Εφικτή θεωρεί αξιωματούχος της ευρωζώνης μια συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης στις 20 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και την σύναψη, με συνοπτικές διαδικασίες ενός προγράμματος της Ελλάδας με το Ταμείο.
Ο αξιωματούχος θεωρεί ότι μέχρι το ίδιο διάστημα το ΔΝΤ θα έχει πάει στο ΔΣ του με πρόταση για πρόγραμμα με την Ελλάδα και πως η συμφωνία του Eurogroup για τα μέτρα για το χρέος είναι επαρκής – θεωρώντας δεδομένα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του 2018.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει του αυριανού Εurogroup, «την επόμενη εβδομάδα ή αμέσως μετά το ΔΣ του ΔΝΤ θα συζητήσει την έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα και περιέχει ένα τμήμα για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους».
«Για εμένα η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν προϋποθέτει κάποιο “επίθετο”, αλλά αν πρέπει να βάλω ένα θα ήταν “ πλήρης συμμετοχής”, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Είπε δε ότι «η σπέκουλα για τη συμμετοχή του ή μη στόχο είχε να δείξει πόσο δύσκολο θα είναι χωρίς αυτό, πόσο γιγάντιες θα είναι οι καθυστερήσεις και να δείξει σε αυτούς που το εύχονται να προσέχουν τι εύχονται».
«Παρότι όμως το χρέος δεν θα συζητηθεί αύριο, θα είναι στο πίσω μέρος του μυαλού των συμμετεχόντων στην συνάντηση. Ο Πωλ Τόμσεν θα εκπροσωπεί το ΔΝΤ», εξήγησε ο αξιωματούχος.
«Την επιστολή Τσακαλώτου, θα την χαρακτήριζα ένα καλό σημείο για έναρξη των συζητήσεων, αλλά αν συγκρίνουμε την έναρξη και την προσγείωση καταλαβαίνετε ότι είναι διαφορετικά πράγματα», συμπλήρωσε.
«Για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει πρώτα να κλείσουν τα μέτρα για την αγορά εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών κτλ, δεν έχουμε ακόμα συμφωνία στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό μονοπάτι για μετά το πρόγραμμα», είπε.
Το 2016 ήταν μια πολύ καλή δημοσιονομικά χρονιά, δεν ξέρω πως όμως θα επηρεάσει το 2017, δεν έχουμε ακόμα κάποια ανάλυση, αλλά θεωρώ ότι και το 2017 θα έχει καλύτερη απόδοση από τις προβλέψεις, πρόσθεσε.
Επιπλέον εξήγησε ότι «για να προτείνει όμως το ΔΝΤ ένα πρόγραμμα στο ΔΣ του, πρέπει να υπάρχει και συμφωνία για το μετά διάστημα. Και ο λόγος είναι ότι η ωρίμανση του ελληνικού χρέους φτάνει στο 2060 και ως εκ τούτου η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να εκτείνεται πολύ πέρα του κλασικού ορίου. Όμως πρέπει να ξέρουμε μια σειρά από παραμέτρους, όπως την απόδοση της οικονομίας, την ανάπτυξη και το συνολικό ύψος του χρέους».
«Τα βραχυπρόθεσμα τα κάναμε και τα μεσοπρόθεσμα είναι ήδη στη θέση τους, έχουν περιγραφεί και η απόδοσή τους είναι σημαντική. Τόσο είναι το πόσο λεπτομερείς μπορούμε λογικά να γίνουμε», είπε.
«Θεωρώ ότι θα μπορέσουνε οι θεσμοί να πάνε πίσω και ίσως να έχουμε ολοκλήρωση στις 20 Φεβρουαρίου, εύχομαι, και φυσικά υπό την αίρεση ότι το ΔΝΤ θα μετέχει. Είμαι βέβαιος ότι τα άστρα είναι καλά, μπορεί να γίνει. Να έχουμε συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου», κατέληξε ο κοινοτικός αξιωματούχος.
«Ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που δεν υπάρχουν σημαντικές πολιτικές (εκλογικές διαδικασίες), ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας που μπορούμε ρεαλιστικά να έχουμε μια συμφωνία – είμαστε στην τελευταία φάση που μεγάλης κλίμακας συμφωνίες μπορούν να συναφθούν – δεν υπάρχει τελικό και καθοριστικό χρονοδιάγραμμα για το πότε θα πάει το ΔΝΤ στο ΔΣ, του όμως το πρόγραμμα του ESM τρέχει εδώ και σχεδόν 2 χρόνια – υπάρχουν όρια που τα βάζει η λογική».
Το Εurogroup ξεκινά στις 15:00 με μια γιγαντιαίων διαστάσεων ατζέντα, αλλά με την Ελλάδα πρώτο θέμα.
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, η συζήτηση για την Ελλάδα θα είναι σύντομη και «θα αφορά το που βρισκόμαστε».
«Όπως ξέρετε υπήρξε μια αποστολή πριν από τα Χριστούγεννα, χωρίς κανένα ουσιαστικό, τελικό αποτέλεσμα, ξέρετε ότι υπήρχε το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, για μια σειρά από λόγους, αλλά τώρα το θέμα έχει πια λυθεί, στις 23 Ιανουαρίου, αμετάκλητα από τον ESM», σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος επεσήμανε ότι η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ δεν θα μετέχει στη συζήτηση.
«Ελπίζω ως αποτέλεσμα των συζητήσεων, να αποφασιστεί αποστολή της τρόικας στην Αθήνα το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε ο αξιωματούχος. «Υπάρχει ένας προληπτικός μηχανισμός που καθιστά τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2018, μάλλον επιφανειακή», κατέληξε.
Η υπόλοιπη ατζέντα της συνάντησης:
Αμέσως μετά την Ελλάδα, η συζήτηση θα πάει στην επιτήρηση χωρών μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων διάσωσης, με στοιχεία για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Το ΔΝΤ, στη συνέχεια, θα παρουσιάσει την “έκθεση του άρθρου 4” για την οικονομία της ευρωζώνης, μετά από συζητήσεις που είχε με τα κράτη μέλη, την ΕΚΤ και την Κομισιόν. Η έκθεση θα περιέχει συστάσεις για σειρά θεμάτων, από την τραπεζική ένωση, ως την πολιτική μεταρρυθμίσεων.
Το πέμπτο θέμα στην ατζέντα αφορά τις συστάσεις προς τα κράτη μέλη σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Οικονομικό Εξάμηνο – συστάσεις που θα υιοθετηθούν από το ECOFIN τον Μάρτιο.
Το Εurogroup αμέσως μετά θα μελετήσει τα προσχέδια προϋπολογισμού της Ισπανίας και της Λιθουανίας, «χωρίς να αναμένεται κάποια προβληματική συζήτηση και τη Ισπανία να είναι πλέον σε ευθεία γραμμή με τους κανόνες», σημείωσε ο αξιωματούχος που ενημέρωσε για την ατζέντα του Εurogroup.
Οι υπουργοί θα συζητήσουν σύντομα την εφαρμογή και την αναθεώρηση του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως είχε αποφασιστεί το 2013 και περιείχε την συνταγματική κατοχύρωση των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Ακόμη, οι Υπουργοί θα συζητήσουν τις 31 συστάσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου προς την Ευρωζώνη και την ΕΚΤ.