Δουλειά πιάνουν στην Αθήνα, την Τετάρτη τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την πέμπτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται στη Ελλάδα και οι υψηλόβαθμοι τεχνοκράτες των θεσμών για τριήμερες διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση, τις τράπεζες, φορείς και εκπροσώπους της αγοράς.

Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις είναι τα δημοσιονομικά μεγέθη, το τραπεζικό σύστημα, οι ιδιωτικοποιήσεις και ο τομέας της ενεργείας .

Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί και στο ελληνικό αίτημα για μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνουν την επίτευξη υπερπλεονάσματος την περσινή χρονιά αλλά καταγράφουν και υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ανεβάσει στροφές στην αξιοποίηση του ΠΔΕ.

Η αξιολόγηση και τα προαπαιτούμενα

Στα βασικά προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται τα εξής:

-Αντικειμενικές αξίες: Η προετοιμασία της ένταξης στο σύστημα αντικειμενικών αξιών περίπου 3.000 περιοχών είναι ψηλά στην ατζέντα των θεσμών.

Το υπουργείο Οικονομικών, αναμένει το αργότερο στα μέσα Φεβρουαρίου να έχει στα χέρια του τις τιμές ζώνης που θα εφαρμοστούν στις υπό ένταξη περιοχές και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ο φόρος (ΕΝΦΙΑ) που θα προκύψει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων των ανωτέρω περιοχών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από τις 7.000 περιοχές που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικού συστήματος θα ενταχθούν σε πρώτη φάση 3.000-3.500 περιοχές που βρίσκονται κυρίως σε νησιά και τουριστικές περιοχές.

-Οι ιδιωτικοποιήσεις: Η ΔΕΠΑ και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποτελούν κεντρικές αποκρατικοποιήσεις που παρακολουθούν στενά οι θεσμοί.

-Προστασία πρώτης κατοικίας: Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι η τετράμηνη παράταση έως το τέλος Απριλίου που δόθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας είναι η τελευταία και θέλουν να δουν το διάδοχο σχήμα.

-Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων: Οι θεσμοί έχουν επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με τον αργό ρυθμό διεξαγωγής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Ήδη στον «πάγο» μπαίνουν για τις επόμενες εβδομάδες οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν από τα καθήκοντά τους. Μέχρι τις 26 Ιανουαρίου είχαν προγραμματιστεί 982 πλειστηριασμοί ενώ μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ανέρχονται σε 1.423 εκ των οποίων οι 1.407 αφορούν ακίνητα

Σύμφωνα με την απόφαση του κλάδου η αποχή θα διαρκέσει έως τις 26 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η τακτική συνέλευση των συμβολαιογράφων.

-Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Στόχος είναι η μείωση τους κατά 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκεται παράλληλα το μενού των επιπλέον φοροελαφρύνσεων που έχουν προαναγγελθεί, δηλαδή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% αλλά και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης με τους θεσμούς να επικεντρώνουν, όπως πάντα, στο λογαριασμό, δηλαδή στην εξασφάλιση του απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου σε μια χρονιά που προωθείται ήδη σημαντικό πακέτο φοροελαφρύνσεων μέσω των μέτρων του προϋπολογισμού του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025