Και η Κούβα έχει πολλούς τέτοιους ασθενείς –ας όψονται τα εξαιρετικής ποιότητας κουβανέζικα πούρα που οι κάτοικοι της νησιωτικής χώρας καπνίζουν αρειμανίως.
Το Cimavax περιέχει μια σημαντική πρωτεΐνη που, σύμφωνα τουλάχιστον με κουβανούς ερευνητές, αναστέλλει την εξάπλωση του καρκίνου στα υγιή κύτταρα και θεωρείται από πολλούς ερευνητές το πρώτο βήμα για την εύρεση θεραπείας για την ανίατη ασθένεια.
Συγκεκριμένα, φέρεται να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό του ασθενούς ώστε να απελευθερώσει αντισώματα που δρουν ενάντια στην ανάπτυξη του καρκινικού όγκου, ενώ σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, το εμβόλιο προλαμβάνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση (μετάσταση) του όγκου, παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής κατά 4 με 6 μήνες, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έχουν λάβει το εμβόλιο. Βελτιώνει επίσης την ποιότητα ζωής των ασθενών, περιορίζοντας συμπτώματα όπως ο έντονος βήχας και η δύσπνοια.
Το εμβόλιο –δημιούργημα από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας της Κούβας (Centro de Inmunología Molecular/CIM)- κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011 και κάθε δόση του κοστίζει μόλις ένα δολάριο, με την κουβανέζικη κυβέρνηση το διαθέσει δωρεάν στους πολίτες της.
Τα χαρακτηριστικά αυτού ακριβώς του εμβολίου θέλουν τώρα να μελετήσουν επιστήμονες από το νεοϋορκέζικο Ινστιτούτο «Ρόσγουελ Παρκ» για τον Καρκίνο, οι οποίοι σε λίγες ημέρες θα επισκεφτούν την Αβάνα και θα συναντηθούν με τους συναδέλφους τους απ’ το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας. Κατόπιν το εμβόλιο θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ, προς περαιτέρω ιατρική διερεύνηση.
«Ελπίζουμε να πάρουμε την έγκριση για τη δοκιμή του εντός έξι έως οκτώ μηνών, και να αρχίσουμε τις κλινικές δοκιμές μέσα στον επόμενο χρόνο. Πρόκειται για μια συναρπαστική ιατρική προοπτική», λέει η Κάντεϊς Τζόνσον, διευθύντρια του «Ρόσγουελ Παρκ», η οποία στη συνέχεια εκθείασε το κουβανικό μοντέλο των υπηρεσιών υγείας.
«Η Κούβα είχε τόσες ελλείψεις ως χώρα [λόγω του εμπάργκο] που έπρεπε να σκαρφιστούν διάφορους τρόπους προκειμένου να πετύχουν διάφορα πράγματα. Για πάνω από σαράντα χρόνια ο τομέας της ανοσολογίας τους είναι κορυφαίου επιπέδου», επισημαίνει η Τζόνσον.
Πράγματι, κατά κοινή ομολογία, η ιατρική και φαρμακευτική βιομηχανία της Κούβας έχουν συνηγορήσει εδώ και δεκαετίες σε ένα καλύτερο σύστημα δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και οι πολίτες της απολαμβάνουν καλύτερης υγείας σε σύγκριση με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, με κυριότερο την απουσία, στη Κούβα, των εμπορικών πιέσεων από φαρμακευτικές εταιρείες που υπάρχουν σε άλλα δυτικά κράτη.
Επίσης, στην Κούβα τα φάρμακα που διανέμονται στο εθνικό δίκτυο δημόσιων νοσοκομείων είναι εξολοκλήρου δωρεάν ή έστω εν μέρει επιδοτούμενα, ενώ η Κούβα έχει προωθήσει την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων που διατίθενται για φτωχές χώρες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε τιμή πολύ χαμηλότερη από εκείνη της μεγάλης παγκόσμιας βιομηχανίας.