Ακρίβεια: Τεράστιο είναι το πολιτικό κόστος στην καταναλωτές από το το έλλειμμα ενέργειας, καθώς οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη.
Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα
Όπως αναφέρει το Newsbomb, ο γίγαντας με τα πήλινα πόδια γκρεμίζεται λόγω έλλειψης ενέργειας – Οι ειδήσεις της αγοράς ενέργειας που έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κακός οιωνός και η επισιτιστική ανασφάλεια είναι παρούσα.
Η μετάβαση από τις κλασικές πηγές ενέργειας στις καθαρές (ΑΠΕ) βρίσκει τους μεγάλους παίκτες και συγκεκριμένα την Ευρώπη απροετοίμαστους. Μια Ευρώπη που δεν είχε ποτέ ενέργεια, αλλά που τώρα στριμώχνεται στην κυριολεξία με την πλάτη στον τοίχο. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, τούτος ο χειμώνας, αν οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές, θα είναι εφιαλτικός όχι μόνο για την κάλυψη των ηλεκτρικών αναγκών, αλλά και για την οικονομία, αφού οι τρομακτικές αυξήσεις στην παραγωγή ενέργειας (είτε ηλεκτρικής, είτε πετρελαίου και φυσικού αερίου) θα καταστρέψουν την βιομηχανική παραγωγή.
Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κινείται προς Βορρά, προς Νότο, όπου παρατηρούνται ασυνήθιστα λιγοστά αποθέματα νερού που επιδεινώνουν την πίεση στις σκανδιναβικές περιοχή γιατί περιορίζουν τη σημαντικότερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής, την υδροηλεκτρική ενέργεια.
Όπως αναφέρουν σοβαροί οικονομικοί αναλυτές οι τιμές της ενέργειας στις σκανδιναβικές χώρες ήταν πέντε φορές υψηλότερες τον Σεπτέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Παράλληλα ο πληθωρισμός εκτοξεύεται. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πλήττει τους πάντες, από τα εργοστάσια και τους ανθρακωρύχους μέχρι τους φοιτητές που δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς τους.
Ο συνδυασμός των χαμηλών αποθεμάτων νερού στις σκανδιναβικές χώρες και των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη δημιουργεί μια τέλεια καταιγίδα, με τις υψηλές τιμές άνθρακα και άνθρακα πάνω από αυτό.
Το φυσικό αέριο προφανώς δεν φτάνει για όλους και όλες οι χώρες διαγκωνίζονται για να διασφαλίσουν προμήθειες, καθώς οι εξαγωγικές χώρες, όπως η Ρωσία, επιλέγουν να κρατήσουν το φυσικό αέριο στο εσωτερικό τους. Και η έλλειψη θα επιδεινωθεί όταν θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία. Εκεί ακριβώς είναι το σημείο που ξεκινούν τα εφιαλτικά σενάρια.
Αρκετοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για γενικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση και τα εργοστάσια θα αναγκάζονται να διακόψουν τη λειτουργία τους. Τα αποθέματα στους αποθηκευτικούς χώρους της Ευρώπης βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι ροές από τους αγωγούς Ρωσίας και Νορβηγίας έχουν περιοριστεί και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ο ήπιος καιρός έχει μειώσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας από τις ανεμογεννήτριες, ενώ την ίδια στιγμή οι γερασμένοι πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης κλείνουν.
Δεν εκπλήσσει, έτσι, το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν το περασμένο έτος κατά σχεδόν 500%. Όσες βιομηχανίες επιζήσουν θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων σε δυσθεώρητα ύψη για να καλύψουν το ενεργειακό κόστος. Οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα τιναχτούν στον αέρα, όπως και το δημόσιο χρέος αφού οι καταναλωτές δεν θα μπορούν να αποπληρώσουν τα τιμολόγια της θέρμανσης, ούτε το κόστος των καυσίμων για μετακίνηση.
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία είναι μια προβολή του εφιάλτη και στο δικό μας μέλλον και δεν έχουν σχέση μόνο με το Brexit όπως προσπαθούν κάποιοι να μας πείσουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κίνα, πρώτη στον κόσμο σε αγορές φυσικού αερίου, δεν έχει γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους, μολονότι οι εισαγωγές της είναι σχεδόν διπλάσιες από εκείνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων. Αν αντιμετωπίσει ενεργειακή κρίση, οι αρχές ενδέχεται να δώσουν προτεραιότητα στον φωτισμό και τη θέρμανση των νοικοκυριών και έτσι να αναστείλουν τη λειτουργία τους μονάδες παραγωγής.
Η ενεργειακή κρίση δηλαδή είναι κρίση οικονομίας η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε πλήρη φτωχοποίηση των κοινωνιών και σε δημοκρατικά αδιέξοδα, ειδικά τις χώρες που δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας επί πιστώσει. Αξίζει να κρατήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη έρχονται από τους ρωσικούς αγωγούς, από το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν και το Κατάρ. Το πετρέλαιο από την άλλη μεριά το κρατούν ο OPEC, και τα καρτέλ γύρω από τις χώρες του Περσικού Κόλπου: Σαουδική Αραβία, Ιράν, Η.Α.Ε. Δείτε λοιπόν από ποιους εξαρτάται το μέλλον των λαών της Ευρώπης και της Ελλάδας εν προκειμένω…