Στα ύψη είναι οι τιμές στα , ενώ όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα τόσο περισσότερο αυξάνεται η ανησυχία ότι η θα κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της.

Η τιμή της βενζίνης «βλέπει» τα 2 ευρώ

Όπως αναφέρει η Ημερησία, στην Ελλάδα τα αρμόδια υπουργεία, βρίσκονται σε εγρήγορση και αναζητούν τρόπους ώστε να ανακόψουν το κύμα ανατιμήσεων, τουλάχιστον στο κομμάτι που εκείνο δεν δικαιολογεί αυξήσεις. Αυτό το τελευταίο είναι ίσως και το πλέον ανησυχητικό στοιχείο και ήδη τα συνεργεία του υπουργείου Ανάπτυξης σαρώνουν την αγορά προκειμένου να σηκώσουν τείχη σε αυτές τις περιπτώσεις που δυστυχώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν είναι λίγες.

Επίσης οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση στην κυβέρνηση για την πορεία στις τιμές των και αυτό διότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που γίνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, σε κάποιες περιοχές οι τιμές σε πετρέλαιο κίνησης και βενζίνη δεν δικαιολογούν το ύψος τους.

Δεν αποκλείεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα να υπάρξουν επαφές στελεχών της κυβέρνησης με τους παράγοντες του κλάδου των καυσίμων.

Ηδη η αμόλυβδη στη Αττική αγγίζει το 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ στην επαρχία οι τιμές αγγίζουν το 1,9 ευρώ το λίτρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από το παρατηρητήριο τιμών με ημερομηνία 22 Οκτωβρίου, η μέση τιμή της στην Αττική ήταν 1,731 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέση τιμή για το σύνολο της χώρας ήταν 1,761 ευρώ το λίτρο.

Η υψηλότερη τιμή παρατηρείται στις Κυκλάδες που ήταν σχεδόν 2 ευρώ το λίτρο (1,995 ευρώ/ λίτρο).

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες και λόγω της αυξημένης ζήτησης, που προκάλεσε η μεγάλη έξοδος για το 4ήμερο της 28ης Οκτωβρίου, οι τιμές έχουν πάρει για τα καλά την ανηφόρα, κάτι που θα φανεί με την δημοσιοποίηση του νέου δελτίου τιμών τις επόμενες ώρες.

Φοβίζει η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα μάλιστα με ανάλυση του ΙΕΛΚΑ, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών εντοπίζονται σε οπωροκηπευτικά, φρούτα και λαχανικά, αλλά και στο κρέας (αρνί/κατσίκι). Είναι ενδεικτικό πως η τιμή στο κρέας δεν έχει μειωθεί από το περασμένο Πάσχα. «Τσιμπημένες» είναι οι τιμές και στα φυτικά έλαια, τα οποία είναι κυρίως εισαγόμενα.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη η πορεία των τιμών στην Ελλάδα είναι αυξητική τους τελευταίους μήνες, ωστόσο εμφανίζεται καλύτερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Συγκριτικά με τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα έχει την 8η μικρότερη αύξηση των τιμών τροφίμων, ωστόσο η χώρα μας έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (13% και 24%) στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την 6η θέση με τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ανάλογη μελέτη από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, αναφέρει ότι η εκτόξευση του αναμένεται να οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής για τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, το 68% των ΜΜΕ εκτιμούν ότι οι διεθνείς θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, καθώς όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις. Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων / υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025