: Τα σχέδια που εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το κενό που δημιουργείται από τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ευρωπαϊκή ένωση για να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση.

Στην κυβέρνηση υπολογίζουν πολύ τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει από το χαμηλότερο έλλειμα κατά 1,5% του ΑΕΠ αλλά και στο γεγονός ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν υπολογιστεί τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειες από τη ΡΑΕ τα οποία θα φορολογηθούν με 90% ώστε το ποσό που θα προκύψει να διατεθεί για την αντιμετώπιση της , σύμφωνα με το newsbomb.

Τα τέσσερα σενάρια για φθηνό

Στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάζουν τα ακόλουθα τέσσερα σενάρια τα οποία από τη μια οδηγούν σε τιμές της κιλοβατώρας ακόμα και σε προ κρίσης επίπεδα αφετέρου, όμως, απαιτούν χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό:

Επιβολή ανώτατης οριζόντιας τιμής εκκαθάρισης των πληρωμών των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που παράγουν και πουλάνε μέσα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Εφαρμογή διαφορετικού πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιούν. Δηλαδή ξεχωριστό ανώτατο ποσό πληρωμής για τις μονάδες ΑΠΕ, φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών.
Συνδυασμός πλαφόν με επιδοτήσεις των λογαριασμών .
Γενναία αύξηση της κρατικής επιχορήγησης των λογαριασμών ρεύματος.

«Όπλο» η εκτέλεση του προϋπολογισμού

Στη φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει την θετική πορεία των δημοσίων εσόδων που συνεχίστηκε και τον Μάρτιο, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις στο οικονομικό κλίμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 511 εκατ. ευρώ ή 17,5% έναντι του στόχου κάτι που υπεραντιστάθμισε τις πολύ υψηλές επιστροφές εσόδων οι οποίες ήταν αυξημένες κατά 321 εκατ. ευρώ από τον στόχο», όπως ανέφερε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης με αφορμή την παρουσίαση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία της Eurostat για το έλλειμμα του 2021, που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά καλύτερα σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού. Ο κ. Σκυλακάκης επεσήμανε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου πιθανώς η βελτίωση στο έλλειμμα να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει την 1,5 μονάδα του ΑΕΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένας δημοσιονομικός χώρος 2 δισ. ευρώ για την στήριξη του σχεδίου για φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η εξέλιξη αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική καθώς επιβεβαιώνει προς τους θεσμούς και τις αγορές την συνετή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών και επιτρέπει την χωρίς αυξημένους δημοσιονομικούς κινδύνους λελογισμένη πρόσθετη ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι των παράλογα υψηλών τιμών ενέργειας που έχει προκαλέσει η απεχθής ρωσική επίθεση», προσέθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025