– Συντάξεις: Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για την οικονομία άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι «η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

Κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν «θα βγάζει στο σφυρί την πρώτη κατοικία την ώρα που θα δίνει μπόνους στα golden boys και τα μεγάλα τραπεζικά στελέχη». Τον κάλεσε να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία και του ζήτησε να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η έκθεση Πισσαρίδη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για την αναφορά του ότι η επιστροφή των αναδρομικών στους είναι πολιτική επιλογή. «Δεν ήταν “πολιτική επιλογή” σας να δώσετε τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, ήταν υποχρέωσή σας, ήταν απόφαση του ΣτΕ», τόνισε. Σημείωσε ότι προβληματίζεται ιδιαίτερα όταν τον ακούει μετά την αναφορά του για πολιτική επιλογή για τα αναδρομικά «να προσθέτετε αμέσως μετά μια σειρά από υπαινιγμούς που μας κάνουν να καταλαβαίνουμε ότι κάτι ετοιμάζετε».

Μάλιστα στη δευτερολογία του, που ακολούθησε αργότερα, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ουσιαστικά ανακοίνωσε «κούρεμα» πάνω από 60% σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, δηλαδή ότι δίνει 1,4 δισ. μέσα στο 2020, ενώ η απόφαση των δικαστηρίων, όπως είπε, αφορά ένα ποσό που είναι 3,9 δισ.

Ξεκινώντας την πρωτολογία του ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για πτωτική πορεία της οικονομίας από τον Σεπτέμβριο του 2019 και ότι «εργάστηκε μόνο υπέρ συγκεκριμένων συμφερόντων, φίλων και γνωστών». Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαρχής πρότεινε «έγκαιρα, εμπροσθοβαρή μέτρα για την αναχαίτιση της κρίσης, της ανεργίας και των λουκέτων που έρχονται σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Μητσοτάκης -αντί για έμπρακτη στήριξη στους εργαζόμενους και την αγορά- κινήθηκε «ανεπαρκώς» και με την εκτίμηση ότι η κρίση θα είναι σύντομη και θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Όμως, «καμία πρόβλεψη διεθνούς οργανισμού δεν λέει ότι η ανάκαμψη που θα έχουμε την επόμενη χρονιά είναι αρκετή για να καλύψει την ύφεση που θα έχουμε φέτος».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» την κρίση που «ήδη έχει πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξη». Δηλαδή, ότι δεν πήρε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα και «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει στα τέλη του έτους τα δυσθεώρητα επίπεδα των προβλέψεων» θα έρθει να πει στον λαό: «Ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία». Προσέθεσε πως ήδη η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος γι’ αυτή τη στάση της σχολιάζοντας ότι βλέπουν το φως της δημοσιότητας ορισμένες από τις προβλέψεις της έκθεσης Πισσαρίδη «με κατευθύνσεις σε αναντιστοιχία με όσα προεκλογικά είχατε πει». Ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να φέρει άμεσα στη δημοσιότητα την έκθεση Πισσαρίδη και να θέσει έγκαιρα σε ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή τις προτάσεις και τις προβλέψεις σε ό,τι αφορά το αναπτυξιακό πλάνο.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στην απόφαση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, στα θετικά και τα αρνητικά. Σημείωσε ως εξαιρετικά αρνητική την αλλαγή της αναλογίας ανάμεσα στις επιχορηγήσεις και στο δανεισμό -σε βάρος των επιχορηγήσεων- αλλά και ως λόγο για προβληματισμό την αποδοχή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των θέσεων των χωρών του πλούσιου Βορρά, για μείωση των επιχορηγήσεων και για δικαίωμα φρένου στην εκταμίευσή τους αν δεν πληρούνται σκληροί όροι και προϋποθέσεις. «Απέναντι σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα δεν σας ακούσαμε να υψώνετε τη φωνή σας. Ενώ μετά το τέλος της Συνόδου χαρακτηρίσατε “δίκαιο και εύλογο” έναν συμβιβασμό που αφαιρεί 110 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων από την αρχική πρόταση και θέτει αυστηρούς όρους στις εκταμιεύσεις. Δίκαιο και εύλογο για ποιον; Για εμάς που χάσαμε ή για τους Βόρειους που κέρδισαν;», σχολίασε προς τον κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε επίσης αρνητικά τους «πανηγυρισμούς» του κ. Μητσοτάκη για «τα δήθεν 70 δισ. που κερδίσατε, βάζοντας στο λογαριασμό και κονδύλια του ΠΔΠ που θα παίρναμε είτε έτσι είτε αλλιώς», προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές, η συμφωνία θα αφήσει την Ελλάδα με περίπου 7 δισ. λιγότερες επιχορηγήσεις σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 4% του ελληνικού ΑΕΠ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το κρίσιμο είναι το αν η χώρα έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει αυτά τα χρήματα και το δεύτερο είναι το αν η κυβέρνηση για να είναι εντάξει στο πλαίσιο που τίθεται, θα προχωρήσει από μόνη της σε αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επιτροπή Πισσαρίδη «για ιδιωτικοποίηση του 2ου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος και αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας». Τόνισε ότι η Ελλάδα «χρειάζεται ένα τολμηρό, προοδευτικό στρατηγικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας μετά την πανδημία».

Πρώτη Κατοικία

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την «ολοκληρωμένη στρατηγική» που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με παρεμβάσεις που «βελτίωσαν σημαντικά την κατάσταση, με αποτέλεσμα αφενός την αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου τη διευκόλυνση σημαντικής μερίδας υπερχρεωμένων προσώπων, νοικοκυριών και επαγγελματιών». Αντίθετα, χαρακτήρισε «ταφόπλακα» για την προστασία της πρώτης κατοικίας τον νέο πτωχευτικό πλαίσιο που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά δεν έχει φέρει έως σήμερα. «Αντ’ αυτού, μας παρουσιάζετε ένα σχέδιο ‘γέφυρα’, αποφεύγοντας ωστόσο να μας πείτε, τι θα συνδέει αυτή η γέφυρα. Ποια θα είναι, δηλαδή, η επόμενη ημέρα για την προστασία της κύριας κατοικίας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υποστήριξε ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση «δεν αποτελεί πλαίσιο προστασίας» και ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών θα περάσει κάτω από τη γέφυρα». «Φέρνετε πρόγραμμα επιδότησης, χωρίς ρύθμιση οφειλών, για λίγους μήνες και για λίγους οφειλέτες. Ένα πρόγραμμα, που όχι μόνο δεν αξιοποιεί και δεν συνδυάζεται με τα υφιστάμενα εργαλεία, αλλά απεναντίας απαιτεί την παραίτηση του οφειλέτη από αυτά», είπε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει συνειδητά ένα σχέδιο να αφήσει να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης «και να ανοίξετε τον δρόμο σε μια εφιαλτική προοπτική χιλιάδων πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που επεκτείνεται έως το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνει αυξημένη κρατική επιδότηση για τους δανειολήπτες εκείνους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που «πατάει πάνω στον ισχύοντα νόμο για την Προστασία της Πρώτης Κατοικίας, διευρύνει ωστόσο σημαντικά το πεδίο του, για να απαντήσει και στη σημερινή δύσκολη συγκυρία». «Αλλιώς θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για το οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί», είπε στον κ. Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε στα βασικότερα σημεία της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ όπως:

– Κάλυψη δανείων που «κοκκίνησαν» έως 9/6/20 (από 31/12/2018 που ίσχυε), δηλαδή και δάνεια που «κοκκίνησαν» λόγω επιπτώσεων πανδημίας.

– Διεύρυνση της περιμέτρου αυτών που καλύπτονται αυξάνοντας τα όρια προστασίας στα επιχειρηματικά δάνεια.

– Προσδιορισμός αυτοματοποιημένης διαδικασίας υπολογισμού των δόσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες διαβίωσης των οφειλετών.

– Αύξηση της εισφοράς του Δημοσίου για τα χαμηλά εισοδήματα.

– Μεγαλύτερες διαγραφές χρεών καθώς δεν θα καταβάλλεται σε δόσεις το 120% της αξίας του ακινήτου του οφειλέτη, αλλά το 100%.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ξέρει πως υπάρχουν πιέσεις όχι μόνο από έξω αλλά και από τράπεζες και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να πάρει θέση σε αυτή την κόντρα». «Με ποιους είστε; Με τη κοινωνία και τις ανάγκες της ή με τις τράπεζες και τις ανάγκες των τραπεζικών στελεχών με τους υψηλούς μισθούς;». Τόνισε ότι οι τράπεζες επιθυμούν διακαώς τους πλειστηριασμούς, τη στιγμή που δεν χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία «και τη στιγμή που προκλητικά απαιτούν να μπορούν ξανά να παίρνουν προκλητικά bonus και stock options για τα στελέχη τους».

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο φέρνει ρυθμίσεις που τους τα χαρίζει και μάλιστα αναδρομικά, «αντί να τους πιέσετε να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις, να διαθέσουν τα δισ. ευρώ που έχουν δανειστεί από την ΕΚΤ για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων». Είπε ειδικότερα ότι απαλλάσσει από τη φορολογία εισοδήματος τις παροχές σε είδος, όπως οι δωρεάν μετοχές, που λαμβάνουν τα στελέχη αυτά και πως για την υπεραξία που θα προκύπτει από την πώληση των μετοχών προβλέπεται φορολόγηση μόνο με 15%. Είπε ότι δεν είναι τυχαία η νομοθέτηση αυτή τώρα και η αναδρομική εφαρμογή της, αναφέροντας ότι «ενώ η ΕΚΤ επέκτεινε προχθές την απαγόρευση οποιασδήποτε διανομής κεφαλαίων των τραπεζών, είτε με τη μορφή μερίσματος είτε με τη μορφή επιστροφής κεφαλαίων ή είτε με τη μορφή bonus ή και επαναγοράς μετοχών, η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση και να διανείμει στα στελέχη, στο προσωπικό και σε όλες τις συνδεδεμένες εταιρείες της, δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με τιμή εξάσκησης τα 23 λεπτά του ευρώ, όταν η μετοχή της έκλεισε χθες στα 39 λεπτά του ευρώ. Κάνοντας έτσι ένα επιπλέον δώρο 16 λεπτών του ευρώ ανά μετοχή στα στελέχη της».

Αλ. Τσίπρας προς Κυρ. Μητσοτάκη: Κάνετε κούρεμα 60% στα αναδρομικά των συνταξιούχων

Κριτική στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την υλοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την δευτερολογία του στην Βουλή: “Λέτε ότι δίνετε 1,4 δισ. ως αποτέλεσμα της απόφασης των δικαστηρίων. Η απόφαση όμως δεν αφορά 1,4 δισ., αφορά 3,9 δισ. Έρχεστε τώρα και χειροκροτούμενος ανακοινώνετε κούρεμα σε αυτά που έχουν δικαίωμα να εισπράξουν οι συνταξιούχοι και μάλιστα πάνω από 60%, από 3,9 δισ. σε 1,4 δισ. Εμείς, σε πιο σκληρές συνθήκες και με υποχρεώσεις για πλεονάσματα, δώσαμε τα χρήματα για ειδικά μισθολόγια. Θα ήθελα μία απάντηση. Εννοείτε πράγματι κούρεμα ή κάτι άλλο;”.

Αναφέρθηκε και στο ψηφιακό κράτος λέγοντας: “Για το ψηφιακό κράτος και την ψηφιακή πολιτική, είπατε ότι είμαι ο μόνος Έλληνας που δεν έχει καταλάβει την επανάστασή σας… Διάβαζα πρόσφατα ένα άρθρο του διευθυντή του in.gr που έλεγε τι συμβαίνει… Στον ΕΦΚΑ και στην Εφορία έχετε πάει; Είναι εκατομμύρια Έλληνες που ταλαιπωρούνται. Πράγματι έχουν γίνει βήματα τον τελευταίο χρόνο, πάνω στα δικά μας βήματα, αλλά μην μας τρελάνετε κιόλας ότι από την στιγμή που αναλάβατε έγινε επανάσταση”. Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν υπάρχει σχέδιο για δίκαιη μετάβαση σε πράσινες μορφές ενέργειες, στις περιοχές που πλήττονται όπου θα γίνει απολιγνιστοποίηση, “μόνο ευκαιρίες για τις γερμανικές επιχειρήσεις όπως δηλώσατε πρόσφατα στην Bild”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε και στην ρύθμιση για τα στοκ οψιονς λέγοντας προς τον πρωθυπουργό: “Αν θέλετε να δώσετε ευκαιρία στις σταρτ απς επιχειρήσεις έχετε την δυνατότητα να το κάνετε νομοθετώντας μόνο γι αυτές και να εξαιρέσετε τις τράπεζες. Αλλά προφανώς έχετε κάνει μία συμφωνία κάτω από το τραπέζι -όχι ότι δεν κάνετε συμφωνίες και πάνω από το τραπέζι- και θέλετε να την τηρήσετε. Σε μία συγκυρία που τα πράγματα επιδεινώνονται για του πολίτες είναι προκλητικό να νομοθετείτε για τα μπόνους και τα στοκ οψιονς για τα γκολντεν μποις”.

Κλείνοντας απάντησε για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο: ‘Εχετε κάποια συμπάθεια στον Τσακαλώτο…Είπατε ότι υπογράψαμε δεσμεύσεις μέχρι το τέλος του 2019. Πράγματι αντικαταστήσαμε το πλαίσιο με ένα σχέδιο προστασίας της λαϊκής κατοικίας μέχρι το τέλος του 2019. Εσείς με τι το αντικαθιστάτε αυτό το πλαίσιο. Σε αυτό πρέπει να απαντήσετε. Ήδη μιλάνε για 50.000 κατοικίες το επόμενο διάστημα. Δώστε την δυνατότητα να προστατευθεί η πρώτη κατοικία”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025