Στους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα αρχίσει να δομείται το νέο νομοθέτημα για τις αλλαγές του δικαίου έχει καταλήξει η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης

Εκτιμάται, όπως αναφέρουν Τα Νέα, ότι μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού – ίσως και νωρίτερα – θα έχει ολοκληρώσει το εμβληματικής σημασίας νομοσχέδιο που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αφορά όλους τους πολίτες και έχει άμεση αντανάκλαση στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με Τα Νέα, τα μέλη της επιτροπής που αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, πανεπιστημιακούς και συμβολαιογράφους, καταθέτοντας ο καθένας τις απόψεις και τα επιχειρήματά του από τη σκοπιά της θεωρίας και της πράξης, φαίνεται να έχουν καταλήξει πάνω σε συγκεκριμένους πυλώνες για βασικά θέματα κληρονομικού δικαίου.

Δείτε επίσης

ΑΛΛΑΓΕΣ στις διαθήκες: Τι θα ισχύσει με τις κληρονικές συμβάσεις

Η διατήρηση της ιδιόγραφης διαθήκης με συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας και με αδιαπραγμάτευτο όρο τη διασφάλιση γνησιότητας της βούλησης του διαθέτη ώστε να αποφεύγονται σκληρές και πολυετείς αντιδικίες. Ως προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ιδιόγραφες διαθήκες να κατατίθενται από τους πολίτες – διαθέτες απευθείας σε συμβολαιογράφο αντί να μένουν κρυμμένες σε κάποιο συρτάρι ή να αφήνονται στα χέρια συγγενικών ή άλλων προσώπων, με τον κίνδυνο να χαθούν ή να καταστραφούν.

Η διατήρηση των κληρονομικών δικαιωμάτων ανιόντων συγγενών. Όπως αναφέρουν Τα Νέα, ομοφώνως η ομάδα εργασίας έκρινε ότι δεν τίθεται ζήτημα αποκλεισμού των υπερηλίκων – παππούδων, γιαγιάδων και γονέων – από τη νόμιμη μοίρα, που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θίγεται ο πυρήνας των υπαρχόντων κληρονομικών δικαιωμάτων ανιόντων συγγενών του θανόντος.

Η διατήρηση της νόμιμης μοίρας για τους συγγενείς του κληρονομουμένου με συγκεκριμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις.

Ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού του εκσυχρονισμού του κληρονομικού δικαίου πραγματοποιείται στην Ελλάδα, με την εισαγωγή των κληρονομικών συμβάσεων, που θα αποτελέσουν αυτοτελές κεφάλαιο στο νέο κληρονομικό δίκαιο, για πρώτη φορά στο αστικό δίκαιο της χώρας μας.

Δείτε επίσης