Αλλαγή ώρας: Ιταλοί επιστήμονες αναφέρουν πως οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μπορούν να μετριαστούν αν η θερινή ώρα συνεχίσει να εφαρμόζεται και τον χειμώνα.
Πιο αναλυτικά, πέρα από εξοικονόμηση ενέργειας, η μονιμοποίηση της θερινής ώρας θα περιόρισε τη ρύπανση και τις εκπομπές άνθρακα και θα βελτίωνε τη δημόσια υγεία, δήλωσε στο Reuters o Αλεσάντρο Μιάνι, πρόεδρος του Ιταλικού Συλλόγου Περιβαλλοντικής Ιατρικής (Sima).
Όπως συμβαίνει και στις περισσότερες άλλες χώρες, η Ιταλία γυρίζει τα ρολόγια μια ώρα πίσω κάθε φθινόπωρο, ώστε να ξημερώνει νωρίτερα, και τα επαναφέρει στην κανονική ώρα την άνοιξη, οπότε γίνονται φωτεινότερα τα απογεύματα και εξοικονομείται ενέργεια.
Η διατήρηση της θερινής ώρας όλο τον χρόνο θα επέτρεπε στην Ιταλία να εξοικονομεί μισό δισ. ευρώ τον χρόνο με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, και θα περιόριζε τις εκπομπές κατά 200.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά έτος.
«Επιπλέον, το φως αυξάνει τη διαθεσιμότητα της σεροτονίνης, η οποία τονώνει τη διάθεση, και δίνει την ευκαιρία για μια επιπλέον ώρα δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους με πιθανά θετικά οφέλη για την υγεία» είπε ο Μιάνι.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ψήφισε να καταργηθεί από το 2021 η υποχρέωση αλλαγής ώρας στα κράτη-μέλη δύο φορές το χρόνο, δίνοντάς τους το περιθώριο να αποφασίζουν μόνα τους για θερινή ή κανονική ώρα.
Ωστόσο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να καταλήξουν σε κοινά αποδεκτή λύση και περιμένουν τώρα μελέτη επιπτώσεων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας είναι όλο και πιο έντονη, καθώς η Ρωσία ολοένα και περιορίζει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία αντιδρά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτοξεύονται σε ιστορικά ρεκόρ.
Η ιταλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ετοιμάζει πακέτο μέτρων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να θωρακίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το σοκ των λογαριασμών, με τον κύριο σύνδεσμο επιχειρήσεων της χώρας να προειδοποιεί για «οικονομικό σεισμό».
Οι υπουργοί Ενέργειας συνεδριάζουν εκτάκτως για την κρίση στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο η θερινή ώρα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα.
Ο Sima, ο οποίος διατηρεί γραφεία σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Αυστρία, εστιάζεται σε έρευνες για την ποιότητα του νερού και του αέρα, την επιδημιολογία και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην υγεία.
Οι υπολογισμοί του βασίστηκαν σε επίσημα στοιχεία για τις εκπομπές άνθρακα και την κατανάλωση ενέργειας σε διαφορετικές ώρες της ημέρας, δεδομένα που παραχώρησε η κρατική εταιρεία GSE και ο διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης Terna, ανέφερε ο Μιάνι.