Να μην τα καταθέσουν στην ΤτΕ αποφάσισαν οι πρυτάνεις στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη – Και ακαδημαϊκή ταυτότητα για τους πανεπιστημιακούς
Οι διευθυντές των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ απάντησαν στις διοικήσεις των ιδρυμάτων τους ότι δεν μπορούν να δείξουν απείθεια στο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να έχουν έγγραφη διαβεβαίωση του υπουργείου Παιδείας πως εξαιρούνται από την εφαρμογή της επίμαχης ΠΝΠ.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ συγκάλεσαν έτσι άμεσα νέα «τηλεδιάσκεψη» για να αποφασίσουν πώς θα χειριστούν το θέμα.
«Η διαβεβαίωση του υπουργού, Αριστείδη Μπαλτά, ότι οι εν λόγω λογαριασμοί εξαιρούνται από την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης ισχύει στο ακέραιο» δήλωσε ξανά με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τους ειδικούς λογαριασμούς των πανεπιστημίων.
Δικαιολόγησε την επιστολή Μάρδα προς τα ΑΕΙ που προκάλεσε αναστάτωση στα πανεπιστήμια και «τηλεδιάσκεψη» μεταξύ των διοικήσεών τους με τη φράση: «Η επιστολή Μάρδα που επικαλούνται τα δημοσιεύματα απλώς εναποθέτει στη διακριτική ευχέρεια των διευθυντών ΕΛΚΕ τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν τα διαθέσιμά τους».
Κατ’ επέκταση, όπως είναι σαφές από το κείμενο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έστειλε το έγγραφο στους διευθυντές των ΕΛΚΕ των ΑΕΙ για να τους ενημερώσει ότι εάν θέλουν μπορούν να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά εάν δεν θέλουν όχι…
Πάντως θέμα έληξε αισίως. Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε οι πρυτάνεις εξέφρασαν την ανησυχία τους για το θέμα και κατόπιν των διαβεβαιώσεων από το υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής και θα ενημερώσουν τους διευθυντές των ΕΛΚΕ ότι δεν πρέπει να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Και ακαδημαϊκή ταυτότητα
Μέσα σε όλα αυτά, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές πληροφορήθηκαν σήμερα με έγγραφο που πήραν από το υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να εκδώσουν μια… ακαδημαϊκή ταυτότητα, κάτι που αποτελεί νέο θεσμό.
«Δεδομένου ότι έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να είναι δυνατή η έκδοση Ακαδημαϊκής Ταυτότητας, το προσωπικό των πανεπιστημίων μπορεί να υποβάλει αίτηση μέσω της σχετικής ιστοσελίδας.
Όπως αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο, για την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης απαιτούνται τα στοιχεία πρόσβασης (όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης) που παρέχονται από το ίδρυμα για χρήση σε διιδρυματικές εφαρμογές.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης για την απόκτηση της ακαδημαϊκής ταυτότητας έχουν:
– Οι καθηγητές των ΑΕΙ και ΑΕΑ, οι λέκτορες των πανεπιστημίων και οι καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ.
– Το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (ΕΕΠ), το εργαστηριακό διδακτικό προσωπικό (ΕΔΙΠ), το ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό (ΕΤΕΠ), οι ερευνητές καθώς και το τακτικό προσωπικό των ΑΕΙ, ΑΕΑ και ερευνητικών κέντρων / φορέων που μισθοδοτείται από το οικείο ίδρυμα / ερευνητικό φορέα και περιλαμβάνεται στην απογραφή των υπαλλήλων του Δημοσίου».
Για τον λόγο… ύπαρξης του νέου θεσμού το υπουργείο Παιδείας αναφέρει:
«Η ακαδημαϊκή ταυτότητα θα παράγεται με χαρακτηριστικά υψηλής ασφάλειας, που αποκλείουν την πλαστογράφησή της και θα μπορεί να αξιοποιηθεί για τα ακόλουθα:
– Για τη φυσική και ηλεκτρονική πιστοποίηση της ταυτότητας και της ιδιότητας του δικαιούχου.
– Ως μέσο πρόσβασης για ποικιλία ακαδημαϊκών / ερευνητικών υπηρεσιών, όπως η βιβλιοθήκη, η χρήση χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης κτλ.
– Για χρήση του προσωπικού ψηφιακού πιστοποιητικού που θα περιλαμβάνει σε υπηρεσίες όπως: εξουσιοδοτημένη χρήση υπολογιστών, παροχή ψηφιακής υπογραφής κτλ.»