: Πιο αναλυτικά η αγορά των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων βρίσκεται μπροστά σε νέο κύμα ανατιμήσεων.

 

Ειδικότερα, ο λόγος που οι πλέον στην τιμή πώλησης του παραγόμενου γάλακτος είναι αναπόφευκτες, οφείλεται στις ακριβές πλέον ζωοτροφές και στον τριπλασιασμό του κόστους ενέργειας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Xρήστος Αποστολόπουλος, μίλησε στο Newsbomb τονίζοντας πως «οι αυξήσεις που ξεκίνησαν πέρυσι, της τάξεως 20% με 25%, στα προϊόντα δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση. Αν βάζαμε τις αυξήσεις στο γάλα ο καταναλωτής δεν θα μπορούσε να αγοράσει. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο θα αυξηθούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα το επόμενο διάστημα».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η κατάσταση αυτή οφείλεται στην αύξηση της πρώτης ύλης, στις ζωοτροφές, η οποία αύξηση ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας». Μάλιστα, αναφέρθηκε πως το πρόβλημα άρχισε να υπάρχει από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, με τις απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες και ειδικά με την ξηρασία που ήταν η αιτία να «καούν» τα σιτηρά και να καταστραφούν καλλιέργειες καλαμποκιού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου διευκρίνισε ότι «τα γαλακτοκομικά μας προϊόντα, από αγελαδινό γάλα, προέρχονται κατά 50% από το εξωτερικό, από Γερμανία και Ολλανδία. Σε κατσικίσιο και αιγοπρόβειο γάλα είμαστε αυτάρκεις».

Ο κ. Αποστολόπουλος υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι επειδή αδυνατούν να συνεχίσουν να παράγουν με τόσο ακριβό κόστος το γάλα καταλήγουν είτε να κλείνουν τις μονάδες τους είτε να υποσιτίζουν τα ζώα τους. Αυτό έχει ως συνέπεια την μείωση της παραγωγής στο γάλα.

: Έρχονται αυξήσεις 10% σε πόλλα προϊόντα – Καταιγίδα ανατιμήσεων και επερχόμενη φτώχεια

Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Real News με τίτλο «Νέες ανατιμήσεις σε 800 προϊόντα» αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στα εξής προϊόντα:

Αναψυκτικά και ροφήματα έως 35%

Τυροκομικά έως 30%

Κονσέρβες φρούτων έως 25%

Απορρυπαντικά ρούχων έως 21%

Βρεφικές πάνες έως 21%

Σάλτσες για ζυμαρικά έως 21%

Καθαριστικά έως 20%

Απορρυπαντικά πιάτων έως 20%

Αρτοσκευασμάτα έως 19%

Χαλβάς έως 14%

Σαμπουάν και αφρόλουτρα έως 13%

Αλκοολούχα ποτά έως 13%

Ελληνικός καφές έως 12%

Καφές έως 9%

Εσπρέσο έως 8%

Σοκολατοειδή έως 12%

Σνακ έως 12%

Τσίχλες – Καραμέλες έως 12%

Χαρτικά έως 11%

Κατεψυγμένα λαχανικά έως 10%

Κονσέρβες, ελαιόλαδο, κρασιά έως 10%

Αποσμητικά έως 10%

Ζαχαρούχο γάλα έως 9%

Μουστάρδες έως 9%

Αλλαντικά έως 8,5%

Φρέσκοι χυμοί έως 8%

Μέλι έως 8%

Σογιέλαιο έως 8%

Γαλακτοκομικά έως 7%

Κρέατα έως 7%

Κοτόπουλα έως 6,7%

Παιδικές τροφές έως 6,5%

Βρεφικό γάλα έως 6,5%

Φακές, φασόλια, ζάχαρη έως 6%

Ρύζι έως 5,5%

Αλάτι έως 5%

Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, ψωμί του τοστ, μπισκότα και φρυγανιές έως 3%

Οι ανατιμήσεις αυτές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News, αναμένεται να έχουν περάσει στα ράφια των καταστημάτων πώλησης τροφίμων μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου και ανάλογα με τα αποθέματα που υπάρχουν στις αποθήκες.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κος Γιώργος Λεχουρίτης, μίλησε στο Newsbomb αναφέροντας πως «η αγορά λένε ότι αυτορυθμίζεται, αλλά αυτό ικανοποιεί τους εμπόρους και όχι τους καταναλωτές. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυξήσεις πάνω στα αυξημένα προϊόντα. Είναι εξωφρενικό και απαράδεκτο όταν λέμε ότι λόγω λειτουργικού κόστους κάνουμε αυξήσεις, χωρίς όμως να αυξάνονται μισθοί και συντάξεις. Αν συνεχίσουν με αυτό τον ρυθμό οι ανατιμήσεις μιλάμε για επερχόμενη φτώχεια».