Μέσα στις επόμενες μέρες ή και σήμερα αναμένεται η υπουργική απόφαση με την οποία θα κατανέμονται οι πόροι ύψους 400 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης στους προμηθευτές ενέργειας.
Ποιά τα μέτρα
Για σήμερα η χώρα μας θα βρεθεί για άλλη μια φορά με την υψηλότερη μεσοσταθμική τιμή χονδρεμπορικής, στα 242 ευρώ ανά μεγαβατώρα με δεύτερη υψηλότερη της Ιταλίας στα 233,28 ευρώ/MW. Ελάχιστα χαμηλότερα δηλαδή από το προχθεσινό ρεκόρ που σκαρφάλωσε στα 253 ευρώ/MW.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επιδοτήσει με 9 ευρώ τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες για τον Σεπτέμβριο και με 18 ευρώ από τον Οκτώβριο έως και το Δεκέμβριο. Αντίστοιχα, στον τομέα του φυσικού αερίου αναμένεται η τελική μορφή που θα πάρει η φόρμουλα για οριζόντια έκπτωση 15% σε όλους τους καταναλωτές ακόμη και αυτούς που δεν προμηθεύονται αέριο από την ΔΕΠΑ.
Κρήτη: Νέος σεισμός στο Αρκαλοχώρι -Πόσα Ρίχτερ
Εργασία: Μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης -Τι αναφέρει η απόφαση
Οριστικό! 28η Οκτωβρίου: Τι θα γίνει τελικά με τις παρελάσεις
Στα πρόσθετα μέτρα το ΥΠΕΝ έχει συμπεριλάβει και έκτακτη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών ύψους 40 εκ. ευρώ το οποίο θα χορηγηθεί σε κοινωνικές ομάδες που δυσκολεύονται να θερμάνουν το σπίτι τους.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν ζητήσει να χορηγηθεί η κρατική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν κάτι που θα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των δικών τους υποχρεώσεων που λόγω του ράλι τιμών προκαλούν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την χορήγηση του ποσού στήριξης σε δύο δόσεις, από τις οποίες η μία αναμένεται να δοθεί εντός του μήνα και η άλλη το Δεκέμβριο.
Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της πολιτικής του λέγοντας από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά και θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί η κρίση.
Ανέφερε επίσης ότι είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσει η ΕΕ το πρόβλημα με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη δυνατότητα να αυξηθεί η αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να υπάρξουν λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο για το φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, όσο και για την ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται επίσης στη βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες τιμές και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.
Οι υψηλές τιμές των καυσίμων βρέθηκαν χθες στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής με τις αποφάσεις για τη εργαλειοθήκη των μέτρων να μεταφέρονται για την προσεχή Τρίτη 26 Οκτωβρίου σε επίπεδο υπουργών ενέργειας.
Σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποσκοπούν στην ανακούφιση των πιο ευάλωτων καταναλωτών, η εισήγηση της Κομισιόν που βρίσκεται στο τραπέζι καλεί τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση μέρους των εσόδων που έχουν μέσω των δικαιωμάτων ρύπων. Επίσης, προτείνονται παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να έχουν μορφή εισοδηματικής στήριξης μέσω κουπονιών ή την πληρωμή λογαριασμών, ή ακόμη μέσω στοχευμένων μειώσεων των φορολογικών συντελεστών στην ενέργεια.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσουν με επείγοντα τρόπο στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της λεγόμενης εργαλειοθήκης για την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης στους πολίτες εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης στις τιμές της ενέργειας, αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.
Το κείμενο καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να «εξετάσουν γρήγορα» μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να εξετάσει πώς μπορεί να επιταχύνει τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση. Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί στη συνέχεια στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Τρίτη. Η πλειοψηφία των 27 θέλει να συμπεριληφθούν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στις «πράσινες» επενδύσεις.
Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας διχάζει τους 27. Όμως στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων χθες Πέμπτη στις Βρυξέλλες «πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρατών μελών» τάχθηκε υπέρ της ιδέας να συμπεριληφθούν τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια στον κατάλογο των βιώσιμων επενδύσεων, δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο. Άλλοι δύο επιβεβαίωσαν πως διαμορφώθηκε «πλειοψηφία» χωρών που διάκεινται ευνοϊκά έναντι της πρότασης αυτής.
Στις αρχές του Οκτωβρίου, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπερασπίστηκε την πυρηνική ενέργεια, κατά τη διάρκεια συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών. «Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ρόλο της πυρηνικής ενέργειας ως μορφής με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην προσπάθειά μας» να μειωθούν οι εκπομπές CO2, επιχειρηματολόγησε ο Λετονός.
Σε έκθεσή της στα τέλη Μαρτίου, η επιστημονική υπηρεσία της Κομισιόν (JRC) σημείωνε πως «καμιά ανάλυση δεν έχει κομίσει επιστημονικές αποδείξεις ότι η πυρηνική ενέργεια βλάπτει την ανθρώπινη υγεία ή το περιβάλλον περισσότερο από άλλες μορφές ενέργειας» οι οποίες αναμένεται να ενταχθούν στη λεγόμενη πράσινη ταξινομία.