Αύξηση τιμών που αγγίζει και το 30% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων εισηγούνται οι αρμόδιοι εκτιμητές με τις εκθέσεις που θα καταθέσουν στο υπουργείο Οικονομικών μέσα στην εβδομάδα αυτή.
Τα τελευταία χρόνια οι τιμές των ακινήτων έπεσαν ακόμη και 45% λόγω της κρίσης σε πολλές περιοχές της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι σχετικά φθηνές περιοχές είναι αυτές που θα δουν από τις μεγαλύτερες αυξήσεις με βάσει τις εισηγήσεις των ειδικών εκτιμητών. Σε περιοχές όπως το Πέραμα, η Ελευσίνα, το Κερατσίνι και η Νίκαια, με τιμές ζώνης 600 και 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, οι εκτιμητές εισηγούνται αυξήσεις 20%-30%.
Αντιθέτως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των τιμών ζώνης σε Φιλοθέη, Ψυχικό, τιμές στα σημερινά επίπεδα σε μεσαίες περιοχές, αυξήσεις σε «λαϊκές» συνοικίες.
Αυξήσεις αναμένονται και στις αυξήσεις στις πολύ ακριβές και προνομιούχες περιοχές του Λεκανοπεδίου όπως την Ηρώδου Αττικού και στον Λαιμό της Βουλιαγμένης.
Συγκεκριμένα στην Ηρώδου Αττικού, τον ακριβότερο δρόμο της Αθήνας, η εισήγηση του εκτιμητή είναι η τιμή ζώνης να αυξηθεί κατά 30%. Από 8.500 ευρώ που είναι σήμερα το τετραγωνικό μέτρο προτείνεται να φθάσει τα 11.000 ευρώ το τ.μ.. Στον Λαιμό Βουλιαγμένης οι αξίες που βγάζουν οι εκτιμητές ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές. Συγκεκριμένα από τα 8.800 ευρώ που ανέρχεται το τετραγωνικό μέτρο σήμερα προτείνουν να κινηθεί στα επίπεδα των 12.000-13.000 ευρώ.
Σχεδόν όλοι οι εκτιμητές, βγάζουν τις νέες αντικειμενικές αξίες από το γραφείο τους. Από τις αγγελίες σε εφημερίδες, το διαδίκτυο και το τηλέφωνο. Καμία αυτοψία δεν έχει γίνει ειδικά σε περιοχές της επαρχίας καθώς ούτε χρόνος υπάρχει αλλά ούτε η αμοιβή που θα εισπράξουν από το Δημόσιο επιτρέπει ταξίδια στην επαρχία.
Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες είναι πολύ πιθανόν ότι θα φέρουν και μπαράζ αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες στις περιοχές που θα «τσιμπήσουν» πολύ οι αντικειμενικές αξίες.
Συνυπολογίζοντας τις αξίες που θα προτείνουν οι εκτιμητές, η Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας θα εκδώσει τις νέες τιμές, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να τρέχει διαφορετικά σενάρια προσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητος ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο. Ριζικές αλλαγές στη φιλοσοφία του ΕΝΦΙΑ αποκλείονται, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων και οι όποιες παρεμβάσεις κριθεί πως ενδεχομένως απαιτούνται θα αφορούν σε προσαρμογές συντελεστών του φόρου.
Η μόδα της Airbnb, η ηλεκτρονική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, αφού άλλαξε το χάρτη της κτηματαγοράς ανεβάζει τώρα και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε επίπεδα που σε ορισμένες περιοχές υπερβαίνουν ακόμη και το 20%.
Γειτονιές που βρίσκονται στην καρδιά της Αθήνας, όπως το Κουκάκι, τα Πετράλωνα, το Μετς, το Γκάζι, ο Κεραμεικός αλλά και πολλές περιοχές της χώρας όπως η Μεσσηνία και η Λακωνία τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει τα πάνω τους λόγω του φαινομένου της Airbnb.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εκτιμητές μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν ανεβάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα νέες τιμές για περίπου 9.500 ζώνες σε όλη την Ελλάδα σε σύνολο 10.200 περιοχών.
Περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα και σε δημοφιλή νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη θα δουν αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο – πρότυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στους υπολογισμούς τους λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α’ ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα πρέπει να παραθέσουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.