Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών η εγκύκλιος που θα δίνει απαντήσεις στα εκατοντάδες ερωτήματα πολιτών για το πώς θα κτίσουν το αφορολόγητο. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πρακτικά και ήδη δημιουργούν κομφούζιο. Για παράδειγμα, ηλικιωμένος άνω των 70 ετών με σύζυγο κάτω των 70 ετών. Ο σύζυγος που είναι πάνω από 70 ετών μπορεί να μαζεύει αποδείξεις με μετρητά, ενώ η σύζυγος μόνο με κάρτα. Πάντως και οι δύο θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις.

Το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον νέο νόμο για τις υποχρεωτικές αποδείξεις με κάρτα και ειδικά στο πώς θα συγκεντρώνουν αποδείξεις τα παντρεμένα ζευγάρια, ιδιαίτερα μάλιστα αν ένας από τους δύο συζύγους δεν διαθέτει εισοδήματα, αλλά τον πιάνουν τα τεκμήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται να υπολογίζεται για κάθε σύζυγο χωριστά το ύψος των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει αλλά το άθροισμα να μπορεί να το καλύψει ο ένας από τους δύο.

Έτσι, εάν το σύνολο αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσει η οικογένεια είναι 2.750 ευρώ κανονικά πρέπει ο σύζυγος με εισόδημα 15.000 ευρώ να συγκεντρώσει με ηλεκτρονικές πληρωμές αποδείξεις 1.750 ευρώ και η σύζυγος με εισόδημα 10.000 ευρώ, αποδείξεις 1.000 ευρώ. Το υπουργείο εξετάζει την περίπτωση αν τα 2.750 ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τον έναν σύζυγο, να καλύπτει το αφορολόγητο συνολικά και τους δύο.

Μέχρι να ξεκαθαριστεί με νόμο ή με την περιβόητη εγκύκλιο το τοπίο, τα ζευγάρια θα εξακολουθήσουν να «τσακώνονται» μεταξύ τους για τη συνέπεια με την οποία ο κάθε σύζυγος συγκεντρώνει αποδείξεις με ηλεκτρονικές πληρωμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025