Αλλαγές στις αναπηρικές συντάξεις και πλαφόν στις επικουρικές, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ενιαία ποσοστά στις αναπηρικές συντάξεις για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, επέκταση της «μάχιμης 5ετίας» σε όλες τις ειδικότητες πυροσβεστών, λιμενικών, αστυνομικών και υπηρετούντων στην αεροπορία, πλαφόν 1.382 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις ταμείων που πριμοδοτούνταν με κοινωνικούς πόρους, και κατάργηση κρατήσεων στο Δημόσιο με έμμεση αύξηση μισθών, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Σεπτέμβριο.
Για οφειλέτες
Τρεις από τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε χθες αφορούν στα χρέη προς τα Ταμεία και προβλέπουν:.
*Μείωση στο χρόνο που θα παραγράφονται από εδώ και στο εξής τα χρέη προς τα Ταμεία που κατεβαίνει στη 10ετία αντί 20ετία, ενώ από το 2027 θα παραγράφονται στην 5ετία. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, η παραγραφή στη 10ετία αφορά όσους δεν έχουν βεβαιωμένες οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. «Καλύπτει δηλαδή όσους δεν είχε ειδοποιήσει, πρακτικά, ο ΕΦΚΑ με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο», σημείωσε ο υπουργός. Από την παραγραφή δεν επηρεάζονται οι συντάξεις των μισθωτών (στην περίπτωση που οφείλει εισφορές ο εργοδότης), όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Αντίθετα, τα παραγραμμένα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων επειδή αποτελούν μέρος του ασφαλιστικού τους χρόνου θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ασφαλισμένους για να μη χάσουν μέρος της σύνταξής τους. Για παράδειγμα, αν χρωστούν εισφορές 15 ετών για να συμπληρώσουν για τη σύνταξη, θα τους δοθεί η δυνατότητα να μην παραγραφούν τα 5 έτη ώστε να τα συνυπολογίσουν στη σύνταξη εφόσον πληρώσουν τις οφειλές της 15ετίας.
*Αύξηση των μηνιαίων δόσεων για την πάγια ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία σε 24 από 12, όπως ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία. Το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης μένει στα 50 ευρώ το μήνα.
*Παύση των ποινικών διώξεων των οφειλετών που έχουν ρυθμισμένες οφειλές για όσο διάστημα είναι συνεπείς στην καταβολή δόσεων.
Τι αλλάζει
Με τις άλλες βασικές διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου προβλέπονται τα εξής:
* Ενοποιούνται τα ποσοστά που λαμβάνονται υπόψη κατά την απονομή αναπηρικής σύνταξης για τους παλαιούς πριν το 1993 ασφαλισμένους με αυτά που ισχύουν για τους νέους από το 1993 και μετά ασφαλισμένους. Για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, (π.χ. του ΟΑΕΕ) η αναπηρική σύνταξη θα καταβάλλεται με ποσοστό 50% αντί 67%. Από τη νέα ρύθμιση καλύπτονται πρωτίστως οι «παλαιοί ασφαλισμένοι» (προ 1993), ιδίως του πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ. Επίσης, θεσπίζεται ενιαία ημερομηνία καταβολής σύνταξης αναπηρίας, από την πρώτη ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας. Με το νέο καθεστώς οι ασφαλισμένοι που αιτούνται αναπηρική σύνταξη ανεξάρτητα από το αν είναι παλαιοί ή νέοι θα πρέπει να έχουν γνωμάτευση ΚΕΠΑ με ποσοστό αναπηρίας 50%, 67% ή 80% και άνω. Με τα ποσοστά αυτά (σ.σ.: πλην των περιπτώσεων εργατικού ατυχήματος ή ανικανότητας προς εργασία) θα πρέπει να έχουν, όπως προβλέπει πόρισμα του 2018, 4.500 ημέρες πραγματικής εργασίας (15 έτη) οποτεδήποτε ή 1.500 ημέρες πραγματικής εργασίας (5 έτη) από τις οποίες τουλάχιστον οι 600 τα 5 τελευταία έτη πριν την αναπηρία. Στον ΟΑΕΕ για παλαιούς ασφαλισμένους η αναπηρική σύνταξη δίδεται με ποσοστό 67% με πλήρες ποσό εθνικής σύνταξης, ενώ στο ΙΚΑ με 67% δίδεται το 75% της εθνικής σύνταξης και με αναπηρία 50% καταβάλλεται η μισή εθνική σύνταξη.
* Καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) επιφέροντας ισόποση έμμεση αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Από την κατάργηση της κράτησης, όπως αποκάλυψε ο «Ελεύθερος Τύπος» την Παρασκευή 26 Αυγούστου, οι μισθοί των υπαλλήλων αυξάνονται από 9 ευρώ ως και 25 ευρώ το μήνα, ενώ μαζί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1ης/1/2023, το καθαρό όφελος φτάνει στα 33 ευρώ το μήνα.
* Επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.
* Θεσπίζεται πλαφόν 1.382,40 ευρώ το μήνα στις επικουρικές συντάξεις. Μπορεί η μέση επικουρική να είναι στα 170 ευρώ, ωστόσο το πλαφόν μπήκε γιατί ορισμένα Ταμεία που είχαν κοινωνικό πόρο (συμβολαιογράφων, αρτοποιών) έβγαζαν επικουρική σύνταξη «ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα», όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
* Η επιστροφή προνοιακών επιδομάτων που κατέβαλαν οι δήμοι σε μη δικαιούχους δεν θα αναζητείται καθώς οι εν λόγω παροχές έχουν διακοπεί μετά από έλεγχο του ΟΠΕΚΑ. Στο εξής όμως για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών υιοθετούνται ευνοϊκά μέτρα, όπως η τριετής παραγραφή οφειλών, η δυνατότητα εξόφλησής τους με δόσεις ή συμψηφισμούς με μελλοντικές καταβολές, καθώς και η μη αναζήτηση πολύ χαμηλών οφειλών (κάτω των 50 ευρώ).
* Επιλύεται η χορήγηση επικουρικής σύνταξης από τον ΕΔΟΕΑΠ με διαδοχική ασφάλιση σε άλλους φορείς επικουρικής ασφάλισης.