Συσκέψεις επί συσκέψεων για το θέμα των αναδρομικών κάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, με τα σενάρια – εν αναμονή της απόφασης της Δικαιοσύνης – να είναι πολλά.
Το κόστος των αναδρομικών έχει υπολογιστεί σε περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ και αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 (όταν βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές) έως τον Μάρτιο του 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου.
Τα ποσά, που διεκδικούνται από περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχους, κυμαίνονται από 600 έως 7.000 ευρώ και ο Γιάννης Βρούτσης προσανατολίζεται να επιστραφούν με δόσεις, για να μην επιβαρυνθεί απότομα ο κρατικός προϋπολογισμός.
«Η επιστροφή των χρημάτων θα γίνει μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών αντοχών της εθνικής οικονομίας της Ελλάδας», είπε με νόημα.
Η κρίσιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία θα «κλειδώσει» τα τελικά ποσά των διεκδικήσεων, αναμένεται να βγει τον Οκτώβριο.
Τι κρίνει η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές και τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Η απόφαση του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου θα επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κινήσεις της κυβέρνησης, με το υπουργείο Εργασίας να ετοιμάζει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μετά τη δικαστική απόφαση.
Τα αναδρομικά για το δεκάμηνο από τον Ιούνιο 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 είναι κλειδωμένα. Από εκεί πέρα όλα εξαρτώνται από την απόφαση του ΣτΕ.
Αν ο νόμος για τον επανυπολογισμό των συντάξεων κριθεί συνταγματικός, τότε για την περίοδο μετά τον Μάρτιο του 2016, όμως, δε θα μπορούν να διεκδικηθούν παρά μόνο από όσους έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια.
Αν, από την άλλη, ο νόμος για τον επανυπολογισμό των συντάξεων κριθεί αντισυνταγματικός, τότε τίθεται θέμα επιστροφών και μετά τον Μάρτιο του 2016, χωρίς δικαστικές προσφυγές.