Ποιά θα είναι η διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπ- «Ράλι» στις τιμές

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι προθεσμιακές είναι οκτώ φορές υψηλότερες σε σχέση πριν από ένα χρόνο με τις τελευταίες προβλέψεις για το πότε θα υποχωρήσουν να είναι δυσοίωνες. Αν και οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις ανέφεραν πως το ράλι θα συνεχιστεί μέχρι το Μάρτιο, οι traders του κλάδου σύμφωνα με το Bloomberg «βλέπουν» πως το κύμα ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2023.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει την ενεργειακή κρίση μην έχοντας επαρκή πρόσβαση στα τεράστια ρωσικά αποθέματα και τη Γαλλία που συνήθως εξάγει ενέργεια να αναγκάζεται να προχωρά σε διακοπές λειτουργιας των πυρηνικών αντιδραστήρων της μειώνοντας την παραγωγή ρεύματος σε όλη την ήπειρο του πιο κρύο μήνες του χειμώνα.

Παράλληλα, η Γερμανία ανακοίνωσε πως δεν αναμένεται να παρθεί καμία απόφαση για την πιστοποίηση του αμφιλεγόμενου αγωγού αερίου Nord Stream 2 πριν από τα μέσα του 2022, μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει περιορισμένες τις προμήθειες το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει αποθηκευτικούς χώρους.

«Η βοήθεια δεν φαίνεται να είναι καθ’ οδόν», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αναλυτής της νορβηγικής Rystad Energy. Η αύξηση των τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών», πρόσθεσε τη στιγμή που την κατάσταση επιδεινώνει και η ολοένα αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που κρατά δέσμιους τους traders.

Την ώρα που στόλος δεξαμενόπλοιων με αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) κατευθύνεται επί του παρόντος προς την Ευρώπη, η περιοχή θα παραμείνει στο έλεος των παγκόσμιων αγορών στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει φορτία καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025