Κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι στα «κάγκελα» εξαιτίας της επερχόμενης ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά είδη.

Τι επικαλείται η κυβέρνηση

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η  αντιπαράθεση αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και να κορυφωθεί όταν οι αυτών των βασικών για κάθε νοικοκυριό αγαθών «πάρουν την ανηφόρα» κι οι αυξήσεις γίνουν αισθητές στην τσέπη του καταναλωτή.

Η κυβέρνηση προς το παρόν επικαλείται τρία πράγματα: Πρώτον, ότι δεν είναι η ίδια υπαίτια για τις αυξήσεις, καθώς το φαινόμενο έχει παγκόσμια και κυρίως πανευρωπαϊκή διάσταση. Δεύτερον, ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό, καθώς έχει την αιτία του στα πολύμηνα lockdown που τώρα ωθούν την κατανάλωση και αυξάνουν τον πληθωρισμό. Και τρίτον, ότι ήδη έχει καταλήξει σε συγκεκριμένα αντισταθμιστικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Ως προς το πρώτο επιχείρημα, η κυβέρνηση «δείχνει» τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για το τεράστιο πρόβλημα στις τιμές ενέργειας της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της έλλειψης επαρκών ποσοτήτων φυσικού αερίου. Επίσης, προσθέτουν κυβερνητικοί παράγοντες, η πιθανή μείωση της παραγωγής από εργοστάσια λιπασμάτων, χάλυβα κ.λπ. πυροδοτεί την ακρίβεια. Αυτά με τη σειρά τους έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα, τις μεταφορές, την ενέργεια κ.λπ. Επικαλούνται δημοσιεύματα όπως αυτό του Bloomberg και υπογραμμίζουν ότι αυτά τα δημοσιεύματα προφανώς δεν έχουν σκοπό να «στηρίξουν» τις κυβερνητικές απόψεις στην Ελλάδα. Τέλος, αναφέρουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία έχει εκτιναχθεί στο 3,4% τον Αύγουστο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό «γύρω στο 2%».

Ως προς το δεύτερο στοιχείο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ζήτημα λίγων μηνών. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε ως χρονικό όριο λήξης της περιόδου ακρίβειας τα Χριστούγεννα. Συνέστησε ψυχραιμία και εκτίμησε ότι περί τα τέλη του χρόνου θα εξαλειφθούν οι λόγοι που προκαλούν την ακρίβεια. Την ίδια άποψη φέρεται να έχει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Τέλος, για τα αντισταθμιστικά μέτρα της κυβέρνησης, τα στελέχη της παραπέμπουν στις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Πάντως, στην ομιλία Μητσοτάκη το Σάββατο το απόγευμα προς τους παραγωγικούς φορείς υπάρχουν αναφορές για μεσοσταθμική μείωση του , μειώσεις εισφορών, μείωση χρεώσεων στην ενέργεια, διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, τα θεάματα και τον τουρισμό κ.λπ.

Οι απαντήσεις της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η ακρίβεια οξύνεται εξαιτίας της αδράνειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση. «Δουλειά της κυβέρνησης δεν είναι να “παρακολουθεί” την έκρηξη της ακρίβειας από το πάρτι των καρτέλ, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης. Αυτό κάνει τόσο καιρό και καταλήξαμε στη δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Δουλειά της είναι έστω και τώρα να πάρει δραστικά μέτρα», ήταν η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αλέξη Χαρίτση. Επίσης στελέχη της αντιπολίτευσης επικαλούνται τις θέσεις παραγόντων της αγοράς, όπως του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) που ζητά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Πέτσας : Εξετάζεται υποχρεωτική χρήσης μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους

Παράλληλα με την κριτική στην κυβέρνηση, βουλευτές και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θυμίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει συγκεκριμένες θέσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ειδικότερα τονίζουν τις προτάσεις του κόμματος για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, αυστηρότερους ελέγχους για κρούσματα αισχροκέρδειας στην αγορά, πρόγραμμα επιδότησης ενεργειακού κόστους για αδύναμα νοικοκυριά, αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ώστε να συμπαρασύρει και τις άλλες εταιρείες κ.λπ.

Το ΚΙΝΑΛ, διά της προέδρου του, ζήτησε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ειδικότερα η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε: «Την ώρα που οι συνεχείς ανατιμήσεις πλήττουν το εισόδημα των νοικοκυριών και απειλούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη “σφυρίζει αδιάφορα” μπροστά στα έντονα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά! Χρησιμοποιεί ως άλλοθι τα διεθνή προβλήματα, επιλέγοντας τον ρόλο του άβουλου παρατηρητή».

Για το εάν τα προβλήματα της ακρίβειας είναι προσωρινά ή όχι, η αντιπολίτευση επικαλείται τις ίδιες πηγές με την κυβέρνηση! Ειδικότερα, στο εκτενές δημοσίευμα του Bloomberg για την ακρίβεια στην Ευρώπη, σημειώνεται ότι εκτινάχθηκαν, πέραν των άλλων, και τα προθεσμιακά συμβόλαια ενός έτους στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Τέλος, αναμένεται νέα επίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης μόλις ο πρωθυπουργός εξαγγείλει τα αντισταθμιστικά μέτρα από τη ΔΕΘ το Σάββατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025