Όπως όλα δείχνουν, στόχος είναι να συγκλίνουν οι κατώτατοι μισθοί στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Υπενθυμίζουμε ότι με το υφιστάμενο καθεστώς ο κατώτατος μισθός στον δημόσιο τομέα, υπολογιζόμενος σε 12μηνη βάση, υπολείπεται σημαντικά του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα λόγω των 14 μισθών (δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας).
ΑΣΕΠ: ΝΕΕΣ προσλήψεις με απολυτήριο λυκείου
Από την 1/1/2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να αυξάνονται μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η συνολική ενίσχυση για τους δημοσίους υπαλλήλους θα φτάσει τα 900 εκατ. ευρώ, αφού στα 500 εκατ. που θα εκταμιευθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει να προστεθεί το ποσό από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων που αφορά 600.000 δημοσίους υπαλλήλους και η αναπροσαρμογή του ειδικού μισθολογίου των 20.000 γιατρών του ΕΣΥ, με αύξηση του βασικού μισθού και του επιδόματος.
Το ενιαίο μισθολόγιο σχεδιάζεται με στόχο:
Την ενσωμάτωση στον βασικό μισθό μέρους των επιδομάτων που καταβάλλονταν μέχρι σήμερα.
Η μισθολογική εξέλιξη κάθε υπαλλήλου να συναρτάται με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης.
Να προσδιορίζει τα κριτήρια για τα επιδόματα που θα καταβάλλονται.
Να χορηγεί Κίνητρο Επίτευξης Στόχων στους υπαλλήλους των υπηρεσιών που πετυχαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ποσοτικοποιημένους στόχους που θα τεθούν με βάση το εκάστοτε σύστημα αξιολόγησης.
Η νέα ρύθμιση θα αφορά τον στενό δημόσιο τομέα αλλά και όλα τα Ειδικά Μισθολόγια, δηλαδή δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, ενστόλους κ.λπ.
Αρχικά, προβλέπει βασικές αποδοχές αντίστοιχες του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα για τα χαμηλά κλιμάκια. Στο Δημόσιο ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.