπές σε επικαλύψεις) γίνεται μιας και υπάρχει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι θεσμοί λένε ότι θα πρέπει να νομοθετήσει η κυβέρνηση τις όποιες παρεμβάσεις. Όμως σε καμία περίπτωση, δεν υπάρχει η στόχευση να μετατραπούν όλες οι κοινωνικές μεταβιβάσεις σε ΚΕΑ. Θα υπάρχει μια ανάλυση πχ για το αν μέχρι πιο ύψος εισοδήματος οι πολίτες θα λαμβάνουν κάποιας μορφής στήριξη. Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι το θέμα θα κλείσει θετικά με τους θεσμούς και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ρήξης.
Ξεχωριστό αντικείμενο συζήτησης υπήρξαν οι στρατιωτικές δαπάνες, ένα ζήτημα που επίσης εντάσσεται στο ευρύτερο ζήτημα της αναθεώρησης δαπανών για τα υπουργεία. Στη σύσκεψη εκφράστηκε η εκτίμηση ότι ακόμα και αν χρειαστεί να κλείσει κι ένα από τα πέντε στρατόπεδα εκπαιδεύσεως που έχει η Πελοπόννησος δεν θα πληγεί και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων.
Αργά χθες το απόγευμα εξάλλου, ολοκληρώθηκε νέα συνάντηση ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο, παρουσία ξανά του κ. Κατρούγκαλου, η οποία αφορούσε τις
διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Στη συνάντηση, συμφωνήθηκαν οι «κόκκινες διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά. Στη συνάντηση, συμφωνήθηκαν οι «κόκκινες γραμμές» που θα οριοθετηθούν στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία αναμένεται να ξαναμπεί στις «ράγες» στις 14 Νοεμβρίου.
Το κρίσιμο μέγεθος είναι οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα, με την ελληνική πλευρά να επιμένει ότι πρέπει να αποτελούν στο εξής αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, όπως γινόταν και πριν από το 2012. Επίσης μένει να ξεκαθαρίσει αν με την μετατροπή του επιδόματος ανεργίας, σε επιδότηση της εργασίας, ως μέτρο μεγαλύτερης ευελιξίας στο σκέλος της απασχόλησης, κερδηθεί το «στοίχημα» των ομαδικών απολύσεων και μείνουν ως έχουν τα όρια που ήδη υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι οι θεσμοί επιθυμούν το διπλασιασμό τους (από το 5%, να αυξηθούν στο 10%).