Ακρίβεια: Σημαντικές αυξήσεις σε αρκετά τρόφιμα – Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και των μεταφορών, σε συνδυασμό με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικές ανατιμήσεις
Σύμφωνα με την Ημερησία, πολύ περισσότερες βιομηχανίες θα «περάσουν» τις αυξήσεις στην κατανάλωση μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά και στο ξεκίνημα του 2022.
Ξεπέρασε το 2% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο
Θυμίζουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Αύγουστο «έτρεξε» με 1,9%, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat «τσίμπησε» λίγο και τον Σεπτέμβριο φθάνοντας το 2,1%.
Τον Αύγουστο τις υψηλότερες αυξήσειςαπό τα τρόφιμα-ποτά εμφάνιζαν σε ετήσια βάση:
τα νωπά λαχανικά (+21,5%),
τα βρώσιμα έλαια (17,6%) εκτός του ελαιολάδου (το οποίο είχε σημειώσει αύξηση 7,1%),
το αρνί και το κατσίκι (+12,2%),
τα νωπά ψάρια (8%), και
τα πουλερικά (4,5%).
Παράλληλα, σημαντική ήταν η αύξηση, σε υψηλά διψήφια ποσοστά, και για το φρέσκο ψωμί, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον κόσμο στους φούρνους καθώς από 0,80 ευρώ το κιλό έφθασε να πουλιέται μεταξύ 1,20-1,30 ευρώ.
Προσπάθειες για ανακοπή του ανοδικού κύματος
Πληροφορίες από την αγορά θέλουν προμηθευτές και retailers να βρίσκονται σε καθημερινές επαφές προκειμένου να ανακοπεί, όσο γίνεται, το ανοδικό κύμα στις τιμές των προϊόντων, δεδομένης και της συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης για την πλειοψηφία των νοικοκυριών. Ωστόσο, με το σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον να μην έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτες μεταβολές, το σενάριο των ανατιμήσεων μοιάζει… αναπόφευκτο.
Σίγουρα, η αποθεματοποίηση πρώτων υλών και η σύναψη μεγάλων συμβολαίων σε προσυμφωνημένες τιμέςέχουν λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για μερίδα βιομηχανιών, οι οποίες όμως, όσο περνάει ο καιρός, βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους να πιέζονται… επικίνδυνα, καθιστώντας μονόδρομο για της διοικήσεις τους την αύξηση στις τιμές.
Εξετάζοντας τη σημερινή εικόνα ανά υποκλάδους, σύμφωνα με πηγές από τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και το retail, ήδη έχουν περάσει με το ξεκίνημα του μήνα αυξήσεις στις τιμές των πουλερικών σε υψηλά μονοψήφια ποσοστά.
Σύμφωνα με τους νέους τιμοκαταλόγους που φθάνουν στα γραφεία των retailers, σημαντικές ανατιμήσεις έρχονται και στα ζυμαρικά, σε διψήφια ποσοστά, καθώς οι βιομηχανίες επικαλούνται την έκρηξη στις τιμές του σιταριού, ενώ υψηλότερες τιμές αναμένονται μεταξύ άλλων στους τομείς των αλεύρων (υψηλή μονοψήφια άνοδο), των προϊόντων ζύμης (3%-4%), του μοσχαρίσιου εισαγόμενου κρέατος (άνω του 10%), του καφέ (3%-5%) και των αναψυκτικών (άνω του 10%).
Ακόμη, διόλου ευκαταφρόνητες αυξήσεις αναμένονται στη φέτα και το γιαούρτι, καθώς οι τιμές παραγωγού έχουν αυξηθεί κατά 20% περίπου σε σχέση με την περσινή χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρόβειο γάλα από 96 λεπτά που αγοράστηκε πέρυσι κατά μέσο όρο το κιλό, φέτος οι γαλακτοβιομηχανίες δίνουν τιμές ακόμη και πάνω από τα 1,20 ευρώ.