ΝΕΕΣ αλλαγές στις τράπεζες – Την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιβάλει έκτακτη εισφορά στις τράπεζες επανέλαβε ο Κωστής Χατζηδάκης, αναφέροντας ότι «υπάρχουν πράγματα στις τράπεζες που ενοχλούν την πλειονότητα των πολιτών».
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open και επισήμανε ότι «οι τράπεζές μας μόλις αναστηλώθηκαν από την κρίση.
ΝΕΑ εποχή στις τράπεζες: Τι είναι το hugital κατάστημα που έρχεται
Αν κάτι τις αποσταθεροποιούσε, θα θύμιζε την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, οπότε οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να βάλουν το χέρι στην τσέπη». Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι πρόσφατα έγιναν τα placements και αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα στελνόταν ένα αρνητικό μήνυμα για τις επενδύσεις.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης: «Η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί λύσεις. Κάντε μερικές ημέρες υπομονή γιατί οι απαντήσεις που θα δώσουμε θα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσες και πολύ πιο χρήσιμες». Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το IRIS θα γίνει υποχρεωτικό του χρόνου για όλες τις επιχειρήσεις, ενώ άφησε ανοικτό το θέμα της αύξησης του ορίου συναλλαγών.
Συνέχισε λέγοντας: «Παρακολουθούμε δυναμικά όλα τα ζητήματα και σε σχέση με τις διαφορές επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, τις προμήθειες και τα δάνεια σε μικρομεσαίους. Η παρέμβασή μας θα καλύπτει αυτά που συζητεί η κοινωνία». Τέλος, αναφέρθηκε σε παρέμβαση σε πολλά επίπεδα, σε συνέχεια άλλων παρεμβάσεων που έγιναν έως σήμερα (IRIS, νομοθέτηση 50% χαμηλότερων προμηθειών, ο πέμπτος πυλώνας).
Τράπεζες: Σήμα Στουρνάρα για μείωση τραπεζικών προμηθειών
«Φλέβα χρυσού» έχουν βρει στις προμήθειες οι ελληνικές τράπεζες, που έβαλαν στα ταμεία τους περίπου 1,54 δισ. ευρώ το α΄ 9μηνο του έτους.
Ολο το 2023 τα έσοδα από προμήθειες ήταν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ όλο το 2021 ήταν 1,6 δισ. ευρώ, σχεδόν όσο η φετινή επίδοση 9μήνου. Αυτή η σύγκριση δείχνει ότι κάθε χρόνο τα κέρδη των τραπεζών από προμήθειες αυξάνονται σταθερά, όπως ανάλογα αυξάνεται και η δυσφορία των συναλλασσόμενων. Ερωτηθείς σχετικά, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι «δεν πρέπει να παίρνουν οι τράπεζες υψηλές προμήθειες όταν οι πολίτες χρησιμοποιούν τις κάρτες», για να προσθέσει πως θα πρέπει να διαφοροποιήσουν τα στοιχεία των εσόδων τους.
Ανοδικά
Η ανάλυση των τραπεζικών αποτελεσμάτων δείχνει ότι τα έσοδα από προμήθειες ενισχύθηκαν κυρίως από την αύξηση του όγκου των δανείων, τις εργασίες καρτών/πληρωμών και την αύξηση των επενδυτικών προϊόντων. Σχετικά με τη συζήτηση που είχε ανοίξει για πιθανή νέα φορολόγηση των τραπεζών, είπε ότι δεν μπορεί να επιβληθεί έκτακτος φόρος στις τράπεζες, εξηγώντας πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία. Συγκεκριμένα, «το 40% των κεφαλαίων των τραπεζών δεν είναι καταβεβλημένο κεφάλαιο ήδη, είναι απαίτηση των τραπεζών έναντι του Ελληνικού Δημοσίου (…) υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος λέει ότι οι τράπεζες θα αποσβέσουν αυτήν την αναβαλλόμενη φορολογία σ’ ένα διάστημα το οποίο μειώθηκε τώρα. Οσο λοιπόν αποσβένουν αυτήν τη φορολογία, δεν μπορείς να πληρώνεις φόρο, διότι άμα το κάνεις, τότε πας ακόμα προς τα πίσω την απόσβεση, αυτού του virtual κεφαλαίου».
Ψαλίδι…
Οι τράπεζες, ειδικά οι τέσσερεις συστημικές, έχουν μεγάλα έσοδα από τις προμήθειες, όμως σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, όλη η πίεση από την κυβέρνηση και τους πελάτες φαίνεται να αποδίδει και στο τραπέζι υπάρχουν σχέδια για μείωση του κόστους συναλλαγών. Σχέδια που επικεντρώνονται στο «καθημερινό» κόστος, αυτά που πληρώνουν περισσότερο οι συναλλασσόμενοι, με εστίαση στις πληρωμές και τα εμβάσματα. Για τις τράπεζες, είναι λιγότερο από το 12-15% του συνόλου των προμηθειών που λαμβάνουν, όμως μία μείωση εκεί θα είχε άμεσο αντίκτυπο, με σημαντική ελάφρυνση των πελατών τους. Πέρσι ήταν συνολικά περί τα 600 εκατ. ευρώ τους τέσσερεις μεγάλους της αγοράς. Μία μείωση 10-20% θα είχε μικρό αντίκτυπο στην κερδοφορία, αν και τα ποσά των προτεινόμενων παρεμβάσεων, δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Παράλληλα, οι τράπεζες θα αναπλήρωναν γρήγορα τις όποιες απώλειες, μέσα από άλλες χρεώσεις (π.χ. στην άνω βαθμίδα του private banking) που μία λίγο μεγαλύτερη προμήθεια δεν θα τους επηρέαζε.
Ισχυρή κερδοφορία
Eurobank: Τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 11,8% (ή 6,1% εξαιρουμένης της Ελληνικής Τράπεζας) έναντι του εννεαμήνου 2023 και ανήλθαν σε 451 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των εσόδων από τις εργασίες του Δικτύου και τη Διαχείριση Περιουσίας, αντιστοιχώντας σε 70 μονάδες βάσης επί του συνολικού ενεργητικού. Στο γ΄ τρίμηνο τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 167,8 εκατ. ευρώ (+ 14,1% από το β΄ τρίμηνο).
Εθνική Τράπεζα: Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν σε 104 εκατ. το γ’ τρίμηνο 2024, +2% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση, οδηγώντας την αύξηση στο εννεάμηνο 2024 σε +15% ετησίως (313 εκατ. ευρώ), με τα καθαρά έσοδα από προμήθειες να ανέχονται σε σχεδόν 60 μ.β. επί του Ενεργητικού.
Alpha Bank: Το εννεάμηνο 2024, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκαν κατά 11,3% σε ετήσια βάση, σε 305,6 εκατ. ευρώ. Ανήλθαν σε 108,8 εκατ. αυξημένα κατά 8,6% σε τριμηνιαία βάση, ως αποτέλεσμα της αύξησης των νέων εκταμιεύσεων δανείων προς επιχειρήσεις καθώς και της ενισχυμένης συναλλακτικής δραστηριότητας.
Τράπεζα Πειραιώς: Τα καθαρά έσοδα προμηθειών έφτασαν τα 156 εκατ. ευρώ το γ΄ τρίμηνο 2024, αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση. Τα καθαρά έσοδα προμηθειών διαμορφώθηκαν σε 480 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο 2024. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η ετήσια αύξηση προήλθε από τις εργασίες καρτών, τις προμήθειες χρηματοδοτήσεων, τις μεταφορές κεφαλαίων και τη διαχείριση κεφαλαίων πελατών.
Αλλαγές στις μεταφορές χρημάτων μεταξύ λογαριασμών στις τράπεζες