: Δείτε τι αναφέρει ο Πρόεδρος Λαϊκών Αγορών Παντελής Μόσχος και ο Πρόεδρος Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης.

Πρωτόγνωρες καταστάσεις βιώνουν και οι κρεοπώλες, που παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία τη βουτιά του τζίρου τους λόγω της .

«Τα κρέατα έχουν ακριβύνει. Έχουν ήδη πιάσει ένα 20% σε σχέση με τις περσινές . Η ακρίβεια δεν μας αφήνει να αισιοδοξούμε. Η μείωση του βαλαντίου του καταναλωτή έχει αντίκτυπο στον τζίρο, ο οποίος έφτασε κάτω από το 30% με 40%. Αυτό δυστυχώς θα φανεί και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Για παράδειγμα, τετραμελής οικογένεια που θα έπαιρνε 5 κιλά αρνί, τώρα θα αγοράσει 2,5 κιλά», ανέφερε ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) στο Newsbomb, ο οποίος υποστηρίζει πως «όσο ο καταναλωτής δεν αγοράζει εμείς δεν θα μπορούμε να συντηρηθούμε».

Οι καταναλωτές δεν είναι λιγότεροι, αλλά επιφυλακτικότεροι και προσεκτικοί στις δαπάνες τους. «Δεν μειώθηκαν οι πελάτες» σχολιάζει ο κ. Κεσίδης, «για παράδειγμα αν πέρυσι είχαμε 100 πελάτες, 100 πελάτες έχουμε και φέτος. Μόνο που πέρυσι κάναμε τζίρο 1000 ευρώ και είχαμε 300 ευρώ πάγιο, ενώ φέτος κάνουμε 700 ευρώ τζιρό, όχι γιατί μειώθηκαν οι πελάτες αλλά γιατί ψωνίζουν μικρότερες ποσότητες. Ωστόσο, το πάγιο, με την ενέργεια που έχει φτάσει στα ύψη, είναι σήμερα 1000 ευρώ». Με άλλα λόγια το ακριβό κόστος διαβίωσης, συνεπάγεται και με σημαντικές αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών, με συνέπεια τις αρνητικές επιπτώσεις και στους τζίρους των κρεοπωλείων.

Έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα χωράφια ή να σπείρουν πολύ λιγότερες ποσότητες δηλώνουν πλέον πολλοί παραγωγοί στις λαϊκές αγορές. Τα κόστη στην παραγωγή όπως λένε έχουν εκτοξευθεί καθιστώντας πλέον ασύμφορη τη σπορά. Ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, μιλώντας στο Newsbomb, ανέφερε πως είναι «δύσκολη η κατάσταση. Κάθε μέρα και πιο δύσκολη. Τα ακριβά και η τιμή της ενέργεια που έχει εκτοξευθεί δυσκολεύουν τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν. Είναι αναποφάσιστοι στο αν θα πρέπει να σπείρουν όλα τα στρέμματα στα χωράφια τους γιατί το κοστολόγιο είναι πολύ μεγάλο και δεν ξέρουν αν θα αντέξουν οικονομικά. Θέλει πολλά χρήματα για να καλλιεργήσεις. Ο κόσμος ψωνίζει με δυσκολία. ‘Εχει πέσει ο τζίρος 30%».

Και συνέχισε: «Οι παραγωγοί θα αναγκαστούν να μειώσουν τα στρέμματα που σπέρνουν. Δεν γίνεται να πληρώνουμε 1500 ευρώ ρεύμα και 4000 ευρώ ρήτρα αναπροσαρμογής. Από που θα βγούνε αυτά τα χρήματα όταν ο καταναλωτής δεν έχει να αγοράσει».

Ο κ. Μόσχος τόνισε πως έχουν ανέβει και τα λισπάσματα στο 100%, καθώς πέρυσι «ένα σακί είχε κόστος αγοράς 30% και τώρα πήγε στα 70 ευρώ. Το πετρέλαιο ακριβό, το νάυλον για τα θερμοκήπια έχει αύξηση 30%». Φανερά αγανακτισμένος για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος, επισημαίνει πως πρέπει να παρθούν σύντομα μέτρα. «Το κιλό η ντομάτα στη λαϊκή έχει 1,70-1,80 ευρώ το κιλό. Παραμένουμε ανταγωνιστικοί σε σχέση με τα καταστήματα, τα οποία την πουλούν και 3 ευρώ το κιλό, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025