: Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και η έχουν επηρεάσει τα εστιατόρια της πόλης που δουλεύουν υπό δύσκολες συνθήκες.

Κραυγή αγωνίας από τους επαγγελματίες

Ο Μιχάλης Χιωτάκης, μέλος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ- Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Newsbomb, επισήμανε πως η τιμή του και άλλων πρώτων υλών μαγειρικής έχει πια αυξηθεί προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις επιχειρήσεις. Ακόμα και ο γύρος έφτασε πλέον τα 4 ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2021 η τιμή του ήταν στα 2,80 ευρώ.

«Οι ταβέρνες έχουν πληγωθεί περισσότερο από τα καφέ, όχι πως αυτά δεν έχουν πληγωθεί, απλώς ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν ανεβάσει τις τιμές. Ο κόσμος πιέζεται πάρα πολύ οικονομικά έχει περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εξόδους του και είναι απόλυτα λογικό», δήλωσε αρχικά ο κ. Χιωτάκης.

Αναφερόμενος στο γύρο, είπε πως, «ο γύρος έχει φτάσει τα 4 ευρώ, ο κόσμος έχει αντιδράσει πλέον έχουν ελαττώσει τις ποσότητες που παίρνουν, για παράδειγμα κάποιοι έπαιρναν γύρο μέρα παρά μέρα τώρα παίρνουν μια φόρα την εβδομάδα. Είναι απόλυτα λογικό δύο άτομα για να φάνε ένα γύρο θέλουν 8 ευρώ. Πριν λίγους μήνες καθόντουσαν στη σειρά για να πάρουν ένα γύρο τώρα βλέπεις πως η σειρά έχει μειωθεί σημαντικά».

Μετά τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του και του , αλλά και την ακρίβεια στα τρόφιμα, η εστίαση αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες καθώς τα προβλήματα συνεχώς μεγαλώνουν και πλέον πολλά μαγαζιά βρίσκονται αντιμέτωπα με το «λουκέτο».

Ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής, Ιωάννης Δαβερώνης, μίλησε για την κατάσταση που ζουν πλέον οι ιδιοκτήτες και εξέφρασε την ανησυχία του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για το μέλλον πολλών εστιατορίων.

«Τα τελευταία χρόνια λόγω του κορονοϊού και των υγειονομικών μέτρων που πρέπει να τηρεί η εστίαση, τα μαγαζιά αντιμετωπίζουν εξαιρετικές δυσκολίες.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός, στις καφετέριες η κατάσταση αρχίζει να γίνεται καλύτερη, όμως τα εστιατόρια και οι ταβέρνες αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα. Τις καθημερινές τα μαγαζιά είναι σχεδόν άδεια και ευτυχώς που ο καιρός φτιάχνει και τα Σαββατοκύριακα η κίνηση είναι μεγαλύτερη.

Οι πελάτες προσπαθούν να στηρίξουν την εστίαση, όμως η ακρίβεια έχει γονατίσει τους επιχειρηματίες. Οι υποχρεώσεις πλέον είναι πολύ μεγάλες», ανέφερε αρχικά ο Ιωάννης Δαβερώνης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Εστιατόρων Αττικής αναφέρθηκε στο κύμα ακρίβειας που σχεδόν έχει εξοντώσει τα μαγαζιά:

«Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 8,9 %. Οι τιμές έχουν ξεφύγει. Έρχονται οι λογαριασμοί ρεύματος και είναι εκτός πραγματικότητας. Τα έξοδά μας έχουν τριπλασιαστεί. Είναι το προσωπικό, τα υλικά, οι προμηθευτές. Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα θα κλείσουν μαγαζιά, θα έχουμε χαμένες θέσεις εργασίας».

Ο κύριος Δαβερώνης εξέφτασε τους φόβους του για το καλοκαίρι, τονίζοντας πως πρέπει να γίνουν νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση για να «σωθεί» η εστίαση.

«Ζητάμε φοροελαφρύνσεις για ένα 6μηνο. Μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών έστω για λίγους μήνες, για να αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι και από φθηνώπορο βλέπουμε. Μιλάμε για την εστίαση, τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων της χώρας. Τα επιδόματα δεν θα μας βοηθήσουν. Κανένας επιχειρηματίας δεν άνοιξε μαγαζί για να ζει με επιδόματα. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα στον ΦΠΑ και στους λογαριασμούς του ρεύματος. Έτσι μόνο θα σωθούν τα μαγαζιά, οι προμηθευτές και φυσικά οι πελάτες, που θα μπορούν να βγουν για έναν καφέ ή φαγητό. Πλέον με αυτά που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, έχουν κόψει κάθε περιττό έξοδο. Ας έχουμε ίσους κανόνες προς όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πρόγραμμα Πανελληνίων 2025