– POS παντού, διασύνδεση µε ταµειακές µηχανές και άµεσες πληρωµές µέσω του συστήµατος IRIS.

Ειδικότερα, το 2024 φέρνει µεγάλες αλλαγές στους τρόπους πληρωµών για τους καταναλωτές, µε τα καταστήµατα και τους επαγγελµατίες να πρέπει να προσαρµοστούν εντός των προθεσµιών ενόψει αυστηρών ελέγχων και «τσουχτερών» προστίµων.

Πρόκειται για σηµαντική παρέµβαση, µε δεδοµένο πως το 2023 µία στις δύο συναλλαγές έγιναν ηλεκτρονικά. Ενδεικτικά της κίνησης είναι τα στοιχεία της Εκθεσης Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας της ΤτΕ για το πρώτο εξάµηνο του 2023, που δείχνουν ότι ο όγκος των συναλλαγών µε κάρτες αυξήθηκε κατά 2%, στα 1,048 δισ. ευρώ, ενώ ο µέσος αριθµός συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε σε 52, από 50 το προηγούµενο εξάµηνο.

POS: Υποχρεωτικά στη λιανική
Η υποχρεωτική χρήση των POS καλύπτει πλέον σχεδόν το σύνολο της λιανικής, µετά και την προσθήκη στην αρχή του 2024 επιπλέον 35 επαγγελµατικών κλάδων, όπως, ανάµεσα σε άλλους, οι λαϊκές αγορές, τα περίπτερα, τα ταξί και τα ψιλικατζίδικα. Οι υπόχρεοι έχουν περιθώριο έως την 1η Μαρτίου για την εγκατάσταση του POS εφόσον µπορούν να αποδείξουν ότι έχουν προµηθευθεί τερµατικά αποδοχής καρτών έως το τέλος Ιανουαρίου και τελούν εν αναµονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

Αξίζει να σηµειωθεί πως η µεγάλη ζήτηση που έχει δηµιουργηθεί το τελευταίο διάστηµα φαίνεται να έχει ήδη κινητοποιήσει και εντείνει τον ανταγωνισµό υπέρ των επιχειρήσεων. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως πλέον υπάρχουν πλήρως λειτουργικές επιλογές για POS τερµατικά που ξεκινούν ακόµα και από τα 50 ευρώ. Παράλληλα, παρατηρείται σταδιακή αποκλιµάκωση και στις τραπεζικές προµήθειες όσο αυξάνεται ο αριθµός των τερµατικών. Στην ουσία, η αύξηση των POS συνολικά οδηγεί σε µειωµένες προµήθειες ανά τερµατικό.

∆ιασύνδεση µε τις ταµειακές
Το επόµενο µεγάλο βήµα είναι η υποχρεωτική διασύνδεση όλων των POS µε τις ταµειακές µηχανές των καταστηµάτων, µε 500.000 επιχειρήσεις να πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση έως την 29η Φεβρουαρίου. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, ήδη τις πρώτες 15 ηµέρες του έτους περισσότερες από 20.000 έχουν σπεύσει να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες.

Η παρέµβαση αυτή έρχεται να αλλάξει πρακτικές που οδηγούν σε «κρυµµένους» µεγάλους τζίρους. Και αυτό γιατί, σε αντίθεση µε ό,τι συνέβαινε έως σήµερα, καµία συναλλαγή δεν θα µπορεί να ολοκληρωθεί µε τη χρήση κάρτας αν ο καταστηµατάρχης δεν «χτυπήσει» το αντίτιµο της συναλλαγής στην ταµειακή µηχανή, που στη συνέχεια θα περνάει αυτόµατα στο POS.

Στο οικονοµικό επιτελείο εκτιµούν πως η αλλαγή αυτή θα αποκαλύψει µεγάλες διαφορές στα έσοδα επιχειρήσεων σε σχέση µε περασµένες χρονιές και στο πλαίσιο αυτό αναµένεται και σειρά ελέγχων και διασταυρώσεων στοιχείων για τις επιχειρήσεις που θα παρουσιάσουν µεγάλες ετήσιες διαφοροποιήσεις στα έσοδά τους.

Με τη χρήση του smartphone
Μεγάλο «άλµα» εντός του 2024 αναµένεται για τις άµεσες πληρωµές µέσω IRIS, ένα σύστηµα που έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δηµοφιλές στις νεότερες γενιές που ολοκληρώνουν ήδη πολλές από τις συναλλαγές και µεταφορές χρηµάτων αξιοποιώντας µόνο το κινητό τους. Είναι ενδεικτικό ότι από 525.000, οι χρήστες της εφαρµογής το 2022 ξεπέρασαν τα 2 εκατ., ενώ το δεκάµηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2023 οι µεταφορές χρηµάτων ανάµεσα σε φυσικά πρόσωπα µέσω της εφαρµογής εκτοξεύθηκαν κατά 268% σε σχέση µε το 2022 και κατά 2.520% σε σχέση µε το 2020.

Πλέον, οι επιχειρήσεις στις οποίες είναι σήµερα υποχρεωτική η αποδοχή πληρωµών µε κάρτες θα υποχρεούνται από το τέλος του µήνα να δέχονται και τα συστήµατα άµεσης πληρωµής.

Πιο αναλυτικά, σχεδόν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα πρέπει να διαθέτουν επαγγελµατικό λογαριασµό και να αποδέχονται άµεσες πληρωµές µέσω του συστήµατος IRIS από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο τους το ζητήσει. Οι ελεύθεροι επαγγελµατίες θα πρέπει να δηλώσουν στην ΑΑ∆Ε έναν ή περισσότερους επαγγελµατικούς λογαριασµούς, εντός ενός µήνα από την έναρξη της επαγγελµατικής τους δραστηριότητας. Η αλλαγή αυτή αφορά συναλλαγές έως 500 ευρώ, µε τις πληρωµές να εκτελούνται άµεσα, ακόµα και χωρίς τη χρήση τηλεφωνικού αριθµού και χωρίς τραπεζική προµήθεια.

Εντατικοί έλεγχοι
Από την 1η Μαρτίου τα ελεγκτικά κλιµάκια του υπουργείου Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών και της ΑΑ∆Ε θα ξεκινήσουν αυστηρούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά και οι επιχειρήσεις και τα καταστήµατα που δεν έχουν εγκαταστήσει POS ή δεν έχουν ενεργοποιήσει την αποδοχή άµεσων πληρωµών θα έρθουν αντιµέτωπα µε πρόστιµο έως 1.500 ευρώ.

Ειδικά για την περίπτωση πληρωµής µέσω IRIS προβλέπονται πρόστιµα για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, που δεν θα συµµορφωθούν µε τις νέες υποχρεώσεις για τη δήλωση επαγγελµατικού λογαριασµού, που κινούνται από 100 έως και 1.000 ευρώ.

Κανένα ενδεχόµενο παράτασης
Η µεταρρύθµιση, που υλοποιείται φέτος, έπειτα από αρκετές καθυστερήσεις και αφού ίσχυε ήδη κατά το ήµισυ -είχε ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταµειακών µε την ΑΑ∆Ε- αποτελεί προϋπόθεση για να «ξεκλειδώσουν» σηµαντικά κονδύλια από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράµµατα που έχουν ανακοινωθεί. Ετσι, το υπουργείο Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών έχει αποκλείσει κάθε σενάριο παράτασης, υπογραµµίζοντας, παράλληλα, πως η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής βρίσκεται αδιαπραγµάτευτα ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του.

Ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης έχει χαρακτηρίσει από το βήµα της Βουλής τη διασύνδεση ταµειακών – POS ως «ναυαρχίδα» των ρυθµίσεων για τη φοροδιαφυγή, ξεκαθαρίζοντας «προς όλους τους ενδιαφερόµενους ότι δεν έχουµε κανένα περιθώριο ελαστικότητας. Θα κάνουµε ό,τι περνάει και δεν περνάει από το χέρι µας ώστε η διασύνδεση να ολοκληρωθεί τους πρώτους µήνες του 2024».

Απογευματινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025