Ακρίβεια: Βαρύς οικονομικός όπου αναμένεται για χιλιάδες νοικοκυριά, που βλέπουν το κόστος διαβίωσης, όχι απλά να εκτοξεύεται, αλλά να είναι δυσβάσταχτο.
Στέγαση και βασικά είδη διατροφής συνεχίζουν το ράλι ανόδου, όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου, αποδεικνύοντας ότι η καθημερινότητα για τα νοικοκυριά είναι πλέον αγώνας επιβίωσης.
Η τιμή στο φυσικό αέριο προκαλεί απελπισία, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά πάνω από τα 200 ευρώ η κιλοβατώρα, ενώ και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οδηγεί σε απόγνωση τα νοικοκυριά. Το πετρέλαιο από την άλλη, αν και οι διεθνείς τιμές πέφτουν, αυτό δεν αντανακλάται άμεσα στους καταναλωτές, με τις εκτιμήσεις παράλληλα να κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις τις επόμενες εβδομάδες.
Όσο για το καλάθι της νοικοκυράς, το δράμα στα ράφια των Σούπερ μάρκετ είναι καθημερινό, με το σύνολο των προϊόντων να καταγράφει κατακόρυφη αύξηση τιμών. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι το εβδομαδιαίο κόστος για το Σούπερ μάρκετ μιας τετραμελούς οικογένειας, από τα 80 – 100 περίπου ευρώ, έχει εκτοξευθεί στα 130 – 150, αναλόγως φυσικά και τις ανάγκες.
Οι καταναλωτές κάνουν μεγάλη υπομονή και ελπίζουν σε βελτίωση της κατάστασης, ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και ο χειμώνας αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητικός. Το καλό σενάριο θα είναι να παραμείνει η κατάσταση περίπου στα ίδια επίπεδα, αν και πάλι θα χρειαστεί η βοήθεια από το κράτος.
Αυτό το γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο να σχεδιάζει ήδη το νέο πακέτο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τρία μέτρα έχουν «κλειδώσει», τέσσερα εξετάζονται
Όπως ανέφερε την Τετάρτη στο Newsbomb σε αναλυτικό ρεπορτάζ η Αμαλία Κάτζου, η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης αναμένεται να ανοίξει στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η «βεντάλια» των μέτρων στήριξης αναμένεται να ανοίξει στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν κλείδωσε το Fuel pass 3, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και η νέα επιταγή ακρίβειας, ενώ δεν αποκλείεται οι νέες φοροελαφρύνσεις που βρίσκονται στο τραπέζι να ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.
Επίσης επί τάπητος βρίσκεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ
Παρέμβαση και στο τέλος επιτηδεύματος
Στο επίπεδο των φοροελεαφρύνσεων προμετωπίδα φαίνεται ότι θα αποτελέσει η παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος, έναν φόρο που μπήκε επί εποχής Μνημονίων.
Έτσι μετά πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, εξετάζται το ενδεχόμενο το τέλος επιτηδεύματος να μειωθεί αρχικά κατά 30%-50% το 2023 και τελικά να καταργηθεί το 2024.
Εξαιτίας του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει μέχρι σήμερα επαγγελματίες και επιχειρήσεις επιβαρύνονται με ποσά έως και 1.000 ευρώ τον χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους ή αν παρουσιάζουν κέρδη ή ζημίες.
Στην περίπτωση που το τέλος επιτηδεύματος μειωθεί κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:
- 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
- 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
- 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
- 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.
Προς κατάργηση τα τεκμήρια
Για το σχέδιο ενόψει ΔΕΘ εξετάζετια και η αντικατάσταση των τεκμηρίων διαβίωσης από ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με την εισήγηση που έχουν δεχθεί στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: να μειωθούν κατά 50% τη μία χρονιά και να καταργηθούν την επόμενη.
Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες κ.λπ.) καθώς και το ελάχιστο κόστος ετήσιας διαβίωσής του, αποτελούν μια μεγάλη αδικία για πολλούς φορολογουμένους, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως την υπολογίζει η εφορία, με αποτέλεσμα να φορολογούνται υπέρμετρα.