Αναδρομικά: Σε ανακοίνωσή του το ΕΝΔΙΣΥ αναφορικά με την πληρωμή των αναδρομικών τονίζει πως «μια σειρά από λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να «βρίσκονται στα κάγκελα», αντιδρώντας για τις επιλογές Βρούτση».
ΕΝΔΙΣΥ:«Μπούμερανγκ» τα αναδρομικά των συνταξιούχων!
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Δεν μπορούν να το πιστέψουν στο Μαξίμου ότι μια διαδικασία, όπως είναι αυτή της καταβολής αναδρομικών για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους, μπορεί να τους γύρισε… μπούμερανγκ! Και όμως: Μια σειρά από λάθη, παραλείψεις και αστοχίες, έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να «βρίσκονται στα κάγκελα», αντιδρώντας για τις επιλογές Βρούτση!
Αρχικά, από την περασμένη Παρασκευή, πρώτη μέρα που καταβλήθηκαν αναδρομικά ποσά σε όσους έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε 0,2,4,6 και 8, και προέρχονται από το πρώην ΙΚΑ, διαπιστώθηκε σε χιλιάδες περιπτώσεις ότι δεν λαμβάνουν ούτε ευρώ. Πρόκειται για όσους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 1.000 ευρώ και οι οποίοι διαπιστώνουν στην πράξη, ότι κρίθηκαν από την κυβέρνηση ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Οι χιλιάδες συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας υπέστησαν σφαγιαστικές περικοπές στα χρόνια των μνημονίων, χάνοντας δώρα και διαπιστώνοντας δραματικές μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις. Όμως η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας προσωπικά, ερμήνευσαν με τέτοιο τρόπο την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, ώστε χορηγούν επιστροφές αναδρομικών, μόνο για περικοπές στις κύριες συντάξεις! Έτσι, δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι διαπίστωσαν ότι μένουν εκτός διαδικασίας…
Το στοιχείο αυτό έχει προκαλέσει πολύ μεγάλο εκνευρισμό και είναι μαζική η κατεύθυνση των συνταξιούχων προς το να διεκδικήσουν δικαστικά, με νέες προσφυγές, τα χρήματα που δικαιούνται…
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε νέα γκάφα! Οι επιστροφές αναδρομικών για συντάξεις που είχαν εκδοθεί ως προσωρινές εντός του «επίμαχου» εντεκαμήνου (Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016), έχουν αστοχίες. Αυτό σημαίνει ότι ενώ έχει αναγραφεί το σύνολο του ποσού που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, εντούτοις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους βρήκαν τα μισά ή και… λιγότερα! Το θέμα έγινε αντιληπτό άμεσα από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, που έσπευσε να αναδείξει τη νέα πτυχή του προβλήματος. Το υπουργείο Εργασίας έσπευσε να καλυφθεί με μια ανακοίνωση την περασμένη Παρασκευή, που ουσιαστικά αποτελεί έμμεση παραδοχή της γκάφας! Ενημέρωσε δηλαδή τους θιγόμενους ότι, όπως τους είχε πει και παλιότερα (!) τα ποσά θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους έως τα τέλη του έτους! Βέβαια, κάτι τέτοιο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του πρωθυπουργού, που έχει ξεκαθαρίσει ήδη από τον περασμένο Ιούλιο ότι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους θα δοθούν άπαξ. Δηλαδή, μπάχαλο…
Για να καλυφθεί κάπως η κατάσταση, άρον-άρον ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής την ενεργοποίηση ενός μηχανισμού, που ο συνταξιούχος θα μπορεί να δει σε «πραγματικό χρόνο» τα αναδρομικά που θα λάβει. Βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι διαπιστώνουν ότι έχουν μπει πολύ λιγότερα χρήματα στους λογαριασμούς τους…
Παράλληλα «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής με το διατραπεζικό σύστημα ΔΙΑΣ. Ένα πρόβλημα που είχε ως αποτέλεσμα η σχετική πλατφόρμα πληρωμών (TARGET 2) να τεθεί εκτός λειτουργίας! Πράγμα που σήμαινε ότι οι συνταξιούχοι διαπίστωσαν σε αρκετές περιπτώσεις ότι δεν πιστώθηκαν ούτε οι συντάξεις του μηνός Νοεμβρίου! Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε αργότερα, αλλά η γκρίνια είχε χτυπήσει «κόκκινο»…
Είναι προφανές ότι όλη αυτή η διαδικασία, έχει φέρει σε εξαιρετικά δυσμενή θέση τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος προφανώς «πιστώνεται» γι’ αυτές τις παλινωδίες. Και φυσικά, δεν αρέσει καθόλου στο Μαξίμου αυτή η «εικόνα προς τα έξω», για ένα τόσο κρίσιμο θέμα, όπως είναι αυτό της καταβολής αναδρομικών ποσών σε εκατομμύρια συνταξιούχους. Όπως φαίνεται, η κυβέρνηση δεν απέφυγε για άλλη μια φορά να «χρεωθεί» την προχειρότητα και ανεπάρκεια του συστήματος, αφήνοντας δυσαρεστημένους, ακόμα και τους συνταξιούχους στους οποίους κατέβαλλε τα αναδρομικά…
Συντάξεις – Αναδρομικά: Ποιοί δεν πληρώθηκαν και γιατί